Art dhe Kulture

Historia e artit … sipas Steve Martin

Dy artistë pak të njohur amerikanë të fillimit të shekullit të 20-të u promovuan nga komediani dhe ylli i filmit në një serial të ri. Steve Martin, komediani dhe ylli i filmit, po përdor forcën e personalitetit të tij të gjallë këtë vjeshtë për të mbështetur një lëvizje artistike të gjallë, por pak të njohur, të themeluar nga dy artistë të rinj amerikanë që u takuan në Paris në fillim të shekullit të 20-të.
Martin, 74 vjeç, një adhurues i artit modern, ka bashkuar forcat me radio BBC për të promovuar një lëvizje krijuese të lënë pas dore të njohur si sinkronizëm. Stanton MacDonald-Wright dhe Morgan Russell ishin studentë që kishin udhëtuar veçmas në kryeqytetin francez për të mësuar nga teoritë europiane të avangardës. Shumë shpejt ata filluan të besojnë se ngjyra ishte po aq e rëndësishme sa muzika për njerëzit dhe se një pikturë thjesht duhet ta përçojë atë, pa u përpjekur të përfaqësojë jetën e vërtetë.
“Në Paris ata filluan të punojnë në këtë mënyrë krejtësisht abstrakte me pikturën”, tha Martin. “Ata e quajtën atë sinkronizëm, që do të thotë “me ngjyra”. Të rinjtë ishin vërtetë të interesuar për rotacionin e ngjyrave. Ata mund të krijonin thellësi vetëm me ngjyra”.
Si pjesë e një bashkëpunimi të ri me MoMA, Muzeun e Artit Modern në Nju Jork, BBC Radio 3 do të transmetojë vlerësimin e Martinit muajin tjetër për dy vepra të sinkronizuara nga koleksioni i galerisë që ai kishte frikë se ishte harruar. Njëra, e bërë nga MacDonald-Wright në 1917, quhet “Synchromy”, ndërsa tjetra, vepër më e vogël, “Color Form Synchromy (Eidos), u pikturua nga Russell pesë vjet më vonë. “Ata janë në thelb gjëra të vogla në krahasim me pjesën më të madhe të artit që varet nga MoMA”, shprehej Martin.
Programi do të publikohet si pjesë e një sezoni në Radio 3, “The Way I See It”, i cili do t'u sjellë dëgjuesve qasje të reja ndaj artit pamor.
Russell dhe MacDonald-Wright studiuan së pari në Universitetin e Sorbonës dhe puna e tyre u ndikua shumë nga përdorimi i guximshëm i ngjyrës që shihet në veprat e Matisse dhe Cézanne. Të dy amerikanët patën një ndikim të madh te modernistët e tjerë amerikanë, përfshirë Albert Krehbiel dhe Thomas Hart Benton, dhe kubistët Patrick Henry Bruce dhe Andrew Dasburg. Kur MacDonald-Wright u kthye në Amerikë një vit pasi pikturoi “Synchromy”, ai ngriti ekspozitën e parë të madhe moderne të artit në Los Anxhelos. Sidoqoftë, pretendimi i të rinjve për të shpikur shkollën e tyre të pikturës u kundërshtua më pas nga artistë të tjerë abstraktë europianë, si Robert dhe Sonia Delaunay, të cilët pretenduan se amerikanët kishin kopjuar idetë e tyre mbi përdorimin e ngjyrës dhe të formës, të cituar si orfizëm.
Megjithatë, sipas Martin, puna e sinkronistëve është nënvlerësuar dhe është koha për një vlerësim të ri. “Unë mendoj se pikturat zbulohen me kalimin e kohës. Është bukur të jesh në gjendje të jetosh me një pikturë ose të vizitosh një pikturë në një muze dhe të kthehesh sërish. Dhe pikturat e mira e japin këtë efekt. Një imazh është i palëvizshëm; është akoma ashtu dhe ndryshon për ju.
“Tani unë shoh pothuajse një histori narrative. Unë gjithmonë mendoja se kjo fotografi ishte një gjë dhe pastaj u ula këtu për një orë duke parë në të dhe ka ndryshuar”. Piktura e Russell e quan atë “voluminoze dhe lundruese”.
Nuk është e nevojshme të kuptohen parimet teknike të sinkronizmit, argumenton ai, sepse veprat ende komunikojnë.
“Në përgjithësi nuk më interesojnë teoritë. Rezultati i punës në një teori mund të jetë fantastik, por nuk është e nevojshme të dihet teoria për ta ekzaminuar atë”.
Seriali Radio 3 do të paraqesë gjithashtu vepra arti të zgjedhura nga shkencëtari dhe autori Steven Pinker dhe komediani Margaret Cho, së bashku me muzikantë, shkrimtarë dhe filozofë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë