Konsumimi i sasive të mëdha të ushqimit ultra të përpunuar (UPF) rrit rrezikun e një vdekjeje të parakohshme, sipas një studimi ndërkombëtar.
Çdo marrje shtesë prej 10% e UPF-së, siç është buka, ëmbëlsirat dhe ushqimet e gatshme, rrit rrezikun e dikujt për të vdekur para se të arrijë 75 vjeç me 3%.
UPF-ja është aq e dëmshme për shëndetin saqë është e përfshirë në deri në një në shtatë të të gjitha vdekjeve të parakohshme që ndodhin në disa vende, sipas një punimi në Revistën Amerikane të Mjekësisë Parandaluese.
Ato shoqërohen me 124,107 vdekje të parakohshme në SHBA në vit dhe 17,781 vdekje çdo vit në Angli.
Eduardo Nilson, studiuesi kryesor i studimit, nga Fondacioni Osëaldo Cruz në Brazil, tha se aditivët si ëmbëlsuesit dhe aromatizuesit dëmtojnë shëndetin, jo vetëm nivelet e larta të yndyrës, kripës dhe sheqerit në UPF.
Autorët gjetën “një lidhje lineare dozë-përgjigje midis konsumit të ushqimit ultrapërpunuar dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet” kur shqyrtuan anketat zyrtare të kryera më parë në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA, si dhe në Australi, Brazil, Kanada, Kolumbi, Kili dhe Meksikë.
Ndërsa 4%, 5% dhe 6% e vdekjeve të parakohshme në Kolumbi, Brazil dhe Kili përkatësisht “i atribuohen konsumit të UPF-së”, përqindja ekuivalente është 10.9% në Kanada, 13.7% në SHBA dhe 13.8% në Angli, përqindja më e lartë midis tetë vendeve.
“Vdekjet e parakohshme që i atribuohen konsumit të ushqimeve të ultrapërpunuara rriten ndjeshëm sipas pjesës së tyre në marrjen totale të energjisë nga individët. Një sasi e lartë e marrjes së UPF-së mund të ndikojë ndjeshëm në shëndet”, përfunduan studiuesit.
Autorët i kërkuan qeverive në mbarë botën të prezantojnë masa për të trajtuar UPF-në, duke përfshirë rregullim më të rreptë të marketingut të ushqimit dhe shitjes së ushqimit në shkolla dhe vende pune, si dhe taksa mbi produktet UPF për të ulur shitjet.
Gjetjet i shtohen numrit gjithnjë e në rritje të provave që lidhin UPF-në me një rrezik më të lartë si për sëmundje specifike, të tilla si kanceri dhe sëmundjet e zemrës, ashtu edhe për një rrezik në rritje të përgjithshëm të vdekjes para moshës 75 vjeç.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.