Art dhe Kulture

Çfarë duan të na tregojnë ëndrrat tona?

Në këto kohë të çuditshme, shumë syresh tergojnë se po përjetojnë ëndrra më të gjalla se zakonisht. Cath Pound pyet psikoterapisten Philippa Perry sesi arti mund të na ndihmojë të kuptojmë ëndrrat – dhe veten tonë.

Ëndrrat i kanë magjepsur filozofët dhe artistët me shekuj. Ato janë parë si mesazhe hyjnore, një mënyrë për të çliruar kreativitetin dhe, që nga ardhja e psikanalizës në Shekullin XIX, çelësi për të kuptuar pavetëdijen tonë. Ndërsa kaq shumë prej nesh kanë përjetuar ëndrra jashtëzakonisht të gjalla muajt e fundit, duket një moment i favorshëm për të eksploruar mënyrën në të cilën ato janë kuptuar dhe përshkruar gjatë shekujve. Duke vepruar kështu, ne madje mund të gjejmë disa paralele intriguese mes tyre dhe përvojave tona.

Por pse po ëndërrojmë kaq gjallë tani? “Ne jemi në një situatë të re, kështu që ka emocione të reja për t’u përpunuar,” thotë psikoterapistja Philippa Perry, e cila u mbyt me pyetje kur kohët e fundit u kërkoi ndjekësve të saj që t’i dërgojnë ëndrrat e tyre në Tëitter. Ne krijojmë histori për të kuptuar ato ndjenja që në ëndërr manifestohen “jo drejtpërdrejt por në metafora”, shpjegon ajo.

Dream Vision i Albrecht Dürer (1525) është përshkrimi i parë i njohur në artin perëndimor të ëndrrës personale të një artisti. Bojëra uji, në dukje e nxitur nga zgjimi, tregon një përmbytje uji që zbret nga qielli për ta pushtuar atë. “Unë u zgjova duke u dridhur në çdo gjymtyrë dhe u desh shumë kohë që unë të shërohem,” vuri në dukje ai.

Perry thotë se megjithëse trajnimi i mësoi asaj që nuk kishte diçka të tillë si një fjalor ëndërrash, dekada praktikë i kanë treguar asaj se “disa objekte zakonisht janë për diçka të caktuar” dhe “nëse dikush ëndërron për ujin ka, të bëjë zakonisht me ndjenjat”. Për të, tingëllon sikur Dürer ishte “duke u mbytur në ndjenja”, dhe megjithëse sigurisht që nuk mund të jetë e sigurt se cilat ishin ato ndjenja, “shumica prej nesh, pavarësisht nëse e pranojmë apo jo, ose nuk e dimë atë kur jemi zgjuar, i frikësohemi asgjësimit dhe harresës ”, thotë ajo.

Ndoshta nuk është befasuese që shumë nga ëndrrat që Perryt iu dërguan në Twitter, gjithashtu përfshinë njerëz që ishin të zënë me ujë, megjithëse gruaja që ëndërronte se po bënte surf në një cunami ishte qartë që merrej me emocionet e saj më mirë sesa Dürer.

Piktura personale e Dürer ishte sidoqoftë shumë e jashtëzakonshme. Megjithëse Rilindja kishte stimuluar interesin për studimin e filozofisë antike të  ëndrrave, kjo duhej të pajtohej me ideologjinë mbizotëruese të krishterë, e cila merrej me interpretimet pagane. Shumica e pikturave të ëndrrave ishin biblike në natyrë.

Dream Vision (1525) nga Albrecht Dürer është përshkrimi i parë i njohur i ëndrrës personale të një artisti në artin perëndimor

Ëndrrat e Jakobit – si dhe ato që Jozefi interpretuan për Faraonin – ishin lëndë të preferuara: Raphael i pikturoi ato në një tavan në Palazzo Apostolico të Vatikanit në 1518. Metaforat e gjalla të ëndrrave tregohen në sferat që notojnë në qiell sikur për të theksuar se të kuptuarit e tyre ishte përtej njeriut të vdekshëm.

Temat mitologjike, të tilla si Apoloni i Fjetur i Lorenzo Lotto dhe Muza me Famën (1549), megjithatë, mund t’i japin artistëve licencë për të sugjeruar marrëdhëniet midis ëndrrës dhe frymëzimit. Gjumi i Apollos duket se u ka dhënë shfryrje të lirë muzave për tu zhveshur lakuriq në livadhin fqinj, duke sugjeruar kreativitetin e paanë që gjumi mund të japë.

Përmbajtja e zhgjëndrrave të pikturave nga Hieronymus Bosch rezonoi me një numër shumë më të madh njerëzish. Imazhet e tyre u kuptuan pothuajse me siguri, jo thjesht si përfaqësimet e artistit për parajsën dhe zjarrin e ferrit, por si përfaqësime të makthit paralajmërues që mund të vizitohen mbi mëkatarët për t’i paralajmëruar ata për ato që i prisnin nëse nuk pendoheshin. Kjo është bërë e qartë në The Vision of Tundale (c 1520-30) nga një ndjekës i Bosch, në të cilin kalorësi mëkatar është parë duke lëvizur mbi vizionin e tij të makthit të ferrit.

Pamjet groteske të parajsës dhe ferrit u pikturuan nga Bosch dhe pasuesit e tij – njëri prej të cilëve krijoi Vizionin e Tundale (c 1520-30)

Ëndrrat si lëndë artistike kryesisht pësuan zhgënjim në epokën racionale të Iluminizmit, por nga fundi i Shekullit 18 u pa krijimi i një prej përshkrimeve më të famshme – Makthi (1781) nga Henry Fuseli. Pa precedent letrar, biblik ose art-historik, ajo ka vazhduar të kundërshtojë interpretimin, megjithëse disa e shohin atë si parafytyrues të teorive psikoanalitike të Sigmund Freud.

Perry nuk e sheh pikturën si një portretizim të thjesht dhe të drejtpërdrejtë të maktheve të natës. Përkundrazi, ajo sheh në pozën e pambrojtur të gruas, interesin jo të shëndetshëm të kalit për këpucën e saj – që mund të sugjerojë që ai është gati të defektojë mbi të – një “degradim të ëndrrës së lagësht të gruas që shumë burra mund ta kenë “. Ose, shton ajo, “një grua … ëndrrat tona dhe fantazitë tona seksuale janë rrallë politikisht të sakta, pavarësisht gjinisë.”

‘Vizatoni ëndrrat tuaja’

Ishin simbolistët ata që i kthyen ëndrrat në krye të shprehjes artistike. Për artistë si Gustave Moreau dhe Odilon Redon, ëndrrat ishin një metodë për të deshifruar realitetin dhe misteret e ekzistencës. Syri i Redonit si një top i çuditshëm shkon drejt infinitit (1882), në të cilën një tullumbace me ajër të nxehtë në formën e një syri duket se po ngre kokën e një njeriu në re, sugjeron imazhet shpesh të pabarabarta të ëndrrave. Nuk është për t’u habitur që lëvizja pati ndikim te Surrealistët.

Frymëzimi parësor i surrealizmit erdhi nga Interpretimi i ëndrrave të Freudit. Sipas Frojdit, ëndrrat janë një shprehje e përmbushjes së dëshirave të shtrembëruara nga vetë-censura në imazhe që nuk kanë kuptim për ëndërrimtarin pas zgjimit. Duke zhbllokuar kuptimin e tyre të fshehur, ai besonte se psikoanaliza mund të kuronte pacientët nga çdo gjë që i godiste ata.

Makthi (1781) nga Henry Fuseli është një nga përshkrimet më të famshme të një ëndrre – ajo vazhdon të kundërshtojë interpretimin

Sidoqoftë, aty ku Frojdi pa ëndrrat si diçka që duhej të deshifrohej në mënyrë që të kurohej, Surrealistët i panë ato si një mjet për të patur një shprehje krijuese të pafalshme; një reagim kundër kulturës borgjeze të Europës që ata kishin ardhur të mashtrojnë pas Luftës së Parë Botërore.

Në artin surrealist, ëndërrimtari nuk përshkruhet zakonisht. Përkundrazi, shikuesi përballet drejtpërdrejt me punën e brendshme të ëndrrës. Në ankthin e ngarkuar nga Giorgio de Chirico ose pikturat kureshtare të Max Ernst, kolazhet dhe veprat multimedia, ëndrrat marrin formën e enigmave që sfidojnë perceptimin e shikuesit për realitetin.

Frojdi, duhet të thuhet, u hutua nga idetë e tyre, megjithëse ai e ndryshoi paksa melodinë kur u takua me Salvador Dalí në 1938. Dalí kishte sjellë me vete pikturën e tij Metamorfozën e Narcissus (1937), në të cilën formën e Narcissus që shihte në një pishinë është dublikuar nga një gisht dhe gishti i madh i dorës që shtrëngon një vezë të plasaritur nga e cila shfaqet një lule Narcissus. Më parë Frojdi i kishte parë Surrealistët si “absolut (le të themi 95%, si alkool)”, – por Dalí, me “mjeshtërinë e tij të padiskutueshme teknike”, e bëri atë të rishqyrtojë mendimin e tij.

Piktura surrealiste e ëndrrave, siç është Metamorfoza e Narcissus (1937) nga Salvador Dalí, përshkruajnë veprat e brendshme të një ëndrre

Perry vetë hulumtoi qasjen surrealiste ndaj ëndrrave kur ajo bëri dokumentarin për BBC “Hoë To be a Surrealist ëith Philippa Perry” në 2017. Ashtu si ata, ajo krijoi Byronë e Kërkimeve Surrealiste dhe i kërkoi publikut që t’i tregojë ëndrrat e tyre para se t’i kërkonte që ti vizatonin ato. “Ajo që të emocionon më shumë është ajo që pikturuan kur ripanë ëndrrat e tyre,” thotë ajo.

Me pacientët, Perry në përgjithësi përdor terapinë Gestalt, të pionierizuar nga psikiatri gjerman Fritz Perls, i cili përfshin rishikimin e ëndrrave nga këndvështrimi i të gjitha objekteve në ëndërr. Ideja është që gjithçka në ëndërr është një pjesë e juaja, kështu që ju do të dini se çfarë do të thonë ato dhe kështu do të fitoni një kuptim më të mirë të vetvetes.

Në situatën tonë aktuale Perry mendon se shumë qasjë do të përfitojnë. “Vizato ëndrrat; shkruajini ëndrrat. Të gjitha këto gjëra ju ndihmojnë të përpunoni emocionin dhe ndjenjën në ëndërr. Ju fitoni pronësinë dhe prandaj mandej merrni kontrollin, “thotë ajo.

Dhe, kush e di, në proces mund të çlirojmë krijimtarinë tonë, deri më tani të panjohur.

Burimi;BBC/Në shqip: Gazeta “Si”

Më Shumë