Treg

Si teknikat e reja të hedhjes po revolucionarizojnë golfin

Golfi ka një problem me gjatësinë. Sa më shumë që lojtarët e hedhin topin, gropat duhet të jenë më të gjata, në mënyrë që aftësitë si lëvizja e shkopit dhe hedhja të mbeten të rëndësishme. Por sa më të gjatë të jenë kurset, aq më shumë kushtojnë dhe aq më i keq do të jetë ndikimi i tyre në mjedis. Po ashtu bëhet më shqetësues për lojtarët rekreativ, të cilët mbajnë biznesin.

Në vitin 2004, rregullatorët e golfit futën kufij në madhësinë e klubeve, duke shpresuar të ngadalësojnë trendin e drejtimeve gjithnjë e më të gjata. Sidoqoftë, pin-flacioni ka vazhduar me shpejtësi. Më 15 nëntor një rekord i famshëm u rrëzua: dikush përfundoi Turneun Masters në më pak se 270 goditje, shenjën që vendosi Tiger Woods kur fitoi titullin e tij të parë të madh në 1997. Rekordi më i ulët i ri prej 268 i përket Dustin Johnson, një lojtar i fortë që ka mesatare më shumë se 300 jardë (274 metra). Ai e arriti këtë rekord edhe pse kursi Kombëtar Augusta është 8% më i gjatë se në 1997.

Si kanë vazhduar lojtarët të shpërthejnë topin më larg se kurrë? Tour pga, qarku më i mirë për meshkuj, publikon statistika të ndjekjes së topit bazuar në fluturimin e shumicës së vozitjeve në turne që nga viti 2007. Këto sugjerojnë që, edhe pse pajisjet më të mira mund të kenë ndihmuar, fitimet e fundit të lojtarëve burojnë kryesisht nga teknika e tyre – dhe madje edhe më të mëdha përmirësimet tani duken të pashmangshme.

Të dhënat vijnë nga ShotLink, një sistem që përcjell se sa shpejt lëviz një lojtar golfi (“shpejtësia e klubit”), trajektorja e topit të tij (“këndi i nisjes”) dhe shpejtësia e rrotullimit të tij (“shpejtësia e rrotullimit”). Pasi morëm vlerën mesatare të secilit lojtar për këta tregues në çdo vit, ne ndërtuam një model statistikor duke i përdorur ato për të parashikuar distancat e vozitjes. Së bashku, të tre faktorët shpjeguan 70% të ndryshimeve midis distancave të lojtarëve dhe pothuajse të gjithë rritjen e gjatësisë me kalimin e kohës.

Mësimet e modelit janë intuitive. Për ta goditur topin sa më shumë që të jetë e mundur, maksimizoni shpejtësinë e kokës së shkopit dhe këndin e lëshimit ndërsa minimizoni rrotullimin (gjë që bën që topi të ngrihet më lart, në vend se të shkojë përpara). Sidoqoftë, shumica e lojtarëve përballen me një shkëmbim midis këtyre qëllimeve, shpjegon Paul Ëood i Ping, një prodhues klubi. Ndikimet më të vështira zakonisht nënkuptojnë trajektore më të sheshta. Edhe pse lojtari mesatar mashkull lëviz më shpejt dhe prodhon më pak rrotullim sesa në vitin 2007, këndet e lëshimit kanë rënë që nga ajo kohë.

Një lojtar golfi, megjithatë, i ka shpëtuar këtij detyrimi. Bryson DeChambeau, një i diplomuar në fizikë me që ka dizajnuar klube dhe një oreks të pangopur për të dhëna, është mbiquajtur “Shkencëtar i çmendur”. Ndërsa Pga Tour u pezullua për shkak të Covid-19, ai shtoi 18 kg (40 l) të pjesës më të madhe. Kjo e ka lejuar atë të lëvizë më shpejt se kushdo tjetër. Por ai gjithashtu ka arritur ta hedhë topin me një kënd të lartë nisjeje, në vend të një të ulti – një kombinim i paparë që mund t’u detyrohet teknikës robotike. Duke përdorur të dy trurin dhe goditjen e tij, Z. DeChambeau tani po godet 15 jardë më larg sesa bëjnë konkurrentët e tij më të afërt. Ai fitoi titullin e tij të parë të madh në us Open në shtator.

Mark Broadie, një profesor në Universitetin e Columbia-s dhe statisticien i golfit, mendon se profesionistë të tjerë do të përpiqen të forcohen. Por historia e golfit është e mbushur me lojtarë që kanë humbur avantazhin e tyre pasi kanë shkelur lëvizjet e tyre.

Sidoqoftë, përparimi i Mad Scientist është një lajm i keq për dizajnerët e kurseve. Ata ndoshta do të duhet të vazhdojnë të luajnë përmes rrugëve të tyre për vitet që vijnë./ The Economist/


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë