Nëse ju kërkohet të përmendni një pije që bashkon të gjitha kombet, nuk ka dyshim se do të jetë çaji. Megjithëse duket sikur një pije e thjeshtë e përbërë vetëm me ujë të nxehtë dhe gjethe çaji, ka ndikuar në shumë kultura ku secili vend ka ritualet e veta të lidhura me këtë 'magji të zier'. Askush nuk mund të rri pa zgjedhur një pije të tillë. Pas një dite të gjatë dhe të lodhshme, një gllënjkë çaji mund të bëjë që të gjitha vështirësitë tuaja të përditshme të zbehet. Shumë herë, një filxhan çaji mund të jetë shoqëruesi më i mirë në një ditë të mrekullueshme, ndërsa shikoni pamjen tuaj të preferuar.
Për turqit, të pish çaj nuk është gjë tjetër veçse një ritual. Është elementi i pandryshueshëm i tryezave të mëngjesit ose mbledhjeve familjare; është pija më e mirë për të konsumuar për të harruar problemet tuaja. Edhe pse takimi i parë i turqve me gjethe çaji daton jo shumë kohë më parë, shpejt u bë diçka e përdorur për të përshkruar kulturën turke. Qelqi i çajit , që është ajo që shumica e turqve përdorin gjatë çajit, është bërë simbol i një kombi dhe vendi të tërë. Po, një filxhan çaji është një ritual për turqit dhe mund ta shihni edhe nëse vizitoni Turqinë një herë në jetën tuaj, por dashuria për çajin dhe ritualet unike dhe kuptimi i bashkangjitur në të nuk shihet vetëm në Turqi. Ka miliona njerëz në mbarë botën që u përkasin kulturave të ndryshme që shohin të kenë një filxhan çaj si pjesa më e mirë e ditës. Në një kuptim më të veçantë, çaji është gjuha e zakonshme e shumë njerëzve.
Kinë
Çaji është një biznes serioz në Kinë. Sipas legjendës kineze, ishte perandori Shen Nong i cili zbuloi çajin fillimisht rreth 5.000 vjet më parë. Ndërsa perandori kishte përpara tij një enë të madhe me ujë të nxehtë, disa gjethe të thata nga një pemë ranë në tenxhere, dhe perandori krijoi një pëlqim për vitalitetin dhe shijene kësaj pije. Kjo ishte dhe koha kur lindi kultura e çajit. Për mijëra vjet, çaji ishte dhe ende konsiderohet si një ilaç mjekësor nga kinezët. Me kalimin e kohës, ajo është bërë një nga pijet më të njohura në qark dhe për shkak të klimës gjeografike, shumë vende në të gjithë vendin kultivojnë lloje të ndryshme të çajit.
Mbretëria e Bashkuar
Çaji është një nga gjërat e para që vjen në mend kur mendojnë për kulturën britanike. Megjithatë, "çaji pasdite", i cili i referohet zakonit britanik që do të thotë një filxhan çaj pasdite. Çaji tradicional i pasdites shoqërohet zakonisht me një sanduiç, gjithashtu edhe me ëmbëlsira. Përveç ritit të çajit të pasdites, britanikët gjithashtu i prezantuan botës Earl Grey një përzierje të çajit të zi me një shënim të veçantë lules nga vaji bergamot.
Marok
Çaji është zemra e kulturës marokene. Çaji Touareg ose çaji nenexhikut maroken konsumohet me gjethe nenexhiku dhe sheqer, një pije freskuese për të konsumuar në një klimë të nxehtë dhe të thatë. Meqenëse shërbimi i çajit është i lidhur fort me mikpritjen, nëse jeni një mysafir në një shtëpi marokene, do t'ju shërbejnë tre herë çaj të shoqëruara nga një shumëllojshmëri e arrave dhe fruta. Nëse jeni një mysafir në Marok duhet të pini në të gjithë çajin që ju serviret për të treguar vlerësimin tuaj.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.