Ushqim

Ushqime jo të shëndetshme, ndryshe nga ç’na duken

Teksa i shohim në supermarkete, ka disa ushqime që duken të shëndetshme ndoshta edhe sepse dëgjojmë gjithmonë njerëz që i cilësojnë si të tilla.
Por po t'i analizosh ato janë thjesht ushqime, jo të shëndetshme që ne na janë shitur si të duhurat deri më sot.
Disa nga këto produkte janë:

Kos i ngrirë

Kosi i ngrirë është një mashtrim. Duket sikur është më i mirë se akullorja edhe pse nuk ka shije aq të mirë sa akullorja, por gjithsesi ka shumë sheqer në të dhe për shkak të etiketës së rreme "të shëndetshme" do të shtyheni më shumë për ta blerë. Në këtë rast, ju mund të hani vetëm një racion të vogël për të kënaqur dëshirën tuaj.

Fruta të thata

Frutat e thata janë disi të pakuptimta kur bëhet fjalë për shëndetin. Është tharë, kështu që është zvogëluar në madhësi dhe tani mund të hani më shumë sesa do të hanit kur ishin të freskëta dhe kjo thjesht do të thotë që po konsumoni më shumë sheqer sesa zakonisht.  Ju gjithashtu mund të hani lehtësisht një tas rrush të thatë, por kjo katërfishon kaloritë dhe ka shumë më tepër sheqer.

Pijet sportive

Pijet sportive janë të çuditshme, ato reklamohen si një burim i shkëlqyeshëm hidratimi për atletët, por ato blihen kryesisht nga adoleshentë që minimalisht as nuk punojnë. Nëse jeni një atlet që vrapon në një maratonë është një ide e mirë, por nëse jeni një person që bëni 30 minuta vrap të lehtë mos i përdorni ato.

Ushqimet vegane

Ekziston ky mit që nëse diçka etiketohet si vegane do të thotë se është e shëndetshme, por nuk është kështu. Fakti se nuk përmban ndonjë përbërës të krijuar nga kafshët, nuk është domosdoshmërisht i shëndetshëm. Çokollata vegane është akoma çokollatë, është ende plot sheqer. Hamburget vegane janë ende hamburgerë të yndyrshëm, përveçse janë plot me vajra bimore në vend të yndyrnave shtazore. Në thelb, ushqimi i përpunuar është ende ushqim i përpunuar dhe nuk është i shëndetshëm, edhe nëse është vegan.

Snacks pa gluten

E njëjta logjikë vlen edhe për ushqimet pa gluten. Vetëm se nuk ka gluten nuk do të thotë se është disi superiore dhe super e shëndetshme. Ka shumë ushqime pa gluten që janë të mbushura me sheqer dhe yndyrna. Pra, nëse jeni duke kërkuar gjëra të shëndetshme lexoni përbërësit, mos u bindni vetëm me reklama false dhe paketime mashtruese.

Lëngje të shtrydhura

Tingëllon si një alternativë e shëndetshme. Epo, jo gjithmonë. Lëngu i shtrydhur sapo është bërë me fruta, por të gjitha ato kuti me lëng që shihni në supermarket janë kryesisht ujë me sheqer me ekstrakte frutash që e bën atë të ketë shijen e frutave. Nëse shikoni listën e përbërësve do të shihni sheqerin si përbërësin e dytë. Por edhe nëse keni pirë lëng të shtrydhur, ju përsëri keni humbur gjërat e mira si fibrat dhe thjesht po pini ujë fruktoze.Thjesht hani fruta.

Ushqime pa yndyrë

Ka të dhëna që tregojnë që duhet të hiqen yndyrnat e ngopura nga ushqimet, por nuk ka prova se si kjo do t'i bënte ushqimet të shëndetshme. Në fund, ne kemi mbetur me një tufë produktesh pa yndyrë dhe me pak yndyrë që ose kanë shije të tmerrshme ose kanë një tufë të tërë sheqeri të shtuar për të kompensuar yndyrën dhe për të shtuar shijen. Kështu që herën tjetër që do të konsideroni të blini një kos me pak yndyrë, thjesht anashkalojeni sepse është thjesht një reklamë.

Salcat e sallatrave

Të gjithë e dimë që duhet të hamë sa më shumë sallatra. Ata janë plot me vitamina dhe perimet janë të mira për ne. Sidoqoftë, ne shpesh i heqim këto vlera me salcën e sallatës pa i kushtuar shumë rëndësi. Ju duhet të jeni të kujdesshëm dhe të lexoni etiketat, salcat e sallatave janë plot me yndyrna, sheqerna dhe kimikate të tjera që në thelb e shndërrojnë sallatën tuaj të shëndetshme në një vakt të pavlefshëm.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë