Shendet

Studimi i fundit: H5N1 është infektues në djathin dhe qumështin e papërpunuar

Djathi i bërë me qumësht të papërpunuar nga bagëtitë qumështore të infektuara me gripin e shpendëve mund të mbajë virusin infektiv për muaj të tërë dhe mund të jetë një rrezik për shëndetin publik, sipas një studimi të ri nga studiuesit në Universitetin Cornell që u financua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së.

Djathërat e qumështit të papërpunuar janë ato të prodhuara me qumësht që nuk është trajtuar me nxehtësi, ose pasterizuar, për të vrarë mikrobet.

I njëjti grup studiuesish zbuloi më parë se virusi H5N1 mbeti infektues në qumështin e papërpunuar në frigorifer deri në tetë javë.

Diego Diel, i cili drejtoi studimin, thotë se ai mendon se virusi mund të jetë kaq i qëndrueshëm në qumësht dhe djathë, sepse mbrohet nga matrica komplekse e molekulave rreth tij.

“Përmbajtja e proteinave dhe yndyrës në djathë dhe qumësht sigurojnë një mjedis të mirë që virusi të mbijetojë në temperaturën e frigoriferit,” tha Diel, profesor i virologjisë.

Edhe pse zyrtarët shëndetësorë kanë thënë shpesh herë se gripi i shpendëve nuk është rrezik për ushqimet, studiuesit thonë se kjo është pjesërisht e vërtetë pasi macet dhe kafshët e tjera janë infektuar nga qumështi i papërpunuar i lopës dhe ushqimi i papërpunuar për kafshët shtëpiake, dhe ka pasur të paktën tre infeksione të konfirmuara njerëzore në të cilat mjekët nuk ishin në gjendje të përcaktonin burimin e ekspozimit të personit ndaj virusit H5N1.

Në botë, nuk ka pasur raporte të konfirmuara të njerëzve që sëmuren nga ngrënia ose pirja e ushqimeve të kontaminuara nga gripi i shpendëve, përfshirë djathin e qumështit të papërpunuar, por punëtorët e qumështit janë infektuar duke u spërkatur me qumësht të papërpunuar në fytyrat ose sytë e tyre.

Ende nuk është plotësisht e qartë nëse njerëzit mund të infektohen duke ngrënë ose pirë ushqim të kontaminuar, tha Diel, duke vënë në dukje se studimi i tij nuk ishte krijuar me të vërtetë për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje.

“Unë mendoj se është e mundur. Ekziston rreziku i infektimit”, tha ai. “Padyshim që varet nga doza, sa nga ai produkt i kontaminuar është gëlltitur.” Gjithashtu mund të varet edhe nga lloji i virusit në qumësht ose djathë


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë