Analize

Si përvoja me Rusinë na jep mësime për sanksionet e ardhshme

Nga Gazeta ‘Si’- Rusia është përballur me sanksione të paprecedenta nga SHBA, BE dhe aleatët e tyre pas pushtimit të saj në shkallë të plotë të Ukrainës në vitin 2022.

Një ditë, SHBA-ja mund të ketë nevojë të sanksionojë përsëri në këtë shkallë, ndoshta Kinën për një konflikt të mundshëm në Tajvan. Nëse kjo ndodh, mund të nxirren mësime të vlefshme nga rasti i Rusisë, i cili nuk ka qenë një sukses i qartë.

Mësimi kryesor është se kërkimi i izolimit të plotë të një ekonomie të madhe, komplekse dhe të integruar globalisht është e kushtueshme dhe e paarritshme. Qeverive të koalicionit iu desh pothuajse një vit për të reduktuar blerjet e naftës dhe gazit të Rusisë – dhe shumë prej korporatave të tyre janë ende të angazhuara në mënyrë aktive në tregtinë me Rusinë.

Megjithëse statistikat e Moskës duhen trajtuar me shumë kujdes, dy vjet pas luftës, ekonomia e Rusisë duket se është stabilizuar, e mbështetur nga gati 10 për qind e PBB-së në stimulimin fiskal të lidhur me luftën dhe ngurrimin e vendeve të koalicionit për të ndaluar blerjen e naftës dhe gazit rus. Agjencia e statistikave e qeverisë ruse vlerëson rritjen e PBB-së prej 3.6 për qind në vitin 2023 pas një tkurrjeje të moderuar në 2022.

Por edhe nëse ndikimi i sanksioneve nuk ishte aq katastrofik sa ishte parashikuar fillimisht, Rusia humbi afër 170 miliardë dollarë në eksporte për shkak të tyre, përjetoi rritje shumë më të dobët krahasuar me eksportuesit e tjerë të mallrave dhe perspektiva e saj afatmesme është e zymtë. 

Mësimi i parë nga përvoja është se, ashtu si Rusia filloi përgatitjet për një raund tjetër sanksionesh pas atyre që u aplikuan në vitin 2014, Kina – dhe në të vërtetë kombet e tjera – nuk ka gjasa të kapen në befasi. Në dekadën e fundit, Rusia ka reduktuar dobësitë e saj të jashtme duke zbatuar rregullime makroekonomike të ngjashme me programet më të rënda të FMN-së.

Si Rusia ashtu edhe Kina kanë prezantuar sistemet e tyre të pagesave të brendshme dhe kanë intensifikuar përpjekjet në digjitalizim. Rrjedhimisht, kur bankat ruse u shkëputën në mënyrë selektive nga sistemi i pagesave ndërkombëtare, Swift, ato mezi e ndjenë ndikimin.

Tërheqja vullnetare e Visa dhe Mastercard preku vetëm ata rusë që iknin nga regjimi i Putinit, ndërsa bankat vendase vazhduan të përpunonin kartat. Mësimi i dytë është se pasojat e mospërputhjes duhet të jenë mjaft të forta për të prekur kompanitë. Evazioni i sanksioneve është një reagim i parashikueshëm për kompanitë që tërhiqen në tregje fitimprurëse.

SHBA është mësuar me efektivitetin e sanksioneve të sektorit financiar. Megjithatë, ky nuk është rasti për zonat ku i mungon fuqia apo kapaciteti, siç janë kontrollet e eksportit apo tregu i naftës. Nën-përputhja me një masë rrezikon të ulë besueshmërinë në tërësi. Mësimi i tretë është se marrja e mbështetjes shumëpalëshe është sfiduese kur vendi i synuar ka ndikim të rëndësishëm ekonomik. SHBA, BE dhe aleatët kanë luftuar për të mbledhur vendet për të cilat agresioni i Moskës në Ukrainë nuk është një shqetësim politik urgjent dhe tregtia me Rusinë është fitimprurëse.

Kina është bërë tani partneri më i madh tregtar i Rusisë , duke tejkaluar BE-në, me tregtinë që i kalon 200 miliardë dollarë në vitin 2023. India rriti pjesën e Rusisë në importet totale të naftës në 35 për qind në 2023, nga 2 për qind para luftës. Në rastin e Kinës, SHBA-së do t'i duhej të kërkonte dobësi duke qëndruar realiste në lidhje me kufizimet e sanksioneve. Kina ka përfituar shumë nga integrimi në tregjet globale, duke rezultuar në përhapje pozitive, veçanërisht në kërkim dhe zhvillim.

Megjithatë, ndërsa tejkalimi i Kinës nga SHBA si ekonomia më e madhe në botë ishte një përfundim i paramenduar për shumë vite, GDP-ja e saj nominale kohët e fundit është ulur në krahasim me SHBA-në. Pavarësisht nga kursimet e larta të brendshme, mbiinvestimet janë zhvendosur nga prona në prodhim dhe demografia e pafavorshme paraqet sfida të rëndësishme. Ngjashëm me Moskën, Pekini mund të luftojë për të trajtuar çështjet strukturore pa rrezikuar stabilitetin politik. 

Përvoja me Rusinë është një mundësi e paçmuar për të mprehur sanksionet si një mjet i politikës së jashtme. Nevojiten përmirësime në kontrollet e eksporteve, veçanërisht pasi Kina, vetë një objektiv i këtyre kontrolleve, duket se po e ndihmon Rusinë t'i shmangë sanksionet.

Më shumë përgjegjësi duhet të vendosen mbi korporatat për të parandaluar Rusinë të shesë naftë mbi kufirin e çmimit dhe të aksesojë komponentët e armëve të prodhimit perëndimor. Së fundi, industria financiare, ku SHBA kontrollon nyjet kritike , mund të luajë një rol mbështetës, pasi ndodhin përmirësime në fusha të tjera.  Ne jemi në rrezik të minojmë sanksionet tona nëse sektori privat – dhe aktorët keqdashës – mësojnë se ne nuk mund të zbatojmë masa të reja. SHBA-ja duhet të vendosë objektiva realiste dhe të përdorë fuqinë e saj.

Burimi: Financial Times/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë