Histori

Geishat, gratë eksperte japoneze dhe të gjitha keqkuptimet rreth tyre

Geisha është një nga simbolet që ndoshta përfaqëson më së miri Japoninë tradicionale në Perëndim. Po ashtu, është një figurë që mbetet ende sot në qendër të stereotipizimeve negative dhe keqkuptimeve. Ndonëse është një figurë komplekse, e cila ka evoluar përgjatë rrjedhës së historisë, ajo lidhet shpesh gabimisht me erotizmin, nënshtrimin e në disa raste prostitucionin.

Në fakt, geisha përfaqëson atë që tregon fjalë për fjalë ky term në gjuhën vendase: një person (sha) i përkushtuar ndaj artit (gei), që mishëron idealet e iki-t, pra të një elegance dhe përsosjeje të tillë, që i bën natyrale gjestet dhe mënyra sjelljeje që mësohen me shumë durim dhe sakrificë.

Prandaj, geisha është një grua eksperte në vallëzim, këndim, muzikë, në artin e përgatitjes dhe servirjes së çajit, bisedës dhe argëtimit. Një keqkuptim tjetër, ka të bëjë me lagjet e geishave (hanamachi, që në japonisht do të thotë “qyteti i luleve”), që shpesh konsiderohen si zona me ‘drita të kuqe’ që tërheqin një lloj turizmi veçanërisht mos-respektues ndaj kësaj tradite.

Këtu do të gjeni jo vetëm dhomat e çajit ku performojnë geishat, por edhe shtëpitë ku jetojnë ato. Figurat e para të ngjashme me geishat, u shfaqën në vitin 1600 dhe ishin në të vërtetë burra që kishin për detyrë të argëtonin mysafirët, duke u përzier me njëri-tjetrin me valle dhe rrëfimin e historive zbavitëse.

Me kalimin e kohës, nga mesi i shekullit XVIII, gratë u njohën me këtë profesion dhe më pas e bënë ekskluzivisht të tyren. Dhe në fund të atij shekulli, geishat u njohën zyrtarisht përmes krijimit të një zyre e cila diktonte rregulla të sakta sjelljeje lidhur me profesionin e tyre.

Kjo u bë enkas për t'i dalluar nga yūjo, punonjëset e seksit. Tradicionalisht, geishat nisnin të mësonin që në moshë të re. Pasi vendoseshin nën kujdestarinë e një okiya, apo në një shtëpi, dhe nën mbikëqyrjen e ‘kasan’, pronares së shtëpisë, vajzat i nënshtroheshin fazave të ndryshme të trajnimi për t’u bërë fillimisht maiko, pra praktikante dhe pas shumë vitesh geisha të vërteta.

Praktika e mësimit ishte tepër e vështirë, dhe në faza e parë përkonte me kujdesin për punët e shtëpisë. Kur kasan e konsideronte të përshtatshme, vajzat mund të braktisnin përfundimisht detyrat shtëpiake për t'u përqendruar në mësimin e arteve tradicionale.

Ato mësonin të luanin disa instrumente, të këndonin, të kërcenin, të shërbenin siç duhet çajin dhe pijet alkoolike. Po ashtu, merrnin leksione mbi konceptet bazë të poezisë e të letërsisë dhe aftësoheshin në krijimin e figurave të ndryshme me lule.

Pasi të bëheshin mjaftueshëm kompetente në këtë fushë, gratë mund të ngriheshin në nivelin e dytë të praktikës: atë të minarait, në të cilin mësimi bazohej tek përvoja e drejtpërdrejtë dhe vëzhgimi i shoqeve të tyre më të vjetra dhe më me përvojë.

Prandaj ato mësuan traditat komplekse që kanë të bëjnë me grimin, zgjedhjen dhe metodën e veshjes së kimonos, si dhe artin e argëtimit. Pas periudhës së tretë dhe më të gjatë të të mësuarit, minarai bëhet maiko, pra një nxënëse që e shoqëron shoqëruesen e saj më me përvojë në të gjitha angazhimet e saj publike, duke mësuar të përsosë mbi të gjitha artin e bisedës dhe të zhvillojnë një stil personal në ushtrimin e arteve tradicionale.

Në fazën e fundit, maiko promovohen në gradën e geishës, të cilën e mban deri në momentin e daljes në pension. Kalimi nga maiko në geisha, festohej përmes një ceremonie në të cilën ato ndërronin një pjesë të veshjeve.

Geishat, profesionistët e njohura që mbajnë pozicionin më të lartë në hierarki, nuk synojnë më të vlerësohen apo të sillen plot pompozitet: pjesa e poshtme e fustaneve të tyre, më pak e ngjyrosur dhe e qëndisur, nuk i mbështjell më këmbët, duke i detyruar të ecin me hapa shumë të vogla.

Ato nuk kanë asnjë copë për ta mbajtur me dorë dhe as mëngë shumë të gjata. Brezi i gjerë që mbështjell trupin si një korse, obi, përveçse ka një nyjë më pak të dukshme, është prodhuar duke përdorur më pak pëlhurë, ndaj është më pak i rëndë. Së fundi, këpucët prej druri janë më të ulëta, pra më të rehatshme.

Aksesorët e tjerë janë më të thjeshtë dhe buzëkuqi, në fytyrë i lyer me të bardhë, simboli kryesor i identitetit të tyre, aplikohet ndryshe: maiko-t e mbajnë vetëm në buzën e poshtme, ndërsa pjesa e sipërme mbetet e bardhë si pjesa tjetër e fytyrës. Geishat përdorin grimin në të dyja buzët, por vetëm në pjesën qendrore të tyre.

Trajnimi për t’u bërë geisha, ishte shumë i kushtueshëm dhe paguhej nga okiya. Sapo të bëhej profesioniste, geisha mund të niste t’ia shlyente borxhin me punën e saj. Megjithëse sot numri i geishave është shumë më i ulët se në të kaluarën, rituali i stërvitjes nuk ndryshon shumë nga ai i së shkuarës.

Megjithatë, ekziston një lloj regjistri profesional, dhe paga e tyre caktohet nga zyrat shtetërore, në të cilat ato duhet të informojnë se në cilat takime kanë marrë pjesë dhe për sa kohë. Në këtë mënyrë, geishat nuk janë më të lidhura ekonomikisht me okiya-t, dhe as nuk rrezikojnë të hyjnë në borxhe me shtëpinë ku janë trajnuar, të cilat dikur kanë qenë të vështira për t’u shlyer.

Burimi: Il Post.it. Përshtati: Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë