Libra

Çfarë veshin artistët dhe pse ka rëndësi

Një libër i ri nga kritiku i modës Charlie Porter eksploron sesi ajo që artistët zgjedhin të veshin mund të na tregojë për rolet e shumta të veshjeve në shoqëri.

Artistët shpesh kanë veshje shumë të dallueshme, por, sipas Charlie Porter, zgjedhja e tyre e veshjeve zbulon shumë më tepër sesa sensi i tyre i stilit. Në librin e tij të ri, “What Artists Wear”, kritiku i modës ofron një udhëtim përmes zgjedhjeve të artistëve modernë dhe bashkëkohorë, nga xhinsi i Andy Warhol te kostumet kaleidoskopike të Yayoi Kusama, nga kostumet e Gilbert & George në veshjen funksionale të Barbara Hepëorth dhe veshja rastësore e Martine Syms.

Porter shpjegon se si në duar të artistëve, rrobat mund të bëhen mjete të fuqishme të shprehjes. Porter shpjegon se si ato që veshin artistët, qoftë në punë apo në jetën e përditshme, mund të ofrojnë njohuri të reja në proceset e tyre, jetën dhe punën e tyre, si dhe duke na inkurajuar të gjithë ne që të shohim gjatë e të reflektojmë në zgjedhjet e veshjeve tona.

Çfarë ju frymëzoi të shkruani “What Artists Wear”?

Shkaku ishte një pjesë që unë shkrova për Financial Times në 2015 kur shfaqja e Agnes Martin ishte në Tate Modern. Absolutisht më pushtoi një fotografi e Martinit në studion e saj në vitin 1960. Ajo kishte veshur këtë veshje shumë elementare, funksionale, si një jorgan i bardhë. Ishin vetë rrobat që më dukeshin aq tërheqëse. Ata dukeshin jashtëzakonisht bashkëkohore.

Në atë kohë, unë isha duke shkruar për shfaqje pasarelash ku rrobat ishin bërë vetëm për t'u veshur një herë dhe askush nuk kishte jetuar në to. Por u bë gjithnjë e më e qartë për mua se kishte shumë më shumë gjëra interesante për të thënë në lidhje me veshjet sesa vetëm deri në pikën e prodhimit.

Nga kostumet e Georgia O’Keeffe te bllokimi i ngjyrave të David Hockney, ju shikoni në mënyrën se si artistët angazhohen dhe luajnë me të, lloje të ndryshme supozimesh dhe stereotipesh.

Ne jetojmë në një kohë kur artistët janë zhytur në punën e tyre në shumë mënyra të ndryshme, qoftë haptas si Cindy Sherman, ose si Helen Cammock, e cila mund të ecë nëpër ekran me një shkrepje për të rirregulluar kamerën, por gjithsesi të jetë prezente me vetëdije. Shumica prej nesh vishen për punën që bëjmë, por duke pasur parasysh mënyrën se si punojnë artistët, ka më shumë të ngjarë që nuk do të duhet të ndjekin ndonjë rregull dhe kështu ata vishen shumë më instinktivisht, dhe shumë më të lidhur drejtpërdrejt me mënyrën se si e shohin veten brenda shoqërisë.

Duke parë artistët, ju mund të shikoni rolin e veshjeve brenda shoqërisë dhe mënyrën se si veshjet dërgojnë mesazhe të fuqisë, të klasës, të racës dhe të gjinisë, dhe se si artistët e përmbysin këtë, ose provoni dhe shkoni në kundërshtim me të, ose provoni dhe gjeni veshje pune në të cilat ato thjesht mund të funksionojnë si qenie njerëzore - si Agnes Martin, për shembull.

Libri juaj nuk ka të bëjë vetëm me atë që veshin artistët, por edhe me mënyrën se si i veshin rrobat e tyre. Më pëlqen që ju keni një kapitull të tërë të quajtur “Paint on Clothing”.

Më pëlqente ta bëja atë kapitull sepse ajo që zbulon është fizikaliteti i punës dhe çfarë i duhet një artisti për ta bërë atë punë. Anne Truitt është një shembull i mahnitshëm i kësaj: përzierjen e bojës dhe pigmenteve të saj në bërjen e këtyre skulpturave të jashtëzakonshme që kanë një ose dy fusha me ngjyra. Ajo donte të lëshonte ngjyrën dhe t’i jepte jetë, dhe e pa veten sikur të ishte edhe me ngjyra. Rezultati ishte këto veshje jashtëzakonisht të çrregullta dhe kjo studio jashtëzakonisht e çrregullt. Duke parë këtë xhaketë që vajza e saj ka marrë dhe bojën në xhaketë, ju mund të kuptoni punën që iu desh asaj për të realizuar artin. Ju mund të shihni të njëjtën gjë me Phyllida Barlow: puna e jashtëzakonshme dhe praktika që duhen për ta bërë atë punë të ekzistojë.

Charlie Porter

Ju gjithashtu prezantoni një numër figurash më pak të njohura, të tilla si artistja e performancës amerikane Lynn Hershman Leeson dhe artisti tajvanez, Tehching Hsieh.

Doja të kaloja më shumë kohë me disa nga këto figura që nuk kanë pasur një vëmendje të tyre. Unë kisha një rregull shumë specifik që Picasso do të merrte vetëm një linjë, për shembull; ai vendosi një bar dhe nënkuptonte që të tjerët mund të dilnin.

Ju e filloni librin me rrobaqepësi dhe përfundoni me veshje të rastësishme - të dy mënyra të veshjes me ngarkesë kulturore.

Shpresojmë, ka njëfarë sensi çlirimi që ndodh kur ndiqni këtë hark nga njëri tek tjetri. Nëse vishni një kostum, ju po merreni me këtë gjuhë të fuqisë së bardhë mashkullore, dhe kjo është për njerëzit që veshin kostume për të menduar. Pse kostumi, i cili është absolutisht një veshje mashkullore, është uniforma e fuqisë? Por gjithashtu i rastësishmi është shumë problematik në kuptimin se si është kooptuar nga moda luksoze nga njerëz me klasë punëtore me ngjyra që nuk kanë financa, por gjithë kjo njohuri e pabesueshme që tregon stilin.

Martine Syms dhe Sondra Perry flasin për këtë në mënyrë kaq elokuente. Libri përfundon në këtë gjendje të tensionuar dhe të trazuar në të cilën ndodhet arti për momentin, me artistë që përpiqen të shkëputen nga institucionet ose të shkëputen nga ajo që pritet të bëjnë. Ne përfundojmë me çmimin Turner 2019, ku të katër artistët vendosin të kërkojnë të jenë një kolektiv, kështu që po përfundon në këtë vend agjitacioni, duke përdorur veshje të rastësishme për të infiltruar dhe përmbysur shoqërinë.

Ju gjithashtu e rrumbullakosni librin me një thirrje të qartë për të gjithë ne për të shqyrtuar jo vetëm rrobat e artistëve, por edhe tonat.

Sarah Lucas thotë se dëshiron që sendet e veshjeve të saj që përdor në punën e saj të qëndrojnë për të, sikur të jetë direkt atje, para shikuesit. Dhe kur shihni një njeri tjetër, ju gjithashtu shihni veten. Nëse po shikojmë mënyrën se si artistët veshin rroba - për të jetuar, për të përmbysur shoqërinë ose për të provuar dhe ndryshuar ose radikalizuar shoqërinë - ne gjithashtu mund të bëjmë të njëjtën gjë. Ne mund ta ndiejmë veten të lirë dhe të fillojmë të pyesim se çfarë veshim dhe pse e veshim, dhe të kuptojmë se ekzistojnë të gjitha këto gjuhë të fshehura të veshjeve.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë