Njerez

Pasi flet me 4 fëmijët në një videomesazh, vdes pacientja me Covid-19

Kryetari i Komunës së Volverës, në provincën e Torinos, boton një letër shumë dramatike. Qytetari i parë i bashkisë se Piemontese donte të botonte në profilin e tij në Facebook, një letër që iu dërgua atij nga një infermiere që luftonte kundër Covid-19 në vijën e parë në spitalin San Luigi në Orbassano. Një letër që të bën të reflektosh.

Letra e infermieres fillon kështu:

Mirëmëngjes, z. Kryetari i Bashkisë,

Unë punoj në spital, po ju shkruaj sepse, si qytetare e Volverës do të doja të përshkruaj një ditë tipike. Një si shumë, në këtë periudhë. Por nuk dua të përshkruaj se çfarë po kalojnë media: numrat, statistikat, dekretet dhe ndalimet. Unë do të doja ta bëja këtë duke parë nga ana e pacientit pozitiv me Covid-19 dhe infermierëve. Covid është shumë më tepër sesa një virus i poshtër. Ne jemi një vend që ankohet për çdo gjë, dhe nuk lumturohet me asgjë. Duket se karantina është një ndëshkim dhe një mbrojtje për secilin nga ne. Nëse e vlerësoni të përshtatshme, mund ta ndani atë, për të rritur ndërgjegjësimin. Sa bukur të quhemi engjëj, por kush e di nëse jemi vërtet.

Është një mëngjes i ditës së shtunë, një javë paralajmëruese Covid-19. Më në fund një ditë pushimi pas shumë pune. Më në fund mund t’i kushtoheni familjes. Për ju, karantina nuk ekziston, nuk ka ndalim të dilni dhe kurrë nuk ka ekzistuar. Ju duhet të punoni, ju jeni të çmuar ata thonë. Por jo, pa pushim. Thirrja vjen. Ju duhet të shkoni. Ka nevojë për të mbuluar ndërrime. Ankesa është e domosdoshme, nuk do të dëshironit, por është bërë. Ndërsa përgatiteni, reflektoni që Marsi nuk ishte aspak i mëshirshëm: ndërrime 12-orëshe, pushime të anuluara, pushim, por cilat janë pushimet? Ju mbërrini në spital, disa figura në korridore, por prapë se prapë janë shumë njerëz përreth. Ju arrini në repartin kritik, atë në të cilin pacientët pozitivë janë shtruar në spital. Të gjitha të blinduara, tinguj. Kolegu që ka qenë atje që nga mbrëmë ju hap derën. Të rraskapitur, fytyrë të shënuar me maskë dhe syze, merrni dorëzimin dhe lini atë. Duhet të pushojë. Kërkoni arsyen e thirrjes, siguroni veten se së shpejti do të hyni dhe do të visheni. Veshja është e gjatë, duhet të shfrytëzohet shumë mirë dhe askush nuk mund të bëjë gabime nga pakujdesia.

Ju hyni te pacientja, ju e njihni atë dhe e përshëndetni. Ajo ka një helmetë në kokë, emri i saj është C-pap. Shërben për të marrë frymë më mirë, nuk ka shumë shpresë dhe monitori me të cilin është i konfirmuar e konfirmon atë. Por pacientja është e ndërgjegjshme, e kthjellët dhe e orientuar në kohë dhe hapësirë, por mbi të gjitha ajo e di që do të vdesë. Ajo e percepton dhe e ndjen atë. Flet pak. Nuk ka ngrënë fare. Këtë mëngjes, kërkon të hajë mëngjes. Ka një diabet të pakontrolluar dhe dëshiron dy rusks me bllokim. A do të jetë diabeti armiku më i keq tani? Kjo pamje lutëse ju vret. Duhet të mbash sytë larg prej saj që të mos vdesësh nga brenda… Ndërsa i shërben, ajo të merr dorën…

“Zemër, a jeni nënë?”, “Po, kam dy djem”.

“Pra, a mund ta kuptoni se çfarë po ndjej?”

“Unë mund të përpiqem, por nëse dëshiron, shprehu… unë po ju dëgjoj”.

“Unë kam katër fëmijë dhe ata kanë qenë gjithmonë kaq të mëdhenj. Një marrëdhënie e bukur, edhe sepse isha nëna dhe babai i tyre, pasi mbeta një grua e ve që në moshë të re. Nuk kam frikë nga vdekja, thjesht nuk do të doja të vuaj. Por një ditë, një nga fëmijët e mi erdhi të më shihte dhe ata nuk e lejuan më… ai u detyrua, jo një zgjedhje. Nuk mund të shihja më nipërit e mbesat, nusen, askënd. Unë këtu, ata në shtëpi. Nuk mund t’u tregoja atyre sa i dua ata”.

“Por mund t’i merrni ata në telefon dhe t’u thoni sa i doni”.

“Po, por nuk është e njëjta gjë”.

“Dhe oh mirë, por ata ju dëgjojnë, ata flasin me ju dhe kjo është tashmë diçka, më mirë se asgjë”.

“Unë i telefonoj ata çdo ditë, ndiej se ata po vuajnë sepse nuk mund të jenë me mua deri në fund”.

Ndërkohë hyn mjeku, e viziton dhe bie telefoni, është një nga fëmijët. Pacientja thotë se “është mjeku këtu, po ta kaloj”. Mjeku i përshkruan gjendjes djalit. Është vërtet kritike. Zonjës i thuhet se ajo do të duhet të intubohet së shpejti dhe se nuk ka shumë për të jetuar. Djali i kërkon të jetë në gjendje ta shohë atë për një përshëndetje të fundit, të shkurtër. Nuk është e mundur. Covid nuk vendos se kush do të zgjidhet, ai të ndan nga kushdo. Mjeku largohet nga dhoma dhe zonja qan me dëshpërim. Ndërsa ishte ende në telefon me të birin, djali qan me të. Ajo gjithmonë ka atë vështrim lutës dhe duket sikur gjatë gjithë kohës kërkon të bësh diçka për të. Zonja ka një telefon të vjetër, ajo nuk është e vjetër, por as teknologjike, por ajo pamje të shpon dhe nuk jeni vetëm një infermiere, ju jeni nënë, ju jeni vajzë.

I them te birit: Mblidhuni të katër bashkë, por të mbrojtur me maska. Bëni atë sa më shpejt që të mundeni dhe më pas thirrni këtë numër në një videomesazh.

Dhe unë do të tregoj mamin. Është një gjë e vogël, por të paktën nuk do të ndërpritet, dhe do të keni mundësi ta shihni.

I them që do të jem atje për dhjetë orë të tjera dhe të telefonojë  disa herë nëse nuk përgjigjem menjëherë. Nuk kalon asnjë orë dhe kolegu thotë që telefoni juaj po ju bie nga çanta. Jam gjithmonë e veshur dhe gjithmonë në atë dhomë, nuk kam dalë kurrë, marr telefonin, e dezinfektoj dhe ia kaloj. 

Hap video-mesazhin dhe të katër fëmijët atje. Pacientja nuk e priste atë dhe ishte shumë e lumtur. Ata flasin shumë, ata rrëfehen me njëri-tjetrin, i thonë se sa e duan, ndërsa ajo shpesh zhgënjehet me fatin. Thirrja zgjat rreth gjysmë ore dhe është sikur një rreth të ishte mbyllur, ajo që duhet të ishte bërë u bë… ajo kishte rezistuar vetëm për ta, për t’i parë, për t’i përshëndetur. Në një moment të tillë zemra të bëhet copash. Mendon për veten dhe fëmijët e tu dhe kupton gjithçka … çdo shqetësim. Ajo të merr dorën, thotë faleminderit, dhe thotë nuk do ta harroj këtë që bëre për mua. Dhe e ke të pamundur të mos qash. Pacientja shuhet. Vendos të dal dhe pjesën tjetër ia lini kolegëve tuaj. Dhe e shihni që, siç parashikojnë procedurat, ata e spërkasin me dezinfektues, e mbështjellin atë dhe e çojnë në morg.

Është mëngjesi i së dielës. Agjencia funerale erdhi për të marrë trupin. Vetëm një nga fëmijët e pranishëm, në një distancë të sigurt. Ai nuk e ka parë atë që nga ajo videothirrje. Ai i jep udhëzime të emëruarit dhe ata ikin … makina e tij kthehet djathtas, trupi shkon majtas … vetëm. Dhe nëse nuk keni qarë deri më tani, nuk mund ta bëni këtë tani.

Në shtëpi hap Facebook. Ankesa kudo. Ju kanë mohuar lirinë, fëmija nuk mund të shkojë më në park, qeni duhet të shëtisë. Sa injorancë, sa pak probleme kanë njerëzit, por për një gjë ne jemi akoma me fat: edhe neve na janë mohuar gjërat, duhet të bëjmë edhe sakrifica, por së paku kemi akoma dinjitet, një e drejtë që Covid-19 jua heq, pa qenë në gjendje të ankoheni. Një ditar nga rreshti i parë, ai njerëzor, i zemrës.

Kështu mbyllet letra zemërthyer e kësaj infermiereje, e cila e bën çdokënd të reflektojë dhe të lëvizë thellë së brendshmi.

Më Shumë