Teater

‘Polis’, një festival për të reflektuar mbi fundin e ish-Jugosllavisë

Në Ravenna edicioni i pestë i eventit me më të mirët e skenës ballkanike

Nga Gazeta Si - Lindi në heshtje në vitin 2018 në Ravenna, duke propozuar takime dhe seminare për ta afruar publikun me teatrin bashkëkohor dhe tani këtu është në qendër të qytetit për të sjellë më të mirën e skenës teatrore ballkanike. “Polis Teatro Festival” është eventi i ideuar dhe drejtuar nga Davide Sacco dhe Agata Tomšič (kompania ErosAntEros), edicioni i pestë i një Festivali ku dialogu mes vendeve europiane ka qenë gjithmonë protagonist. Nga data 2 deri më 7 maj mbi 25 ngjarje do të jenë midis Teatrit Rasi, Artificerie Almagià, MAR - Muzeu i Artit, Teatrit Social dhe Teatrit Alighieri.

“Për fokusin e këtij viti”, thonë krijuesit, “ne kemi zgjedhur artistë nga Bosnja, Kroacia, Kosova, Sllovenia, Shqipëria dhe kompani që kanë vendosur të hetojnë dhe reflektojnë në atë territor. Pyetjet që na shqetësojnë dhe gjuhët e reja për të treguar kohën tonë janë në qendër të vëmendjes, me vëmendje të veçantë për imagjinatën e aftë për të modifikuar realitetin”.

Për shpërbërjen e ish-Jugosllavisë, shfaqja simbolike e Festivalit “I mallkuar qoftë tradhtari i atdheut!” me regji të boshnjako-kroatit Oliver Frljić, një vepër që 13 vjet pas debutimit vazhdon të përshkojë teatrot e botës.

Nga dramaturgu kosovar, Jeton Neziraj vjen premiera kombëtare “Burrnesha”. Në skenë gratë që zgjedhin të jetojnë si burra, një traditë e lashtë shqiptare që autori e vendos në qendër të skenës për të diskutuar çështjet gjinore dhe aktualitetin e sotëm. Në sallat e MAR (Muzeu i Artit) koncepti i armikut është protagonist i “Ennemi”, shfaqje e propozuar nga kolektivi francez Zone-Poème, ndërsa fokusohet në rrugën e migrimit ballkanik “Gejm” nga e reja sllovene, Žiga Divjak.

Së fundi, mbi historinë e vendeve të Ballkanit një kult, “A come Srebrenica”, vepër historike e Roberta Biagiarelli. Në ballë të premtimeve të reja në Teatro Sociale në Piangipane, italo-shqiptari Klaus Martini propozon “PPP ju prezantoj me Shqipërinë”, monologu i tij që bashkon histori autobiografike, ripunime dhe faqe të nxjerra nga veprat e Pasolinit.

Së fundi, në bashkëpunim me Festivalin e Ravenës, më 10 dhe 11 qershor në Teatro Alighieri dy veprat e fundit të ErosAntEros: “Libia” shfaqja e tyre e bazuar në romanin grafik homonim të Francesca Mannocchi dhe Gianluca Costantini dhe “Gaia”, një shfaqje për emergjencën klimatike. /Il Corriere della Sera/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë