Disa shitës thonë se drita e Hënës dhe vesa janë përbërësit magjikë, por zhvillimet moderne po e zhvendosin këtë ëmbëlsirë të dashur nga rrugët në restorantet e shijshme.
Kur i ftohti i parë e dimrit godet Delhin në mes të nëntorit, qyteti ndryshon brenda natës. Çaji i mëngjesit bëhet më i nxehtë dhe më i ëmbël dhe në tregun Chandni Choëk të Delhit të Vjetër, shitësit ambulantë fillojnë të shesin daulat ki chaat. Ëmbëlsira kremoze sezonale i ngjan shkumës dhe mund të përgatitet vetëm në mot të freskët, përndryshe do të shkrihet. E grumbulluar në enë të thella alumini, ajo është formuar në një kube, e mbështjellë me shkumë shafrani, e spërkatur me petale trëndafili dhe më pas e mbuluar me një musli të imët dhe e vendosur mbi pllaka akulli.
Kur një klient afrohet, shitësi hedh krem pana me sheqer në një tas, duke e mbushur me khurchan të thërrmuar (qumësht i kondensuar me arra).
Në një vend të njohur për ushqimin e shijshëm të rrugës, e ëmbla daulat ki chaat është një anomali. "Chaat" zakonisht i referohet një shumëllojshmërie ushqimesh të shijshme në rrugë. Ndërkohë, origjina e kësaj pjate mbetet kryesisht një mister. Ndan ngjashmëri me ushqimet e tjera me shkumë në të gjithë Indinë, por çdo fans i vërtetë do t'ju tregojë se daulat ki chaat është një nivel mbi pjesën tjetër.
Daulat ki chaat përkthehet në "ëmbëlsirën e bollëkut", një emërtim i pasur që mund të vijë nga përpjekja dhe kujdesi që bëhet për ta krijuar atë. Gjatë dimrit, Adesh Kumar, një shitës ambulant i njohur, i cili mori përsipër biznesin 40-vjeçar të familjes së tij, zgjohet në orën 02:30 çdo mëngjes, përveç të dielës, për të rrahur me dorë një përzierje qumështi dhe krem i rëndë që e lë jashtë gjatë natës në ajër të freskët. (Shitësit e rrugës thonë se qumështi dhe kremi lihen jashtë për t'u prekur nga drita e hënës dhe vesa)
Pavarësisht nga disponueshmëria e mjeteve moderne të kuzhinës, Kumar beson se metoda e tij e punuar me dorë (të cilën e mësoi nga babai i tij) është më e mirë.
"I gjithë procesi i rrahjes na merr rreth gjashtë orë", tha ai. "Deri në 07:30 ose 08:00, ku ne e shesim atë të freskët”.
Kumar e shet ëmbëlsirën e tij duke filluar nga 60 rupi (0,74 euro) një porcion dhe çmimi rritet me shtimin e garniturave të tjera si fëstëkë të grimcuar, fletë argjendi ose shkumë shtesë shafrani. Por me koston e përbërësve në rritje të vazhdueshme këto ditë, marzhi i tij i fitimit po bëhet më i vogël. Për më tepër, inflacioni është vetëm një nga pak zhvillimet e sotme që po prekin ëmbëlsirën shekullore. Ndryshimi i klimës (që shkurton sezonin e shitjes) dhe interesi i kuzhinierëve të restoranteve për të bërë versione të pasura po ndihmojnë gjithashtu në krijimin e një stuhie të përsosur moderniteti që mund të bëjë që daulat ki chaat të zhduket fare nga rrugët.
Megjithëse India ka një histori të gjatë të traditës, studiuesit nuk e dinë me siguri se si lindi kjo pjatë. Siç shpjegoi shefi Sadaf Hussain, finalisti i MasterChef India 2016 dhe autor i “Tregime dhe Receta nga Kuzhinat Muslimane", Chaat në Hindi do të thotë 'të lëpish' dhe i daulat do të thotë 'para' ose 'pasuria'.
Ai spekuloi se shtimi i arrave dhe shafranit mund të ketë ndihmuar gjithashtu në dhënien e statusit të pasurisë. “Kjo është ajo që më bën të besoj se kjo është një pjatë shumë islame”, shtoi ai.
Pavarësisht kësaj, daulat ki chaat po kalon momentin e lavdisë tani. Është bërë një trend në mediat sociale falë një sërë influescuesish të ushqimit që kanë popullarizuar pjatën e bukur në Instagram.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.