Mendim

Homo Europaeus: A ekziston një kulturë europiane?

Julia Kristeva - Çfarë do të thotë të ndihesh europian? A ekziston një kulturë europiane? Ky kapitull do të analizojë historinë, sfidat dhe potencialin e ndjenjës prapa këtij subjekti politik të përcaktuar nga shumëgjuhësia, e cila, si një pacient, po kalon një depresion të vërtetë, duke humbur imazhin e saj si një fuqi e madhe dhe duke u gjendur e zhytur në një thellësi të thellë financiare, politike dhe kriza ekzistenciale. Duke iu nënshtruar dogmave të identitetit në një masë kriminale, po shfaqet koncepti i një “ne” europiane. Duke pasur parasysh këtë, Europa tani përballet me një sfidë historike: A do të jetë në gjendje të merret me krizën e besimit universal dhe të ndërtojë ura midis feve dhe kulturave?

A ka rënë Europa?  Në të kundërt:

“Pa Europën, do të mbretëronte kaosi.”

Si qytetare europiane me  kombësi franceze, bullgar enga lindja dhe amerikane e  adoptuar, nuk jam e  pandjeshëm ndaj kritikave të ashpra, por midis tyre dëgjoj një dëshirë për të rritur një identitet dhe kulturë europiane. Pavarësisht se përballen me një krizë financiare, grekët, portugezët, italianët dhe madje francezët nuk vënë në dyshim përkatësinë e tyre në një kulturë europiane; ata “ndihen” europianë.

Çfarë do të thotë kjo ndjenjë - aq e dukshme,  në Traktatin e Romës? Ajo ka bërë vetëm një paraqitje së fundmi në skenën politike përmes iniciativave që mbështesin trashëgiminë europiane, për shembull, por këto nuk kanë një vizion të ardhshëm. Unë besoj se kultura europiane mund të jetë rruga kryesore që çon kombet europiane në një Europë federale. Sidoqoftë, kjo shtron pyetjen: Çfarë është kultura europiane?

"Kultura europiane mund të jetë rruga kryesore që udhëheq kombet europiane"

Cili identitet?

Në ndryshim nga kulti i identitetit, kultura europiane nuk pushon së zbuluari paradoksin që identiteti ekziston, si imi, ashtu edhe yni, por është pafundësisht i ndërtueshëm dhe i shkatërrueshëm. Në pyetjen “Kush jam unë?” përgjigja më e mirë europiane nuk është vërtetësia, por dashuria për pikëpyetjen.

Pasi iu nënshtrua dogmave të përqendruara në identitet, deri në kriminalitet, tani po shfaqet një “ne”europiane. Megjithëse Europa iu drejtua sjelljeve barbare në të kaluarën - diçka për të mbajtur mend dhe shqyrtuar gjithmonë -, fakti që ajo ka analizuar plotësisht sjelljen e saj mbase e lejon atë t’i ofrojë botës një kuptim dhe praktikë të identitetit si një parehati në pyetje.

Është e mundur të rimendojmë trashëgiminë europiane si një antidot ndaj tensioneve të identitetit, si tonin, ashtu edhe të të  tjerëve. Pa numëruar të gjitha burimet e këtij identiteti pyetës,  le të kujtojmë se marrja në pyetje e vazhdueshme  mund të kthehet në dyshim gërryes dhe urrejtje ndaj vetvetes: një vetëshkatërrim,  ndaj të cilit  Europa nuk është kursyer. Ne shpesh e zvogëlojmë këtë trashëgimi të identitetit në një tolerancë lejuese të të tjerëve.

Por toleranca është vetëm shkalla zero e pyetjes; kur nuk reduktohet thjesht në mirëpritjen e të tjerëve, i fton ata të marrin në pyetje veten e tyre dhe të mbajnë kulturën e pyetjes dhe dialogut në takime që problematizojnë të gjithë pjesëmarrësit. Kjo pyetje reciproke prodhon një kthjelltësi të pafund që ofron kushtin e vetëm për të “jetuar së bashku”. Identiteti i kuptuar kështu mund të na çojë drejt një identiteti plural dhe shumëgjuhësisë së qytetarit të ri europian.

Diversiteti dhe gjuhët e saj

“Diversiteti është motoja ime”, tha Jean de La Fontaine, në “Pâté d’anguille”. Europa është një entitet politik që flet po aq  gjuhë, në mos më shumë,  sesa ka vende. Kjo shumëgjuhësi është baza e larmisë kulturore dhe duhet të ruhet dhe respektohet së bashku me karakterin kombëtar; për më tepër, duhet të jetë i hapur për shkëmbim, përzierje dhe pjalmim të kryqëzuar. Kjo është një risi për europianët që meritojnë  reflektim.

Pas tmerrit të Holokaustrit, borgjezët e shekullit të 19-të, si dhe rebelët e shekullit të 20-të filluan të përballen me një epokë të re. Tani, diversiteti gjuhësor i Europës po krijon individë kaleidoskopikë të aftë të sfidojnë dygjuhësinë e anglishtes “globale”. A është e mundur kjo? Gjithçka do të provonte të kundërtën. Megjithatë, kjo specie e re po shfaqet pak nga pak: një subjekt polifonik dhe qytetar poliglot i një Europe plurinacionale. A do të jetë europiani i ardhshëm një temë e veçantë, me një psikikë thelbësisht - tregjuhëshe, katërgjuhëshe, shumëgjuhësore -? Apo do të reduktohen në Globisht?

Më shumë se kurrë, hapësira plurilinguiste e Europës u bën thirrje francezëve të bëhen poliglot, të hulumtojnë larminë e botës dhe të sjellin veçorinë e tyre në kuptimin e Europës dhe botës. Ajo që them për frëngjishten vlen për njëzet e tetë gjuhët e tjera të polifonisë europiane. Vetëm duke bërë inkursione në gjuhë të tjera që do të lindë një pasion i ri për secilën gjuhë (bullgarisht, suedisht, danisht, portugalisht, etj.) Ky pasion nuk do të duket si një meteor, folklor nostalgjik ose gjurmë të akademisë, por do të  funksionojë si indeksi i një diversiteti të ringjallur.

Dalja  nga depresioni kombëtar

Qoftë i qëndrueshëm apo jo, karakteri kombëtar mund të përjetojë depresion të vërtetë, ashtu si individët. Europa po humbet imazhin e saj si një fuqi botërore dhe krizat financiare, politike dhe ekzistenciale janë të dukshme. Por kjo ka ndodhur gjithashtu në shumë kombe europiane, përfshirë Francën, historia e së cilës është një nga më të spikaturat.

Kur një psikanalist trajton një pacient me depresion, ai nis duke i  rritur vetëbesimin. Në këtë mënyrë, krijohet një marrëdhënie midis dy protagonistëve në shërim dhe fjalët e thëna bëhen pjellore sërish, duke mundësuar një analizë kritike të vuajtjeve. Në mënyrë të ngjashme, një komb i dëshpëruar kërkon një imazh vetjak optimal përpara se të marrë, për shembull, zgjerimin industrial ose një pritje më të hapur të emigrantëve.

“Kombet, ashtu si burrat, vdesin nga pavendosmëria e padukshme”, shkroi Giraudoux. Universalizmi dhe faji kolonial i kuptuar dobët kanë bërë që politikanët dhe ideologët të sillen me një politikë të padukshme, shpesh të maskuar si kozmopolitizëm. Ata veprojnë me arrogancë ndaj kombit. Ato përkeqësojnë depresionin kombëtar dhe më pas e mbushin atë me një ekzaltim maniak, si nacionalist dhe ksenofob.

"Diversiteti kulturor kombëtar është i vetmi antidot ndaj së keqes së banalitetit"

Kombet europiane presin që Europa të shfaqet  dhe Europa ka nevojë për kultura kombëtare krenare dhe të vlerësuara që i ofrojnë botës larminë kulturore që ne kemi kërkuar  të mbrohet nga Unesco. Diversiteti kulturor kombëtar është i vetmi antidot ndaj së keqes së banalitetit, ose këtij versioni të ri të banalitetit të së keqes. Një Europë federale, e përbërë kështu, mund të luajë një rol të rëndësishëm në kërkimin e ekuilibrit global.

Dy koncepte të lirisë

Rënia e Murit të Berlinit, më 1989, përcaktoi qartë ndryshimin midis kulturës europiane dhe kulturës amerikano-veriore. Bëhet fjalë për dy konceptime të lirisë të luajtura nga demokracitë. Të ndryshme, por plotësuese, këto dy versione janë njësoj të pranishme në institucionet dhe parimet ndërkombëtare, si në Europë dhe në Amerikën e Veriut.

Duke identifikuar lirinë me “fillimin e vetvetes”, Kant hap rrugën për një apologji të subjektivitetit ndërmarrës, të varur nga liria e Arsyes (e pastër ose praktike) dhe një Kauze (hyjnore ose morale). Në këtë rend mendimi, të favorizuar nga Protestantizmi, liria shfaqet si liri për të përshtatur veten me logjikën e shkakut dhe pasojës ose, për të cituar Hannah Arendt, si një përshtatje ose “llogaritjen e pasojave” të logjikës së prodhimit, shkencës ose ekonomisë. Të jesh i lirë do të thotë të kesh mundësinë për të përfituar më së miri nga aftësia e dikujt,nga shkaku dhe pasoja,  në mënyrë që të përshtatesh me tregjet dhe fitimet e tyre.

Por ekziston një model tjetër i lirisë, gjithashtu i aksioneve europiane. Ajo shfaqet në botën e lashtë Greke, e zhvilluar nën Para-Sokratët dhe përmes dialogut Sokratik. Duke mos iu nënshtruar një kauze, kjo liri themelore vendoset në qenien që flet, i cili paraqet dhe u jep veten të tjerëve, si dhe vetvetes dhe në këtë kuptim çlirohet.

Kjo liri e Qenies së Fjalës, përmes takimit midis “Njërit” dhe “Tjetrit”, e përshkruan veten si një pyetje të pafund, përpara se liria të futet në një marrëdhënie shkak-pasojë. Poezia, dëshira dhe revolta janë përvojat e saj të privilegjuara, duke zbuluar veçorinë e pakrahasueshme (edhe pse të përbashkët) të secilit burrë dhe grua.

Dikush mund të shohë rreziqet e këtij modeli të dytë të bazuar në qëndrimin e pyetjes: shpërfillja e  realitetit ekonomik, izolimi i kërkesave korporatiste, kufizimi i tolerancës, frika për të vënë në dyshim kërkesat dhe politikat e identitetit të aktorëve të rinj politikë dhe socialë, duke mos qëndruar në këmbë ndaj konkurrencës globale dhe duke iu kthyer sjelljes arkaike dhe përtacisë. Por mund të shihen gjithashtu avantazhet e këtij modeli, të përdorur nga kulturat europiane, të cilat nuk arrijnë kulmin në një skemë, por përkundrazi në një shije për jetën njerëzore në veçorinë e saj të ndarë.

Në këtë kontekst, Europa është larg të qenit homogjene dhe e bashkuar. Së pari, është e domosdoshme që “Europa e Vjetër” dhe Franca në veçanti, të marrë seriozisht vështirësitë ekonomike dhe ekzistenciale të “Europës së Re”. Por është gjithashtu e nevojshme të njihen ndryshimet kulturore dhe, veçanërisht, ndryshimet fetare që po copëtojnë vendet europiane nga brenda dhe i ndajnë ato. Është urgjente të mësosh të respektosh ndryshimet (për shembull: Europa Ortodokse dhe Myslimane, sëmundja e vazhdueshme në Ballkan dhe fatkeqësia në Greqi për krizën financiare.)

Nevoja për të besuar, dëshira për të ditur

Ndër shkaqet e shumta të krizës aktuale është një që politikanët e lënë pas dore: është mohimi i asaj që unë e quaj “nevoja para-fetare, para-politike për të besuar”  e natyrshme e subjekteve që flasin, të tilla si vetja jonë, e cila shprehet si një  “sëmundje e idealizmit” specifike për adoleshentin (qoftë vendas apo me origjinë emigrante.)

Përkundër fëmijës kureshtar, të gjallë, që kërkon kënaqësi, i cili dëshiron të dijë nga vjen, adoleshenti është më pak studiues sesa besimtar; ai ka nevojë të besojë në idealet për të lëvizur përtej prindërve të tij, të ndahet prej tyre dhe të tejkalojë vetveten. (Unë e kam quajtur adoleshentin një trubadur, romantik, revolucionar, ekstremist, fundamentalist, mbrojtës i botës së tretë).

Por zhgënjimi e prin  këtë sëmundje të idealit drejt shkatërrimit dhe vetë-shkatërrimit, me anë të ekzaltimit: abuzimi i drogës, anoreksia, vandalizmi dhe tërheqja nga njëra anë dhe, nga dogmat fundamentaliste nga ana tjetër. Idealizmi dhe nihilizmi, në formën e dehjes së zbrazët dhe martirizimit të shpërblyer nga parajsa absolute, ecin dorë për dore në këtë sëmundje që prek adoleshentët, e cila mund të shpërthejë në kushte të caktuara në më të prekshmit midis tyre. Ne e shohim manifestimin e saj aktual në media në bashkëjetesën e trafikut mafioz dhe ekzaltimin xhihadist që po tërbohet në dyert tona, në Afrikë dhe Siri.

"Në udhëkryqin e Krishterimit, Judaizmit dhe Islamit, Europa është thirrur të caktojë shtigje midis tre monoteizmave"

Nëse një “sëmundje e idealizmit”  po trondit rininë tonë dhe, bashkë me të, botën, a mundet Europa të ofrojë një kurë? Cilat ide mund të jenë vullnetare? Çdo trajtim fetar i kësaj sëmundjeje, ankthi dhe revolte rezulton joefektive përballë aspiratës parajsore të këtij besimi paradoksal, nihilist,  të mbajtur nga adoleshenti i de-socializuar, i shpërbërë, në kontekstin e të pafalshmit  emigrim të globalizuar.

Ky fanatik i refuzuar, i indinjuar gjithashtu mund të na kërcënojë nga brenda. Ky është imazhi që kemi për Revolucionin e Jaseminit, të sjellë nga të rinjtë e etur për liri dhe njohjen e dinjitetit të saj të veçantë, por që një tjetër nevojë fanatike për të besuar po e shfaros.

Europa e gjen veten të ballafaquar me një sfidë historike. A është në gjendje të përballet me këtë krizë besimi,  të cilën kapaku fetar nuk mund ta frenojë më? Kaosi i tmerrshëm i nihilizmit-fanatizmit tandem, i lidhur me shkatërrimin e aftësisë për të menduar dhe shoqëruar, zë rrënjë në pjesë të ndryshme të botës dhe prek themelin e lidhjes midis njerëzve.

Është ideja e njerëzimit, e farkëtuar në udhëkryqin Greko-Hebre-Kristian, me shartimin e saj të Islamit, në këtë universalitet të paqëndrueshëm, njëherazi i vetëm dhe i përbashkët, i cili duket i kërcënuar. Ankthi që paralizon Europën në këto kohë vendimtare shpreh dyshim përpara këtyre aksioneve.

A jemi të aftë të mobilizojmë të gjitha mjetet tona - gjyqësore, ekonomike, arsimore, terapeutike - për të luftuar me një vesh të akorduar mirë dhe të trajnojmë me bujarinë e nevojshme sëmundjen e idealizmit që adoleshentët e pa udhëhequr  (dhe të tjerët), madje edhe në Europë, shprehin kaq në mënyrë dramatike ?

Në udhëkryqin e Krishterimit (katolik, protestant, ortodoks), Judaizmit dhe Islamit, Europa është thirrur të caktojë shtigje midis tre monoteizmave - duke filluar me takime dhe interpretime reciproke, por edhe me sqarime dhe zhvlerësime të frymëzuara nga Shkencat Njerëzore. Për më tepër, një bastion i sekularizmit për dy shekuj, Europa është vendi parësor për të sqaruar nevojën për të besuar. Iluminizmi, në nxitimin e tij për të luftuar errësirën, nënvlerësoi fuqinë e tij.

Një kulturë e të drejtave të grave

Nga koha e Iluminizmit deri te votuesit, pa harruar të tjerët si Marie Curie, Rosa Luxembourg, Simone de Beauvoir dhe Simone Weil, emancipimi i grave përmes krijimtarisë dhe luftës për të drejtat politike, ekonomike dhe sociale ofron një arenë federale për, diversitet fetar dhe politik midis qytetarëve europianë.

Ky  tipar dallues i kulturës europiane është gjithashtu një frymëzim për kulturën dhe emancipimin. Kohët e fundit, Çmimi Simone de Beauvoir për Lirinë e Grave iu dha më 2013-n  pakistanezes së re Malala Yousafzai, e plagosur rëndë nga Talebanët sepse kishte mbështetur të drejtën për arsimim për vajzat e reja në blogun e saj.

Duke iu kundërvënë dy monstrave - bllokimit politik nga ekonomia dhe kërcënimit të shkatërrimit ekologjik -, hapësira kulturore europiane mund të ofrojë një përgjigje të guximshme. Dhe mbase është reagimi i vetëm që e merr seriozisht kompleksitetin e gjendjes njerëzore, duke përfshirë mësimet e historisë së saj dhe rreziqet e lirisë së saj. Përktheu:Gazeta Si.

(*l'Université Paris Diderot, Paris, Francë)


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë