Shendet

Si bëhet një vaksinë dhe ku jemi me koronavirusin?

Lajmi për një vaksinë për koronavirusin të testuar për herë të parë mbi një vullnetar në Shtetet e Bashkuara që ka qarkulluar që nga 16 marsi pa dyshim që na bën të shpresojmë, por nuk duhet të krijojmë iluzione në një afat të shkurtër. 

Interesat

Vaksina nuk duhet të krijojë iluzione në një afat të shkurtër, sepse në rastin më të mirë do të duhen muaj me radhë që ajo të vihet në dispozicion. Një gjë e tillë pritej sepse ekzistojnë dhjetëra institucione në botë, akademikë dhe privatë, që të punojnë për vaksina të mundshme. Duhet të kihet parasysh gjithashtu se në kontekste të tilla si ato që ne po përjetojmë, në të cilat shumë kompani, ndoshta start-up, apo edhe akademi, mund të kenë një interes për të shpërndarë rezultatet e tyre shumë herët për arsye ekonomike, duke filluar nga kërkimi, në mënyrë të ligjshme dhe transparente për të tërhequr fonde për të vazhduar zhvillimin e vaksinës, për të provuar, ndoshta në një mënyrë më të errët, për të ndikuar në çmimet e aksioneve të letrave të tyre me vlerë, nëse listohen në bursë. Është e qartë se nuk ka asnjë referencë në lidhje me njoftimin e përmendur në fillim, këto janë konsiderata të përgjithshme.

Pritja dhe koha e duhur

Sa duhet të presim për një vaksinë për Covid-Sars-2? Parashikimet e ekspertëve ndryshojnë shumë: nga ata që besojnë se mund ta kemi brenda një viti si Rino Rappuoli, i cili është një personalitet i lartë në këtë fushë, tek ata që mendojnë se do të marrë më shumë, dhe disa të tjerë spekulojnë se nuk do ta kemi kurrë. Në çdo rast, pasi të bëhen në laborator dhe të testohen në modele të kafshëve, vaksinat duhet të testohen te njerëzit për të kontrolluar para së gjithash sigurinë e tyre dhe më pas efektivitetin e tyre te një numër i mjaftueshëm i njerëzve në kushte të kontrolluara, dhe kjo megjithatë kërkon disa muaj në skenarin më të mirë.

Si të bëni një vaksinë

Por si bëhet një vaksinë? Qëllimi është të lejojmë që organizmi ynë të “njihet” me një proteinë të virusit (antigjen) në mënyrë që të mësojë ta njohë atë si të huaj dhe të prodhojë antitrupa specifikë për ta neutralizuar atë në një takim të dytë.

Natyrisht është e nevojshme të siguroheni që proteina “t’i prezantohet” trupit, në mënyrë që të mos dëmtojë. Për këtë qëllim, sot mund të vazhdojmë në tre mënyra të mundësuara nga evolucioni i jashtëzakonshëm i teknologjisë në këtë fushë vitet e fundit: duke përdorur një vektor viral, duke përdorur drejtpërdrejt një acid nukleik (Dna ose Rna), duke përdorur një proteinë virale.

Vaksinat e vektorit viral

Vaksinat me vektorë viralë përdorin, saktësisht viruset që nuk kanë asnjë lidhje me ato ndaj të cilave duhet të zhvillohet imuniteti dhe të cilat janë të padëmshme për njerëzit, megjithatë, pikërisht sepse ato janë viruse ato janë të afta të infektojnë një qelizë dhe ta bëjnë atë të prodhojnë proteina. Truku është që të fusni në këtë virus një gjen sintetik që e bën qelizën të prodhojë një proteinë të virusit nga e cila dëshironi të mbroni veten. Proteina do të ndërtohet dhe “ekspozohet” në sipërfaqen e qelizave të infektuara në mënyrë që sistemi imunitar ta njohë atë dhe të përgatitet të ndërtojë antitrupa kur të takohet përsëri, të mbartura nga virusi “i keq”. Për Ebola ekziston një fabrikë prodhuese, jo shumë e madhe, por e gatshme. Implanti i njëjtë më pas mund të përdoret dhe gjeni të ndryshojë në vektor.

Vaksinat Rna ose Dna

Koncepti në këtë rast është i njëjti me vaksinën themelore të vektorit viral. Dallimi është se në vend që të fusni gjenin në qelizat njerëzore me anë të një virusi, prodhohet një gjen sintetik i cili kodon një proteinë të caktuar, për shembull Koronavirus, dhe injektohet drejtpërdrejt në një formulim të veçantë. Nuk kërkon viruse në rritje ose baktere dhe industrializimi është më i lehtë për t’u bërë.

Vaksinat me proteinë virale

Këto vaksina bëhen duke prodhuar një proteinë të virusit, e cila më pas injekton me ose pa ndihmës. Për të prodhuar proteinë duhen të paktën gjashtë muaj dhe jo disa javë në laborator, por më pas kur të mbërrijnë ato mund të prodhohen në sasi të mëdha. Për t’i bërë ata të funksionojnë mirë, megjithatë, nevojiten ndihmës specifikë, të cilët kërkojnë kohë më të gjatë. Atëherë ekzistojnë edhe lloje të tjera të vaksinave me viruse të zbutura ose joaktive.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë