Nga Gazeta Si- Një studim i ri ka tregua se një kimikat përgjegjës për shijen karakteristike të hidhur të çokollatës së zezë mund të ngadalësojë shkallën e plakjes biologjike.
Hulumtimi shqyrtoi teobrominën, një përbërës që gjendet në kakao, ndoshta më i njohur për toksicitetin e tij ndaj maceve dhe qenve. Rezultatet sugjerojnë se tek njerëzit shoqërohet me ADN që duket biologjikisht më e re.
Çokollata e zezë është lidhur me shëndet më të mirë në të kaluarën, por kryesisht për arsye të tjera përveç teobrominës. Hulumtimet e mëparshme u përqendruan në flavanolet, një grup përbërësish bimorë të pasur me antioksidantë që gjenden gjithashtu në kakao, të cilët janë lidhur me përmirësimin e rrjedhjes së gjakut dhe uljen e inflamacionit.
Për studimin e ri, studiuesit nga King’s College London matën nivelet e teobrominës në gjakun e më shumë se 1,600 vullnetarëve. Ata gjithashtu shqyrtuan dy masa të plakjes biologjike, të cilat tregojnë se sa i vjetër duket trupi i një personi bazuar në gjendjen e ADN-së së tyre, në krahasim me sa vite kanë jetuar.
Masa e parë shqyrtoi molekulat kimike të njohura si grupe metil, të cilat i ngjiten ADN-së tuaj ndërsa plakeni. Kjo çon në atë që njihet si ndryshime epigjenetike.
E dyta shqyrtoi gjatësinë e telomereve të njerëzve, ‘kapakët’ mbrojtës në skajet e kromozomeve tuaja, strukturat që përmbajnë gjenet tuaja, të cilat janë të koduara në ADN. Telomeret më të shkurtra shoqërohen me plakjen dhe sëmundjet që lidhen me moshën.
Njerëzit që kishin teobrominë më të lartë që qarkullonte në gjakun e tyre kishin tendencë të kishin ADN që dukej më e re, duke u dhënë atyre një moshë biologjike që ishte më e ulët se ajo aktuale.
Gjetjet vijnë me paralajmërimet e zakonshme: ky lloj studimi vëzhgues nuk mund të tregojë shkakun dhe pasojën.
Megjithatë, studiuesit besojnë se rezultatet janë interesante dhe meritojnë hetime të mëtejshme.
Dr. Ramy Saad i King’s College London, i cili drejtoi studimin dhe është gjithashtu doktor në gjenetikën klinike, tha se ky është një studim shumë emocionues dhe pyetje është: çfarë fshihet pas kësaj lidhjeje?
Studiuesit dyshojnë se disa përbërës bimorë në dietën tonë mund të ndikojnë në mënyrën se si plaken trupat tanë duke ndryshuar mënyrën se si ndizen ose fiken gjenet tona. Disa nga këto përbërës, të quajtur alkaloide, mund të bashkëveprojnë me makinerinë qelizore që kontrollon aktivitetin e gjeneve dhe ndihmon në formësimin e shëndetit dhe jetëgjatësisë. Megjithatë, teobromina, e cila është një alkaloid, nuk është hetuar nga afër.
Ekipi gjithashtu testoi nëse përbërës të tjerë që gjenden në kakao dhe kafe, siç është kafeina, treguan një lidhje të ngjashme. Efekti dukej se ishte specifik për teobrominën, e cila i jep çokollatës së zezë shumë nga hidhërimi i saj dhe mund të ketë një efekt të lehtë stimulues.
Pavarësisht gjetjeve premtuese, studiuesit theksojnë se të hash më shumë çokollatë nuk është automatikisht e dobishme pasi ajo gjithashtu përmban shumë sheqer dhe yndyrë.
Profesoresha Jordana Bell, autore kryesore e punimit thotë se “ndërsa nuk po themi që njerëzit duhet të hanë më shumë çokollatë të zezë, ky hulumtim mund të na ndihmojë të kuptojmë se si ushqimet e përditshme mund të përmbajnë të dhëna për jetë më të shëndetshme dhe më të gjata.”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.




