Libra

Mbretëria e Aushvicit, “çlirimi” i sekreteve të ferrit

Një ese nga Otto Friedrich (Solferino) rindërton krimet e kryera në kampin më të rëndësishëm shfarosës. Përdorimi i gazit vdekjeprurës Zyklon B filloi në verën e vitit 1941.

Elie Wiesel ishte 15 vjeç në vitin 1944 kur u internua në Aushvic, së bashku me babanë, nënën dhe motrat e tij, Hilda, Bea dhe Tsipora. Ai ishte i vetmi në familjen e tij që arriti të mbijetojë. Pas çlirimit, filozofi Harald Weinrich njëzet vjet më parë, tha se Wiesel pësoi “tundimin për t’u harruar”. Në ditët e para kur u kthye në jetë, “për rreth dhjetë vjet”, theksoi Weinrich, “harresa ishte e lidhur me heshtjen, në një aleancë problematike”. Më pas, Wiesel filloi të flasë dhe të shkruajë për publikun, duke u bërë, në përputhje me traditën Hasidike të familjes së tij, një “tregimtar”. Dhe erdhi koha që ai të fliste për Aushvicin.

Primo Levi filloi shumë më herët. Ai u la i lirë nga Aushvic më 27 janar 1945. Ishte njëzet e gjashtë vjeç. Së shpejti ai filloi të shkruante dhe më 1947 botoi “Nëse ky është një burrë”, për një shtëpi botuese të vogël torineze. Libri mbeti praktikisht i pashitur, shtëpia botuese dështoi dhe, theksoi Weinrich, “kujtimet e Levit gjithashtu ranë në harresë”. Ose kështu dukej. Edhe këtu për dhjetë vjet. Në 1958 Einaudi ribotoi atë tekst të Primo Levi i cili, me kalimin e viteve, u bë një sukses mbarëbotëror. Për të dy, mbase për të gjithë, Aushvici me sa duket duhej të lahej në ujërat e Lethe, lumi i harresës, përpara se të merrte rolin e historisë në botë, të caktuar në emrin e tij, të lidhur në mënyrë të pandashme me shfarosjen e hebrenjve. Dhe jo vetëm hebrenjtë.

Mbretërimi i Aushvicit, i cili trajtohet nga libri i jashtëzakonshëm i gazetarit dhe historianit amerikan, Otto Friedrich, Solferino, do të jetë me përmasa të mëdha dhe gjithëpërfshirëse.

Libri për Aushvicin

Kampi i Aushvicit u krijua nga asgjëja në disa etapa, e fundit midis dhjetorit 1941 dhe mesit të vitit të ardhshëm, në Poloninë e okupuar, në një vend të largët në fushat kënetore të Vistulës. Dhe u rrit për t’u bërë një “perandori e burgjeve me rreth njëqind e pesëdhjetë mijë banorë”, një qytet me madhësinë e Tangier ose Aberdeen.

Për t’u përqendruar në Mbretërinë e Aushvicit, Friedrich mori kartat e procesit të Frankfurtit (dhjetor 1963-gusht 1965), nga i cili dolën detaje të ftohta. Detaje që, megjithatë, jashtë Gjermanisë perëndimore nuk kishin pasur rëndësinë që ata meritonin. Pse? Gjyqi u kërkua nga kryeprokurori Hessian Fritz Bauer, i cili – duke mos u besuar bashkatdhetarëve të tij, – kishte bashkëpunuar më parë me shërbimet sekrete izraelite për kapjen e Adolf Eichmann.

Më pas, Bauer kishte deleguar në hetime mbi Aushvicin disa bashkëpunëtorë (Joachim Kügler, Georg Friedrich Vogel dhe Gerhard Wiese) të rinj të mjaftueshëm për të mos qenë përfshirë në ngjarjet që ata ishin gati të thelloheshin. Hetimet zgjatën katër vjet dhe shpesh u prishën, ndonjëherë edhe të sabotuara, nga autoritetet e Republikës Federale të Gjermanisë.

Nga letrat e tij, Friedrich e kuptoi se shfarosja e hebrenjve kishte filluar shumë kohë para se “zgjidhja përfundimtare” të vendosej në konferencën e Ëannsee (u mblodh në 20 janar 1942 nga alteregoja e Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich) pra eliminimin total të izraelitëve. Ideja e ndërtimit të Aushvicit kishte qenë e Himmlerit që i kishte besuar ndërmarrjes SS-së së madhe Rudolf Höss, i cili madje e ekzagjeroi gjyqin e Nurembergut, madje i atribuoi përgjegjësi për eliminimin e dy milionë e gjysmë individëve plus “një gjysmë milioni të tjerë të vdekur nga uria dhe sëmundja”. Höss më vonë pretendoi se kjo shifër i dukej “e tepërt” dhe e zvogëloi atë në 1,135,000. Më 14 qershor 1940, 728 të burgosurit e parë politikë polakë arritën në Aushvic dhe u caktuan të ndërtojnë kampin. Atëherë atyre iu bashkuan të tjerë që ishin për të punuar si skllevër. 

Në qershor 1941, kur mësuan se Hitleri kishte pushtuar BRSS, (Bashkimin Sovjetik) të internuarit besuan se zgjerimi i konfliktit do të çonte në lirimin e tyre. Dhe ata festuan. Por së shpejti ata duhej të kuptonin se një sezon edhe më infernal se ai i kaluar ishte gati të fillonte. Höss raportoi (në Nuremberg) se me ardhjen e të burgosurve rus ai vetë kishte dëshmuar raste kanibalizmi: të burgosurit e rinj, tha ai, “nuk ishin më qenie njerëzore”.

Kampi i Aushvicit

Nga dymbëdhjetë mijë rusët e internuar në vjeshtën e vitit 1941, vetëm njëqind e pesëdhjetë mbijetuan deri në verën tjetër. Höss tha që ai kishte vendosur – së bashku me Eichmann – të përdorin gazin Zyklon B për të “shpejtuar” eliminimin e të burgosurve tashmë në verën e vitit 1941 dhe se “eksperimentimi” i parë u bë, në mungesë të tij, nga Zëvendës Komandanti Karl Fritzsch 3 shtator 1941.

Pastaj erdhi radha e hebrenjve. I ashtuquajturi Transport Juden mbërriti në stacionin Aushvic më 26 mars 1942: ajo transportonte 999 gra nga Sllovakia. Stacioni – shkruante poeti Tadeusz Borowski, i cili mbijetoi tre vjet internim – u shfaq “i vogël dhe i bukur… një shesh i vogël me zhavorre të lehta, i përshtatur nga pemët e larta të gështenjës”.

Të internuarit, megjithatë, nuk kishin kohë të kënaqeshin me këtë foto idilike: “Ata u zhveshën”, thotë Friedrich, “rrëmbyer në zero, duke mbajtur kujdes për një apel që zgjaste për orë të tëra, duke u rrahur, dërguar për të punuar në grupe dhe përsëri duke u rrahur”. Pas kësaj, ardhjet e reja u ndanë në dy grupe: shumica e tyre, duke filluar nga të moshuarit dhe fëmijët, u dërguan drejtpërdrejt në vdekje; ata që dukeshin të aftë të punonin ishin “të shpëtuar” edhe nëse shumë prej tyre më vonë do të vdisnin nga vështirësitë dhe sëmundjet.

Si është e mundur atëherë që ai stacion i vogël mund t’u shfaqej atyre që mbërritën në Aushvic, pothuajse si një mirazh. Wiesel në librin “Nata” u përpoq të shpjegojë pse. Jeta në getot e vetë-administruara të Polonisë së pushtuar nga nazistët dukej disi e pranueshme: Hebrenjtë madje menduan se ishin “në gjendje më të mirë sesa në të kaluarën… plotësisht autonome, në një republikë të vogël hebreje”. Wiesel kujton se një natë para dëbimit “gratë vazhduan të gatuanin vezë, të piqnin mish, të përgatisnin ëmbëlsira; me fëmijë të varur kudo”.

Ditën tjetër, në trenat, makthi do të kishte filluar. Nazistët i përplasën izraelitët në kamionë ku nuk kishte ushqim, ujë, pa tualet, pa ajër. “Kushdo që sillte një sanduiç ose ndonjë frut me vete, së shpejti duhej të luftonte për të mbrojtur thesarin e tyre të vogël dhe kur këto rezerva të mjerueshme kishin mbaruar, nuk kishte asgjë tjetër”. Fëmijët “qanin vazhdimisht, pleqtë sëmureshin dhe vdisnin”. Kufomat “mbetën aty ku ishin, midis valixheve të rrënuara të mbajtura së bashku me tela”. Ndonjëherë trenat liheshin të palëvizshëm në shinat e ngordhura për ditë dhe net të tëra: në vagonë të mbyllur njerëzit vazhdonin të qanin, bërtisnin, vdisnin, shkelnin të vdekurit dhe në fund mund të ndodhte që numri i kufomave të mbetura në ato trena të tejkalonte atë që doli i gjallë.

Borowskit iu dha detyra që të pastrojë një kamionçinë që kishte transportuar njëqind nga trupat: “Në qoshet, – tha ai, – në mes të jashtëqitjeve njerëzore dhe sahatit të braktisur shtroheshin trupat e pajetë të fëmijëve të grimcuar dhe të shkelur, mostra të zhveshur me koka të mëdha dhe të fryra”. Kështu që për të internuarit kur treni më në fund u ndal në atë qytet të vogël të panjohur, “ardhja” mund të shfaqej si “një lloj çlirimi”. Fundi i një makthi, në fakt.

Dhe disi mashtrimi mund të vazhdonte. Aushvic, -rindërton Friedrich, ishte “një shoqëri me një kompleksitet të jashtëzakonshëm”. Kjo është arsyeja pse fjala “mbretëri” shfaqet në titullin e librit. Kishte stadiumin e vet të futbollit, bibliotekën e vet, një laborator fotografik, madje edhe një orkestër simfonike. Ajo fshehu nacionalizmin polak dhe organizatat e tjera të frymëzuara nga komunistët (“anëtarët e të cilit luftuan dhe ndonjëherë vranë njëri-tjetrin”). Pastaj kishte grupe të rezistencës austriake, ruse, sllovake dhe franceze. Funksionet fetare të çdo kulti mbaheshin klandestinisht: katolikë, protestantë, hebrenj. Në kampin e shfarosjes kishte edhe një bordello, në të cilën “ata që internoheshin, gëzonin privilegje më të mëdha”, ata që “morën leje për sjellje të mirë” ishin në gjendje të hynin.

Vajzat më të bukura u detyruan të bëhen dashnore të disa hierarkëve nazistë. Rudolf Höss kishte një, Eleonora Hodys. Ato gra të reja u lejuan të rigjenerojnë flokët e tyre, gjë që ishte një stigmë. Në librin Udhëtimi i Cilka-s, shkrimtari australian Heather Morris rikonstruktoi historinë e njërës prej këtyre “fatlumeve”, Cecilia Kovachova e cila, një herë e lirë, u akuzua nga rusët për “bashkëpunim” me armikun dhe u internua në një brazdë staliniste. Hodys ishte edhe më fatkeq: ajo mbeti shtatzënë me Höss dhe kur mësoi që urdhëroi që ajo të karbonizohej; ajo u shpëtua nga komandanti i Bllokut 11 Maximilian Grabner (gjithashtu nën hetim për të pasur një lidhje me një praktikant hebre), dhe u dërgua – falë gjykatësit Konrad Morgen – në Monako, larg Aushvicit. Por, para se të mbaronte lufta, ajo u vra.

Për rastin e dashnores së Rudolf Höss, Morgen me anë të një magjistrati donte të hetonte fenomenet e korrupsionit që infektuan kampin e përqendrimit. Në veçanti, Morgen hetoi të ashtuquajturin “Kanada”, një bashkim prej tridhjetë kazermash ku përfunduan pronat e të burgosurve që kishin ndonjë vlerë. Karakteristikat që në teori duhet të ishin dërguar në komandën e SS të Berlinit, por përkundrazi ishin “ruajtur” në atë që, shkruan Friedrich, shumë shpejt u bënë “tregu më i madh i zi në Europë”.

Kur kampi u çlirua nga rusët në janar 1945, nazistët u përpoqën të vënë zjarr në “Kanada”, por arritën të shkatërrojnë vetëm njëzet e katër baraka nga tridhjetë dhe sovjetikët gjetën një sasi të jashtëzakonshme të objekteve që u përkisnin hebrenjve: 863.225 rroba femrash, 38,000 këpucë. si njeri, madje 13.964 qilima … Por Morgen kishte pasur kohë që Grabner të ishte arrestuar dhe dënuar, i përfshirë në skandal, i cili pas luftës do të ishte rigjykuar dhe dënuar me vdekje në Poloni.

Përpjekjet për të ikur nga Aushvic ishin më shumë se gjashtëqind. Dy të tretat e të cilëve ishin filmuar, torturuar për të zbuluar nëse dikush i kishte ndihmuar ata. Pastaj u transportuan përreth me një shenjë rreth qafës që thoshte “Urra! Jam rikthyer” dhe në fund u varën.

Çfarë ndodhi me ata pak që arritën të futen në kaçubë? A është e mundur që askush nuk ka sjellë lajme për atë ferr nga Gjermania? Në fakt, tashmë në nëntor 1940, një oficer polak, Witold Pilecki, ishte internuar në Aushvic për të organizuar një lëvizje rezistence dhe më pas të tregojë për kushtet e jetës së kampit të përqendrimit. Në verën e vitit 1942, lajmet u morën dhe “Daily Telegraph” në Londër shkroi rreth një milion hebrenj të vrarë në Europën Lindore. Më 4 prill 1944, një aeroplan amerikan zbulues fluturoi në Aushvic dhe mori fotografi shumë domethënëse (të cilat u varrosën në mënyrë të pashpjegueshme në arkivat e CIA-s deri në 1979).

Në verën e vitit 1944 dy të arratisurit nga Aushvic, Rudolf Vrba dhe Alfred Weczler, konfirmuan dhe zgjeruan informacionin që shumë tashmë i njihnin. Por edhe ata që kundërshtuan nazizmin vendosën të mos i besojnë lajmet. Dhe mbeti gjithçka, – siç shkruante Walter Laqueur në një libër të botuar në Itali – një “sekret i tmerrshëm”. E cila pastaj u zbulua shumë (shumë) gradualisht derisa, me meritë, Otto Friedrich e përshkroi atë ferr në çdo detaj.

Libri i Friedrich tregon për të gjitha: një revoltë e organizuar mirë në tetor 1944, mosmarrëveshje fetare mbi kuptimin e atij makthi, përpjekjet e Himmlerit për të shkatërruar provat e incidentit, varjet e fundit të 6 janarit 1945. Më në fund, shtrati i fundit i “çlirimit”, gjatë të cilit të mbijetuarit do të kishin gjetur, – madje edhe pa notën klaustrofobike, – çorientimin që ata kishin njohur në vagonët e vulosur. Ky ishte Aushvic.

Më Shumë