Shendet

Unicef-OBSH: Në dhjetë vjet shkalla e ushqyerjes me gji në botë ka arritur në 48%  

Me rastin e Javës Botërore të Ushqyerjes me Gji, të dy organizatat nënvizojnë nevojën për të mbështetur këtë praktikë në vendin e punës për të arritur objektivin prej 70% deri në vitin 2030.

Ushqyerja me gji po bëhet gjithnjë e më popullore në mbarë botën. Përqindja është rritur në 48% globalisht në dekadën e fundit. Kjo u bë e ditur në një deklaratë nga Catherine Russell, drejtore e përgjithshme e Unicef-it dhe Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtor i përgjithshëm i OBSH-së (Organizata Botërore e Shëndetësisë). Për Javën Botërore të Ushqyerjes me Gji 2023, të dy organizatat fokusohen në nevojën për të inkurajuar këtë praktikë në vendin e punës, në mënyrë që edhe më shumë gra të ushqehen me gji dhe të arrijnë objektivin prej 70% deri në vitin 2030.

Më shumë ushqyerje me gji është e mundur – “Vende të tilla si Bregu i Fildishtë, Ishujt Marshall, Filipinet, Somalia dhe Vietnami kanë arritur rritje të mëdha në normat e ushqyerjes me gji, duke treguar se përparimi është i mundur kur ushqyerja me gji mbrohet, promovohet dhe mbështetet. Megjithatë, është e nevojshme të adresoni barrierat me të cilat përballen gratë dhe familjet për të mos hequr dorë nga ushqyerja me gji”, theksojnë Russell dhe Ghebreyesus.

Mjedis pune mbështetës për ushqyerjen me gji - Sipas Unicef-it dhe OBSH-së, është e rëndësishme që vendi i punës të mbështesë nënat që ushqejnë gji, duke garantuar akses në pushime të rregullta për të praktikuar ushqyerjen me gji. Politika të rëndësishme si leja e paguar e lehonisë, pushime të shkurtra për ushqyerjen me gji dhe dhomat ku nënat mund të ushqejnë me gji ose të pompojnë qumësht krijojnë mjedise që përfitojnë jo vetëm gratë që punojnë dhe familjet e tyre, por edhe punëdhënësit. “Këto politika gjenerojnë një kthim ekonomik që redukton mungesat nga punësimi lidhur me lehoninë, u mundëson grave të mos heqin dorë nga puna dhe ulin kostot e punësimit dhe trajnimit të personelit të ri”, vijojnë drejtorët e Unicef ​​dhe OBSH.

Pse është e rëndësishme ushqyerja me gji? – “Që në momentet e para të jetës së një fëmije, ushqyerja me gji është ndërhyrja më efektive për mbijetesën dhe zhvillimin e fëmijëve. Qumështi i nënës i mbron ata nga sëmundjet e zakonshme ngjitëse dhe forcon sistemin e tyre imunitar, siguron lëndë ushqyese kryesore të nevojshme për t’u rritur dhe zhvilluar potencialin e tyre. Në të gjithë botën, foshnjat që nuk ushqehen me gji kanë katërmbëdhjetë herë më shumë gjasa të vdesin para moshës pesëvjeçare sesa fëmijët që ushqehen me gji”, theksojnë Unicef ​​dhe OBSH. /Tgcom24/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë