Art dhe Kulture

Dhjetë teatrot më të veçantë në botë

Ato janë të vendosur në katër qoshet e botës dhe secili prej tyre, përveçse është i bukur, ka edhe një karakteristikë që e veçon.
Teatrot janë vendet e rëndësishme të grumbullimit të artdashësve dhe ku arkitektët dhe inxhinierët u kanë kushtuar rëndësi të veçantë që në krye të herës. Po ashtu teatrot vlerësohen si një thesar i çmuar, pasi pasurojnë jetën artistike dhe ndryshojnë imazhin e qytetit.

Këtu janë dhjetë prej tyre në të gjithë botën, disa prej të cilëve janë vërtet të jashtëzakonshëm. Përveç faktit se janë tërheqës dhe sugjerues, disa kanë karakteristika që i bëjnë ato unikë në llojin e tyre.
Më i madhi - Metropolitani - New York - Është teatri më i madh lirik në botë. Ndërtimi i tij u përfundua në vitin 1966: salla ka një kapacitet prej 3800 vendesh në një plate prej 137 metrash. Skena është 71 metra e gjerë dhe 44.5 e thellë. Teatri ndodhet në Qendrën Lincoln për Kompleksin e Arteve Performuese në Manhattan, i cili gjithashtu strehon selinë e institucioneve të tjera në botën muzikore të ‘Big Apple’, duke përfshirë Filarmoninë e Nju Jorkut dhe Baletin e New York City.

Metropolitani - New York

Më i vogli - Teatri Vetriano - Luka - Është teatri më i vogël historik publik në botë, i vërtetuar nga “Libri i Rekordeve Guinness” në 1997-n. Ajo mat vetëm 71 metra katrorë midis platesë dhe skenës, por asgjë nuk mungon: e ndërtuar në vitin 1890, karakterizohet nga një plan trapezoidal dhe dy rreshta me ballkone. Teatri, falë ndërmjetësimit aktiv të Delegacionit FAI të Luka, u përvetësua nga Fondacioni i cili mori përsipër të restauronte teatrin dhe ta bëjë atë përsëri funksional, duke pritur në këtë mënyrë vepra artistike të ndryshme.

Teatri Vetriano - Luka

Më i lagështi - skena lundruese - Bregenz - Austri - Në gjermanisht quhet Seebühne që do të thotë “skenë lundruese”. Në të vërtetë, teatri është i ndërtuar mbi ujë dhe në brigjet e Liqenit të Konstancës, përfaqësuesit shpesh përdorin shtrirjen e ujit si një shtrirje e skenës. Platea mund të ulë deri në 7,000 spektatorë dhe teatri pret opera dhe shfaqje muzikore.

Bregenz - Austri

Më panoramiku - Villa Rufolo - Ravello - Napoli - Skena e jashtëzakonshme e Belvedere e Vila Rufolo ka si sfond panoramën e pakrahasueshme të Bregut Amalfi që mund të shijohet nga tarracat e kopshteve të Vilës. Skena duket sikur zhvendoset në boshllëk: në realitet ajo mbështetet nga një strukturë metalike pesëmbëdhjetë metra e lartë e mbështetur në tarracën themelore, e cila arrin nivelin e kopshteve, ndërsa publiku vendoset në një tribunë të veçantë. Përdoret çdo vit me rastin e Festivalit Ravello.

Villa Rufolo - Ravello - Napoli

Më kumbuesi - Teatri Epidauro - Peloponez - Greqi - Ai ndodhet në skajin jug-lindor të shenjtërores kushtuar perëndisë së lashtë greke të mjekësisë Asclepius dhe konsiderohet teatri më i përsosur grek antik sa i përket akustikës dhe estetikës. Është ndërtuar nga shekulli i 4-t para Krishtit dhe mund të strehojë midis 12 dhe 13 mijë spektatorëve. Nga çdo pikë e skenës mund të dëgjoni të gjithë tingujt e prodhuar në skenë, përfshirë pëshpëritjet dhe psherëtimat.

Teatri Epidauro - Peloponez - Greqi

Më skenografiku - Teatri Herodio - Athinë - Një tjetër teatër i Greqisë antike ofron skenarin me siguri më sugjestiv të imagjinueshëm: madje i gjithë qyteti i Athinës bëhet sfondi i përjashtimit të çdo shfaqjeje. Ky amfiteatër, jo shumë i madh, por ende në gjendje të akomodojë rreth 5,000 spektatorë, ndodhet brenda Akropolit të kryeqytetit grek: ai u ndërtua midis viteve 167 dhe 174 nga Herod Atticus, një sofist i pasur grek nga i cili merr emrin e tij. Amfiteatri u shkatërrua pjesërisht në vitin 297, u restaurua në fund të shekullit XIX dhe më pas në vitet pesëdhjetë.

Teatri Herodio - Athinë

Më i ajrosuri - Teatri i hapur - Cornwall - Mbretëria e Bashkuar - Në këtë amfiteatër të madh në natyrë nuk rrezikoni të vuani nga nxehtësia, duke marrë parasysh edhe klimën me erë të rajonit. Është ndërtuar midis viteve 1931 dhe 1983 me iniciativën e Rowena Cade, një banore e zonës, sipas stilit të teatrove të lashta greke dhe romake, dhe për këtë arsye përdor peizazhin natyror si skenar. Emri i saj, nga meyneck i dialektit lokal, do të thotë vend shkëmbor.

Teatri i hapur - Cornwall - Mbretëria e Bashkuar

Më vullkaniku - Jameos del Agua - Lanzarote - Ishujt Kanarie - Kjo sallë e madhe koncertesh është e vendosur në zgavrën natyrore evokuese dhe disi shqetësuese të formuar për shkak të një flluske ajri brenda një fluksi lavash të prodhuar nga vullkani që përbën ishullin e Lanzarote. Salla mund të mbajë rreth një mijë spektatorë dhe ofron tinguj emocionues, aq sa auditori shpesh pret koncerte muzikore klasike.

Jameos del Agua - Lanzarote - Ishujt Kanarie

Më detari - Oslo Opera House - Norvegji - Kjo strukturë ultramoderne, e cila në pjesën e jashtme është e mbuluar me mermer të bardhë italian, duket se ngrihet drejtpërdrejt nga deti. Teatri, më i rëndësishmi në Skandinavi, ka rreth 1300 vende në sallën kryesore. Kulmi dhe struktura e jashtme janë të përbëra nga rrëshqitje këndore, mbi të cilat është e mundur të ecni për të admiruar Oslon.

Oslo Opera House - Norvegji

Më ikoniku - Sydney Opera House - Australi - I ideuar nga arkitekti danez Jørn Utzon, i mbështetur nga kompania inxhinierike me qendër në Londër Arup, teatri është një nga arkitekturat dhe simbolet më domethënëse bashkëkohore të Australisë, si dhe Sidneit . Struktura e jashtme është e përbërë nga predha sferike që ngjasojnë me një flotilje me varka lundrimi në det. Në këto sipërfaqe shpesh shfaqen spektakle dritash, të cilat e transformojnë atë çdo herë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë