Rizoto është një nga pjatat më të famshme të Italisë, me shumë njerëz që e shohin si një nga ushqimet më të shijshme në botë.
Por rizoto më e mirë në botë nuk është aspak italiane, por zvicerane, sipas analizave të enciklopedisë ushqimore ‘Taste Atlas’.
Lexuesit e Taste Atlas votuan rizoton zvicerane me shafran si më të mirën në botë.
Rizoto zvicerane mundi rizotot klasik dhe më të famshme italianë, duke përfshirë rizoton e Treviso-s, rizoton milanese dhe rizoton me fruta deti.
Pjata, e cila vjen nga Ticino në kufirin italo-zviceran, gatuhet me një shafran që rritet vetëm në zonën e Valais në Zvicër.
Ky shafran është shpallur gjerësisht si më i miri në botë, me shumë veta që e quajnë ‘ari i kuq’.
Përzihet me orizin klasik, gjalpin, qepët, hudhrat, domatet dhe lëngun e mishit. Erëzat që përdoren janë trumzë, kripë dhe piper.
Më pas mund të shtohen mishrat, shpesh viçi ose proshutë.
Pjesa tjetër e top 10 rizotove më të mira ishin të gjitha italiane, dhe përfshinte rizoto me kunguj dhe rizoto me limon.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.