Muzike

“Një botë së bashku në shtëpi”, legjendat e muzikës mbledhin 35 mln dollarë për OBSH

Një ngjarje e rëndësishme dhe e paharrueshme, e konceptuar nga Lady Gaga, gjithashtu edhe me protagonistë të skenës kulturore amerikane: The Rolling Stones, Elton John, Beyoncè, John Legend, po ashtu edhe Zucchero dhe Bocelli nga Italia.

Numërohen 35 milionë dollarë të mbledhura për OBSH-në, Organizatën Botërore të Shëndetit dhe miliona njerëz (ne ende nuk dimë sa shumë) ndoqën “Një Botë Së bashku në shtëpi”, së pari në internet dhe më pas në TV. Koncerti me artistët më të mirë të Shteteve të Bashkuara, me Zucchero dhe Andrea Bocelli, ka kaluar si një rrymë e ngrohtë, emocionuese.

Rolling Stones dhe Elton John

Taksa e retorikës, e pashmangshme në çdo rast të llojit, në fund ka rezultuar e butë, plotësisht e pranueshme. Ne kemi parë monumente nga e kaluara e afërt, të tilla si Rolling Stones dhe Elton John, kemi dëgjuar zëra thjesht magjikë, siç janë shpirti i Lizzo-s, karnavaliteti afrikano-amerikan dhe poezia. Por tani mund të admironi gjeneratën e re të yjeve, nga John Legend, Taylor Swift te Billie Eilish. Jennifer Lopez e gjeti veten këtë herë në kopsht, e ulur nën një pemë të ndezur dhe midis dy qirinjve. Ajo këndoi “People”, nga Barbra Streisand.

(performancat e tjera mund t’i ndiqni duke klikuar këtu)

Një homazh për Italinë, Spanjën dhe vendet e tjera në vështirësi

Këngët janë alternuar me imazhe të spitaleve, mjekëve, infermierëve me këmisha blu, maska. Dhe italianët ishin atje, në ballkone, me flamuj, në izolimin e tyre. Një homazh për Italinë, Spanjën dhe vendet e tjera në vështirësi. Formati i pabotuar është mbajtur mirë. Ritmi i shpejtë, ndryshimet në skenë të qepura nga një montazh i jashtëzakonshëm, gati kinematografik. Ndërhyrja më e theksuar ishte ajo e personazhit të famshëm televiziv, Oprah Winfrey. Disa orë para koncertit ajo kishte një “twitter” një imazh nga kuzhina e tij, ku thoshte: “Ne kemi darkuar herët dhe pastaj të gjithë para ekranit”. Menjëherë pas kësaj, ajo u shfaq në një klip të përsosur, të regjistruar dhe ka përshëndetur politikanët: “Qeveritë duhet të bëjnë gjithçka që është e mundur për t’u siguruar mjekëve dhe personelit shëndetësor të gjithë materialin që u duhet”.

Michelle Obama dhe Laura Bush

Megjithatë, më të parashikueshme ishin dy ish-zonjat e Para, Michelle Obama dhe Laura Bush: kanë falënderuar mjekët dhe kanë bërë thirrje për të qëndruar të bashkuar. Po ashtu edhe David dhe Victoria Beckham. Beyoncè, megjithatë, na detyroi të reflektonim. Ajo iu drejtua komunitetit afrikano-amerikan, i prekur nga Covid 19 në mënyrë disproporcionale. Ylli i popit përmendi Houston, Texas, ku afrikano-amerikanët janë 57% e të infektuarve. Por është një fenomen që përsëritet në të gjithë Amerikën. Në Çikago, “njerëzit e zinj” përbëjnë 30% të popullsisë; por ato përbëjnë 72% të vdekjeve të koronavirusit. Në Luiziana (shteti i Neë Orleans), ata janë 32%, por 70% në numrin e vdekjeve. Në veriun industrial të vendit, 14% në Michigan (Detroit), por 40% viktima. Nuk ka të bëjë biologjia. Kushtet ekonomike dhe sociale peshojnë. Shumë prej tyre nuk kanë para për të paguar sigurimin e duhur dhe për këtë arsye nuk i kushtojnë shumë vëmendje. Të moshuarit shpesh preken nga diabeti, çrregullimet kardiovaskulare dhe sëmundje të tjera shkatërruese në kontakt me koronavirusin. Bill Gates dhe gruaja Melinda kanë dhuruar 250 milion dollarë për OBSH, ashtu si Donald Trump shkurtoi fondet federale rreth 400 milionë në vit. Muzikë dhe fjalë. Pak politikë dhe poezi.

“Faleminderit që jeni me ne dhe faleminderit që keni larë dhëmbët”

Po ashtu pati interpretime në piano nga Lady Gaga, Lizzo, Elton John, Taylor Swift dhe finalja e madhe me “Lutje”, kënduar paralelisht nga Andrea Bocellli, Céline Dion, John Legend. Kishte edhe kohë për të qeshur. Meritë e Jimmy Kimmel, një nga tre dirigjentët së bashku me Jimmy Fallon dhe Stephen Colbert. Së pari ai pagoi për një picë të dorëzuar në shtëpinë e tij me një letër higjienike. Atëherë ai ka përshëndetur kështu: “Faleminderit që jeni me ne dhe faleminderit që keni larë dhëmbët, edhe nëse nuk kishte nevojë”.

Më Shumë