Ushqimet ultra të përpunuara i referohen një grupi ushqimesh që janë përpunuar shumë me metoda industriale, duke përfshirë pije të gazuara, mish të përpunuar si salsiçe, bukë të ëmbla, ushqime të lehta, ushqime të gatshme, të cilat po përdoren çdo herë e më shumë.
Vitet e fundit, janë raportuar shumë rezultate kërkimore se ushqimet ultra të përpunuara janë të dëmshme për shëndetin, por pyetja themelore 'Pse ushqimet ultra të përpunuara janë të dëmshme për trupin?' mbetet e paqartë dhe shkencëtarët po përpiqen ta zgjidhin misterin në mënyra të ndryshme, raporton The Economist.
Njerëzit kanë një histori të gjatë të përpunimit të ushqimit dhe mbi 3 mijë vjet më parë në Meksikë dhe Amerikën Qendrore, u shpik metoda e trajtimit të kokrrave të misrit me ujë gëlqereje.
Në shekullin e 19-të, konservimi u shpik dhe teknikat e pasterizimit u përhapën, duke çuar në përpunimin e ushqimit në shkallë industriale. Inovacionet në teknikat e përpunimit e bënë ushqimin më të lirë dhe më të bollshëm, dhe furnizimi mesatar ditor i ushqimit në dispozicion të njerëzve në vendet e zhvilluara u rrit me më shumë se 20% midis 1961 dhe 2021, duke arritur në 3,500 kcal për person. Në të njëjtën kohë, normat e obezitetit janë më shumë se trefishuar gjatë së njëjtës periudhë, duke përkeqësuar problemet shëndetësore që lidhen me obezitetin.
Midis këtyre ushqimeve, një grup ushqimesh të njohura si 'ushqime ultra të përpunuara' besohet se janë shkaktarë të problemeve të ndryshme shëndetësore. Carlos Monteiro, profesor, shpiku termin, duke vënë në dukje se në fillim të shekullit të 21-të, brazilianët po blinin më pak sheqer dhe vaj se më parë, megjithatë incidenca e obezitetit dhe sëmundjeve metabolike ishte në rritje. Kjo rritje e obezitetit dhe sëmundjeve metabolike përkoi me rritjen e popullaritetit të ushqimeve të paketuara dhe ushqimeve të shpejta të pasura me aditivë si sheqeri dhe yndyra.
Në vitin 2009, Monteiro propozoi klasifikimin Nova, i cili klasifikon ushqimet në katër grupe bazuar në shkallën e përpunimit. Katër grupet e bazuara në klasifikimin Nova janë si më poshtë:
Grupi 1: Ushqime të përpunuara ose të përpunuara minimalisht
Ushqimet që janë korrur në gjendjen e tyre origjinale ose që janë përpunuar minimalisht, përfshijnë drithërat, frutat, perimet, fasulet, mishin, peshkun, vezët, qumështin dhe erëza.
Grupi 2: Përbërësit e ushqimeve të përpunuara
Ushqimet që janë përpunuar duke shtypur, rafinuar, bluar, etj. në ushqimet e Grupit 1. Përfshin vajra bimore, kripë, sheqer, uthull, niseshte, mjaltë dhe shurupe të nxjerra nga druri.
Grupi 3: Ushqime të përpunuara
Grupi 3 përbëhet nga ushqime relativisht të thjeshta të përpunuara që bëhen duke i shtuar erëza ushqimeve të papërpunuara në Grupin 1, duke i pjekur, zier, konservuar ose duke i fermentuar ato pa alkool. Këto përfshijnë perime dhe peshk të konservuar, fruta në shurup.
Grupi 4: Ushqime ultra të përpunuara
Ushqimet ultra të përpunuara janë ushqime që janë përpunuar shumë duke shtuar substanca që nuk përdoren në gatimin normal, si vajra të ngurtësuar, niseshte të modifikuara, sheqerna të karamelizuara, ngjyrues artificialë dhe ëmbëlsues. Këto përfshijnë pije joalkoolike, lëngje frutash të koncentruara, margarinë, mish të përpunuar, bukë karamele, ushqime të gatshme, ushqime të ngrira dhe petë të gatshme.
Që nga vitet 1990, përqindja e ushqimeve ultra të përpunuara në dietën globale është rritur, dhe tani ushqimet ultra të përpunuara përbëjnë më shumë se gjysmën e marrjes së kalorive në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar.
Shkencëtarët pajtohen se ushqimet ultra të përpunuara janë të dëmshme për shëndetin, por ka debate se pse ato janë të dëmshme për shëndetin. Disa thonë se ushqimet ultra të përpunuara janë të pashëndetshme sepse kanë vlera të ulëta ushqyese, por ka edhe disa ushqime ultra të përpunuara që janë shumë ushqyese, ndaj disa thonë se vetë procesi i prodhimit të ushqimeve ultra të përpunuara paraqet disa rreziqe.
Arritja e përgjigjeve përfundimtare vetëm përmes studimeve vëzhguese është e vështirë, sepse faktorët që shpjegojnë shëndetin e dobët përfshijnë jo vetëm dietën, por edhe të ardhurat, arsimin dhe statusin socio-ekonomik. Një opsion premtues është një provë e kontrolluar e rastësishme, në të cilën studiuesit ndjekin marrjen dhe kontrollin e ushqimit të pjesëmarrësve për të gjitha variablat e tjerë.
Në një studim të vitit 2019, Kevin Hall, studiues në Institutin Kombëtar të Shëndetit në Amerikë (NIH), kreu një provë të kontrolluar të rastësishme në të cilën 20 subjekte qëndruan në Qendrën Klinike të NIH për katër javë dhe iu kërkua të hanin një dietë ushqimore ultra të përpunuar ose një dietë ushqimore minimalisht të përpunuar çdo dy javë. Gjatë eksperimentit, subjektet u lejuan të hanin sa të donin dhe morën kalori të mjaftueshme, sheqer, fibra, yndyrë dhe lëndë të tjera ushqyese.
Studimi zbuloi se subjektet që hanin vetëm ushqime ultra të përpunuara konsumonin rreth 500 kalori më shumë në ditë sesa subjektet që hanin vetëm ushqime të përpunuara minimalisht. Ata gjithashtu hëngrën më shpejt dhe fituan mesatarisht 1 kg peshë gjatë dy javëve, ndërsa subjektet që hanin vetëm ushqime të përpunuara minimalisht humbën rreth 1 kg peshë gjatë dy javëve.
Këto rezultate sugjerojnë se arsyeja pse ushqimet ultra të përpunuara përkeqësojnë shëndetin e njerëzve nuk është vetëm për shkak të kripës, yndyrës dhe sheqerit të tepërt, por edhe sepse ushqimet ultra të përpunuara e bëjnë të lehtë marrjen e më shumë kalorive sesa keni nevojë. Arsyet e mundshme për të ngrënit të tepërt të ushqimeve ultra të përpunuara përfshijnë rritjen e densitetit të energjisë për kafshatë gjatë procesit të prodhimit dhe shijes së produktit.
Bazuar në rezultatet e studimit të tij të vitit 2019, Hall ka filluar një studim të ri në të cilin 36 subjekteve do t'u kërkohet të ndjekin një dietë specifike dhe të ndjekin përparimin e tyre për një muaj. Përveç "dietës vetëm me ushqime ultra të përpunuara" dhe "dietë vetëm me ushqime minimalisht të përpunuara" të përgatitura në studimin e vitit 2019, ky studim do të përgatisë gjithashtu një "dietë me ushqime ultra të përpunuara vetëm me densitet të ulët energjie dhe shije" dhe një " dietë e ushqimeve ultra të përpunuara vetëm me densitet të lartë energjie por shije të ulët' për të hetuar se çfarë ndryshimesh do të ndodhin brenda të njëjtave ushqime ultra të përpunuara.
Ndërsa rezultatet e plota të studimit nuk pritet të publikohen deri në vitin 2025, gjetjet e hershme sugjerojnë se si dendësia e energjisë ashtu edhe shija e ushqimeve ultra të përpunuara nxisin marrjen e tepërt të kalorive, ndërkohë që mbetet e paqartë se si të zbuten dëmet e këtyre ushqimeve.
The Economist thekson se sistemi i klasifikimit Nova ka mangësi, siç është fakti që vetëm prania e aditivëve kimikë i klasifikon ushqimet si ultra të përpunuara pavarësisht nga sasia dhe se drithërat e mëngjesit, buka dhe kosi me fruta, të cilat konsiderohen të jenë më pak të dëmshme për shëndetin, përfshihen edhe në ushqimet ultra të përpunuara.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.