Jete & Stil

Çfarë është hipnoza dhe si reagon truri ndaj saj?

Kjo gjendje, e induktuar artificialisht nga një psikoterapist ose nga vetë personi (vetë-hipnozë), është e ngjashme me gjumin, por ndryshon nga ajo për një arsye thelbësore.
Gjumi, në fakt, është një gjendje e përqendrimit të zvogëluar: tek ata që flenë ka një luhatje të vetëdijes. Përkundrazi, në hipnozë përqendrimi rritet dhe kjo lejon që pacienti të jetë i ndjeshëm ndaj stimujve. Historia e kësaj teknike i ka rrënjët në të kaluarën. Burrat primitivë e përdorën hipnozën në praktikën e riteve mjekësore dhe fetare për të rritur besimin në magji.
Gjatë një gjendje zgjimi normale, informacioni përpunohet dhe ndahet nga pjesë të ndryshme të trurit për të lejuar përgjigje fleksibël ndaj stimujve të jashtëm. Studiuesit nga Universiteti i Turku në Finlandë kanë zbuluar se gjatë hipnozës ky proces dështon dhe zonat e ndryshme të trurit nuk sinkronizohen më ngjashëm. Studimi, i botuar në revistën mjekësore "Neuroscience of Consciousness", u përqendrua në një person të vetëm i cili është analizuar gjerësisht më parë dhe i cili është treguar se i përgjigjet mirë stimujve hipnotikë.
Më saktësisht, kërkimi ka monitoruar mënyrën në të cilën rryma elektrike e induktuar në mënyrë magnetike përhapet në tru gjatë hipnozës dhe zgjimit normal. Kjo metodologji ishte përdorur tashmë për të matur ndryshimet e trurit në gjendje të ndryshme të vetëdijes, të tilla si anestezia, koma dhe gjumi. Gjatë studimit, pacienti u vendos në një pozicion të ulur dhe i palëvizshëm, me sytë e mbyllur. Hipnoza u indukua përmes një sinjali me një fjalë. Rezultatet treguan se truri, me këtë procedurë, mund të funksionojë ndryshe sesa në gjendjen klasike të zgjimit. Gjetja është me të vërtetë interesante pasi shkalla në të cilën hipnoza modifikon përpunimin nervor ka kohë që ngjall debate mes ekspertëve. Sidoqoftë, Jarno Tuominen, studiues i vjetër në Departamentin e Psikologjisë dhe Patologjisë së Gjuhës në Universitetin e Turku, sqaron se rezultatet e marra nuk mund të përgjithësohen përpara një studimi të ri të kryer në një mostër më të madhe të pjesëmarrësve. Në fushën psikoterapeutike, hipnoza përdoret në trajtimin e çrregullimeve të caktuara, duke përfshirë çrregullimet e humorit, depresionin dhe gjendjet e ankthit, mosfunksionimet seksuale, çrregullimet e të ngrënit, varësitë, dhimbjet kronike dhe belbëzimin.
Burimi: The Independent/ Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë