Libra

Mendoni të bëheni fermer? Lexoni fillimisht këtë libër

“Jeta jonë e egër bujqësore” nga Lynn Cassells dhe Sandra Baer tregon se sa shumë punë duhet për të jetuar nga toka.     

Rruga për në Lynbreck Croft (një fermë prej 59 hektarësh në Malësitë e Skocisë) kalon nëpër disa nga vendet më të këqija bujqësore në Britani. Është në një pjesë shumë të bukur të Cairngorms, por, për syrin tim, të fermerit të ultësirës, çdokush duhet të jetë vërtet i çmendur që të përpiqet të fitojë jetesën atje. Kur e vizitova verën e kaluar, mbërrita i blinduar nga një sërë paragjykimesh rreth llojeve të caktuara të stereotipeve të krijimtarisë, të burgosurve të mirë të përjetshëm dhe ëndërrimtarëve. Kur takova Lynn Cassels dhe partneren e saj, Sandra Baer dhe pashë kopshtin e bollshëm, mishin e derrit, viçin dhe vezët që nxirreshin me kujdes nga kodra shterpë dhe mbjelljet e ndjeshme të pemëve dhe gardheve, zbrita me shpejtësi në tokë. “Vajzat lart në kodër” i dinë gjërat e tyre dhe mund të na mësojnë shumë prej nesh një ose dy gjëra.

Kjo nuk do të thotë se ky libër nuk ka të bëjë me ëndrrat. Nuk është veçanërisht lirik, por për këdo që është ulur ndonjëherë në një zyrë qyteti, duke ëndërruar të zotërojë një pronë të vogël një ditë, ky libër do t’i frymëzojë ata që të zhyten.

Historia ndjek Lynn dhe Sandra-n teksa heqin dorë nga puna si roje të Trustit Kombëtar në Anglinë Jugore për të ndjekur një jetë më të egër që ata supozuan se do të përfshinte rritjen e vezëve dhe perimeve të tyre, ndërkohë që mbanin punë me kohë të pjesshme. Ata me guxim shkojnë përtej zonave të tyre të rehatisë për të blerë një fermë gjysmë të braktisur me 150 hektarë, kryesisht livadhe të varfër, shqopë dhe moçal me pak pemë. Më pas, ndërsa zhyten në një jetë malësore të jetuar afër natyrës, ata mësojnë aftësitë e nevojshme për të krijuar një biznes të lulëzuar në fermë që i mbështet ata të dy aq mirë sa të heqin dorë nga punët e tjera, diçka që është një qasje konvencionale për bujqësinë me kullotje të gjerë të viçit dhe deleve nuk do të ofronte.

Libri “Jeta jonë e egër bujqësore”

Megjithatë, Lynn dhe Sandra janë gjithçka tjetër veçse konvencionalë. Dhe në fakt mungesa e tyre pothuajse e plotë e njohurive bujqësore është kthyer në avantazhin e tyre, pasi ata dëshmojnë se janë shumë autodidaktikë në kërkimin e tyre për të kërkuar zgjidhje për problemet që hasin. Ata fillojnë me një filozofi të thjeshtë, që duan të ndërtojnë një jetë shpërblyese për veten e tyre dhe të punojnë me natyrën. Kjo i çon ata menjëherë te parimet e para dhe lexuesi mëson me to teksa ngjiten në shkallët e bujqësisë nga planifikimi dhe financimi i biznesit te rritja e perimeve, pastaj blerja e pulave dhe në fund bagëtia e malësisë, diçka që mund të jetë shumë e rrezikshme për të patrajnuarit. Në çdo fazë, ata kuptojnë se duhet t’i “shtojnë vlerë” të gjithë prodhimit të tyre, gjë që i çon ata në iniciativa inovative të marketingut në shtëpi.

Për fat të mirë, në çdo hap të rrugës ata kërkojnë këshilla të mira nga fqinjët, lexojnë me pasion dhe ndjekin çdo kurs trajnimi që ofrohet. Ata ndjekin mësimet e specialistes së madhe amerikane të sjelljes së kafshëve, Temple Grandin, se si t’i trajtojnë në mënyrë të sigurt bagëtitë e tyre dhe bëhen dishepuj të lëvizjes në rritje rigjeneruese të bujqësisë që fokusohet në shëndetin e tokës.

Në çdo fazë ata shqetësohen për etikën e asaj që po bëjnë dhe kërkojnë të përmirësojnë jetën e egër në fermë, duke përmirësuar habitatin dhe duke mbjellë pemë vendëse, të cilat një ditë do të jenë trashëgimia e tyre e qëndrueshme. Vrasja e kafshëve të tyre është një rit traumatik për ta dhe lexuesi ulet brenda ndërgjegjes së Lynn-it, ndërsa ajo merr një licencë për armë zjarri, ndjek kurse dhe qëllon drerin e saj të parë.

Entuziazmi i tyre për ushqimin është infektues dhe digresionet e tyre filozofike mbi planifikimin e detajuar, zgjedhjet e vështira dhe puna e palodhur pas prodhimit të tij i japin lexuesit një vlerësim dhe kuptim më të mirë të ushqimit të mirë, të shëndetshëm dhe të kultivuar në mënyrë etike.

Ndërsa reputacioni i tyre si prodhues ushqimesh rritet, ata bëhen subjekt i serisë “This Farming Life”.

Ato i referohen reformës së tokës, një çështje e diskutueshme në malësi, e pandihmuar nga legjislacioni i fundit që i pengon pronarët e tokave të krijojnë qira.

Por fakti që këta të rinj ia kanë dalë, të ndihmuar nga skema e qeverisë për të rinjtë dhe grante të tjera, tregon se megjithatë ka një rrugë drejt bujqësisë për ata që kanë guximin dhe vendosmërinë për të këmbëngulur.    

Nëse jeni vërtet të vendosur të largoheni nga zyra juaj e ngrohtë për të jetuar në tokë në mes të askundit, lexoni fillimisht këtë libër.

Marrë nga The Telegraph, përshtati në shqip Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë