Shendet

Terapia e ‘gudulisjes’ së veshit pengon plakjen

Lidhja e veshit me një rrymë të vogël elektrike mund të ribalancojë sistemin nervor në personat mbi 55 vjeç dhe t'i ndihmojë ata të mos të plaken shpejt, sugjerojnë studimet. Stimulimi i nervit vagus, i cili lidhet me zemrën, mushkëritë dhe zorrët, çoi në përmirësime në trup, gjumë të rehatshëm dhe gjendje shpirtërore më të mirë. Ekipi i Universitetit të Leeds tha që procedura mund të sjellë një ndryshim të madh në jetën e njerëzve. Por nevojiten më shumë hulumtime për të përpunuar efektet afatgjata në shëndet.

Pse në vesh?
Veshi vepron si një hyrje e sistemit nervor të trupit. Një degë e vogël e nervit që quhet vagus mund të stimulohet përmes lëkurës në pjesë specifike të veshit të jashtëm. Për disa njerëz, terapia është kenaqësi. Për të tjerët është thjeshtë pa dhimbje.

Cili është nervi vagus?
Quhet edhe “nervi gjarpërues”, sepse është i gjatë dhe i lidhur mirë, nervi vagus transmeton informacione nga truri në organe përreth trupit, siç janë zemra dhe mushkëritë. Është gjithashtu thelbësore për sistemin nervor autonom të trupit. Ky sistem, i cili ka degë të njohura si dega e ndjeshme kontrollon shumë nga funksionet e trupit, të tilla si frymëmarrja, tretja, rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut.

A ndryshon sistemi nervor ndërsa plakemi?
Po. Ndërsa plakemi, ekuilibri i sistemit nervor të trupit ndryshon. Dega e ndjeshme , e cila ndihmon trupin të përgatitet për aktivitetin e "luftës ose fluturimit" me intensitet të lartë, fillon të mbizotërojë. Dhe me plakjen , dhe degë fillon të humbasë intensitetin dhe bëhet më pak aktive. Kjo i bën njerëzit më të prirur ndaj sëmundjeve, siç janë problemet e zemrës hipertensioni,depresioni dhe ankthi. Studiuesit u përpoqën të zbulonin nëse ky ekuilibër mund të rikthehej duke stimuluar nervin vagus në vesh. Studiuesit u dhanë 29 vullnetarëve të shëndetshëm të moshës 55 vjeç më shumë stimulim nervor transkutan të nervit për 15 minuta në ditë për dy javë. Terapia çoi në ribalancimin e sistemit nervor të trupit. Njerëzit që shfaqën çekuilibrin më të madh në fillimin e studimit u përmirësuan më së shumti pasi morën terapinë. Disa njerëz gjithashtu thanë se kishin gjumë më të mirë.

Autorja e studimit Dr Beatrice Bretherton, nga shkolla e shkencave biomjekësore në Leeds, tha: "Këto rezultate janë vetëm maja e ajsbergut. Jemi të lumtur që po hetojmë më tej mbi efektet dhe përfitimet e mundshme afatgjata të stimulimit ditor të veshit, pasi kemi parë rezultate të shkëlqyeshme për trajtimin deri më tani." Ajo tha se plani ishte tani për të parë nëse terapia mund të çonte në përfitime të veçanta, të tilla si ataku i zemrës, depresioni dhe sindroma e zorrës së irrituar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë