Keshilla

Si të përfitoni nga bisedat që bëni në punë

Ndaloni së menduari për argumentin tuaj të radhës dhe dëgjoni atë që po disktohet

Nga Gazeta ‘Si’ - Vendet e suksesshme të punës zakonisht karakterizohen nga komunikim i mirë. Shefat kanë një qëllim të qartë se ku duan që firma të shkojë; punonjësit ndihen të aftë të shprehin mosmarrëveshjet; kolegët ndajnë informacionin në vend që ta grumbullojnë atë.

Por të qenit një komunikues i mirë shpesh ngatërrohet me një aftësi të veçantë: të folurit në mënyrë bindëse.

Në një punim të botuar në vitin 2015, Kyle Brink i Universitetit të Miçiganit Perëndimor dhe Robert Costigan i Kolegjit St John Fisher zbuluan se 76% e diplomave universitare të biznesit në Amerikë kishin një qëllim mësimor për aftësitë e prezantimit, por vetëm 11% kishin një qëllim që lidhej me dëgjimin.

Studentët e biznesit po shkolloheshin për të mbajtur fjalime në TED në vend që të bënin biseda. Kjo mund të ketë kosto. Një studim tjetër, i kryer nga Dotan Castro i Universitetit Hebraik të Jerusalemit dhe bashkëautorët e tij, zbuloi se kur njerëzit ndiheshin të dëgjuar nga ata në role mbikëqyrëse përmirësohej kreativiteti dhe ndjenja e tyre e sigurisë psikologjike.

Një fokus në të folur është i kuptueshëm. Momentet kryesore të karrierës, si intervistat për punë dhe prezantimet e mëdha, kanë të bëjnë me transmetimin e informacionit. Shefi duhet të jetë në podium, miqtë duhet të jenë në audiencë. Por interesi për atë që e bën komunikimin e përditshëm të shëndoshë është rritur gjithashtu, pasi rëndësia e ekipeve rritet ndërsa konceptet e lidershipit theksojnë gjithnjë e më shumë aftësitë më të buta.

Hulumtimet e fundit nga Beau Sievers i Universitetit të Stanfordit dhe bashkëautorët e tij u kërkuan grupeve të studentëve të diskutojnë kuptimin e klipeve filmike të paqarta. Prania e njerëzve që konsideroheshin të një statusi të lartë dukej se pengonte konsensusin: këta folën më shumë dhe ishin më të gatshëm të refuzonin shpjegimet e të tjerëve.

Grupet që arritën konsensus kishin më shumë gjasa të kishin një karakter të ndryshëm në to: njerëz që ishin të lidhur mirë, por jo dominues, që bënin shumë pyetje dhe që inkurajonin ndërveprimin. Ata bënë gjithçka në linjë, madje edhe aktivitetin nervor të grupeve të tyre.

Hulumtimi i z. Sievers shfaqet në "Supercommunicators", një libër i ri nga Charles Duhigg, një gazetar në Neë Yorker . Z. Duhigg shikon se si disa njerëz krijojnë lidhje më të forta me të tjerët dhe teknikat për të pasur biseda më të mira. Kanavacja e tij shtrihet më gjerë se vendi i punës, por disa nga mësimet e tij janë të zbatueshme atje.

Një kapitull tregon historinë e procedurës së miqve të shpejtë, një grup prej 36 pyetjesh gjithnjë e më intime që janë veçanërisht efektive për t'i kthyer të huajt në miq. Pyetjet u bënë së bashku në vitet 1990 nga Elaine dhe Arthur Aron, dy psikologë në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në Stony Brook. Sondazhi i tyre ishte projektuar për laboratorin, jo vendin e punës.

Nuk duhet të filloni papritmas të pyesni kolegët e rinj se cili është kujtimi i tyre më i tmerrshëm ose si ndihen për nënën e tyre. Por nëse është e rëndësishme të ndërtosh shpejt lidhjet ekipore, atëherë –  shiko larg tani – momentet reciproke të cenueshmërisë duket se ndihmojnë.

Një kapitull tjetër shqyrton mënyrat për të bashkuar njerëzit me pikëpamje diametralisht të kundërta, në këtë rast amerikanët në të dyja anët e debatit mbi kontrollin e armëve. Vështirësia këtu ishte në bindjen e njerëzve se ata vërtet po dëgjoheshin. Z. Duhigg përshkruan një qasje të quajtur "looping for mirëkuptim", në të cilën njerëzit bëjnë pyetje dhe më pas distilojnë vazhdimisht të kuptuarit e tyre për atë që kanë dëgjuar tek bashkëbiseduesi i tyre.

Besimet e polarizuara të këtij lloji janë të rralla brenda firmave. Por teknikat e looping kanë ende vendin e tyre: kur ka konflikte të gjata midis punonjësve individualë, të themi, ose në negociata dhe procese ndërmjetësimi.

Këshillat e Duhigg mund të duken të qarta ndonjëherë. Dhe shembujt e tij jo gjithmonë përkthehen në vendin e punës. Ndonjëherë është më e rëndësishme të marrësh një vendim sesa të gërmosh këndvështrimin e të gjithëve. Arritja e konsensusit është jetike për një juri, por më pak e nevojshme në një hierarki të korporatës. Ekziston vërtet një kufi për atë se sa cenueshmëri dëshironi nga një udhëheqës.

Por libri i tij është një kujtesë e dobishme se nga kurioziteti i dukshëm për përvojat dhe idetë e njerëzve të tjerë mund të përfitojnë të gjithë. Bërja e pyetjeve dhe mosndërprerja e njerëzve nuk mjaftojnë për të kualifikuar dikë si superkomunikues. Por në shumë organizata ato do të përfaqësonin përparim.

Burimi: The Economist/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë