Shendet

Turizmi që po shton ngrohjen globale

Për të ndihmuar në ndaljen e ngrohjes globale, anuloji ato pushimet përqark botës. Turizmi është përhapur aq me shpejtësi sa tani është përgjegjës për 8 përqind të gazrave serë që lëshojmë në ajër. Kjo është më shumë se katërfishi nga vlerësimet e kaluara.

Arunima Malik nga Universiteti i Sidnejt në Australi dhe kolegët e saj kanë vlerësuar emetimet e gazit serë nga turizmi në 160 shtete. Ata kanë thënë se industria emeton afro 4.5 gigatonë  (Gt) dyoksid karboni çdo vit.

Matjet e mëparshme varionin nga 1 në 2 gigatonë në vit. Vlerësimet e reja të ekipit janë më të larta për shkak se, bashkë me  emetimet direkte nga transiti ajror, ata gjithashtu përfshijnë emetimet indirekte. Këto përfshijnë emetime nga prodhimi i ushqimeve për turistët që hanë në mënyrë luksoze kur janë me pushime, mirëmbajtja e hoteleve  dhe suveniret. Më 2013 kjo shtoi edhe 1 deri në 2 gigatonë ekstra.

Por ka më shumë, gjurmët e karbonit vjetor nga turizmi janë rritur me shpejtësi, nga 3.9 gigatonë më 2009 në 4.5 gigatonë më 2013. Kjo duhet se do të vazhdojë. “Vlerësojmë se skenari i zakonshëm i biznesit do të rrisë gjurmët e karbonit nga turizmi në 6.5 gigatonë  rreth vitit 2025”, thotë Malik.

Problem shëndetësor

Turizmi rritet ndërsa njerëzit pasurohen. Ndoshta, jo çuditërisht, ShBA është burimi më i madh i emetimeve prej turizmit, për shkak të qytetarëve të saj që udhëtojnë gjetiu, por edhe njerëzve nga jashtë që  vizitojnë ShBA-në. 

Por të tjerë shtete po i afrohen shpejt. Rritja  më e fortë është parë në ekonomitë e reja si Kina, India dhe Brazili, ndërsa qytetarët e pasur kërkojnë të udhëtojnë në destinacione ekzotike”, thotë Malik.

Në një linjë me këtë, shifrat e nxjerra muajin e kaluar nga Organizata Botërore e Turizmit të Kombeve të Bashkuara tregon se më 2017 –ën kinezët ishin në majë të shpenzuesve për turizmin.

Ata kanë nxjerrë jashtë 258 miliardë dollarë amerikanë, afro dyfishin i 135 miliardë dollarëve të shpenzuar prej amerikanëve.

“Të fluturosh më pak është një rekomandim”, thotë Malik. Por deri tani dëshira e njerëzve për pushime ekzotike nuk tregon shenja tkurrjeje. “Rritja në shpenzimet e lidhura me turizmin është përshpejtues më i fortë i emetimeve sesa rritja në industri, ndërtim apo në shërbime”, thotë Malik.

*Andy Coghlan/ New Scientist.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë