Komunitet

Gjeni që shkakton kancerin mund të ketë kaluar nga bimët te njerëzit

L1 mendohet se ka hyrë në gjenomin njerëzor afro 150 milionë vjet më parë

Gjenet që shkaktojnë kancer mund ta kenë origjinën te bimët dhe më pas kanë “kërcyer” te njerëzit. Kështu të paktën pretendon një studim i ri.

Analiza më e madhe botërore e të ashtuquajturve “gjene-kërcyes” ka zbuluar rolin thelbësor të një elementi të njohur si L1, të cilin të dhënat e reja e tregojnë se ka hyrë te njerëzit afro 150 milionë vjet më parë.Copëza e huaj e kodimit është shfaqur veçanërisht dinamike dhe është përgjegjëse për shumë ndryshime të përshpejtuara në evolucionin njerëzor , qysh atëherë.

Megjithatë, pa atë njerëzit do të ishin të lirë nga mutacionet e rëndësishëm gjenetik që shkaktojnë shumë kancerë vdekjeprurës. Për shkak të pranisë së gjatë të  L1 në gjenomin njerëzor – harta gjenetike e një njeriu – është e pamundur të gjurmohet me siguri sesi ka “kapërcyer” përmes specieve.

Por një ekip në Universitetin e Adelaide-s beson se mund të ketë  origjinën te bimët, insektet apo një lloj tjetër specieje , e cila është zhdukur prej atëherë. Ata e dinë se L1 nuk ka prejardhje nga gjitarët për shkak të mungesës te monotremet , një nga tre grupet kryesore të gjitarëve si platypus dhe echidna.

Profesor David Adelson, i cili ka drejtuar kërkimin, ka thënë se ndikimi i gjeneve kërcyese, i quajtur saktësisht retrotransposone, ka ndryshuar thellësisht të kuptuarit e evolucionit njerëzor si një proces i pastër prindër-pasardhës. “Mendojmë se hyrja e L1 te gjeromi i gjitarëve ka qenë çelësi i evolucionit të shpejtë të gjitarëve në 100 milionë vitet e fundit”, ka thënë ai.

Gjenet kërcyese e kopjojnë dhe ngjisin veten rreth gjenomeve dhe në gjenomet e specieve të tjera. Se si e bëjnë këtë , ende nuk dihet, megjithëse mund të kenë rol  pickimet e insekteve,  mushkonjave apo ndonjë virus i mundshëm. Ende mbetet enigmë. Zhvillimet në kërkimet rreth j kancerit në dekadat e fundit kanë zbuluar një rëndësi edhe më të madhe të rolit të gjeneve në gjasat që ka një njeri në zhvillimin e sëmundjes.

Të kuptuarit e karakteristikave  të sakta gjenetike  të një kanceri,  i bën mjekët të aftë të parashikojnë më mirë shanset që ka një individ për t’u sëmurur  me kancer, duke i lejuar njerëzit  të marrin hapa parandaluese,  si mastektomia. Gjithashtu u jep  më shumë mundësi mjekësisë përkatëse dhe pacientëve  për të luftuar tumoret dhe kancerët e tjerë,  kur bëhen të pranishëm.

“Mendojini gjenet kërcyese si  një parazit”, ka thënë profesor Adelson. “Ajo çka gjendet në ADN nuk është aq e rëndësishme. I rëndësishëm është fakti se ata prezantojnë veten në gjenomet e tjerë dhe shkaktojnë çarjen e gjeneve dhe mënyrën sesi ata janë të rregulluar.

Studimi, i cili është botuar në revistën Genome Biology, ka shqyrtuar hartën gjenetike të më shumë se 750 specieve.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë