Nga Gazeta Si- Ngrënia e ushqimeve ultra të përpunuara çdo ditë mund të dyfishojë rrezikun e zhvillimit të Parkinsonit, sipas një studimi të ri.
Një porcion i vetëm në studim ishte 225 gram pije dietike ose e ëmbëlsuar, një hot dog i vetëm, një fetë tortë, vetëm një lugë gjelle ketchup ose 30 gram patate të skuqura.
“Hulumtimi ynë tregon se ngrënia e tepërt e ushqimeve të përpunuara, si pijet e gazuara me sheqer dhe ushqimet e paketuara, mund të përshpejtojë shenjat e hershme të Parkinsonit”, tha në një deklaratë autori kryesor i studimit, Xiang Gao.
Ky studim i fundit është pjesë e “provave në rritje se dieta mund të ndikojë në zhvillimin e sëmundjes së Parkinsonit”, tha Gao.
Ndërsa studimi zbuloi se njerëzit që hanin më shumë ushqime ultrapërpunuara kishin tendencë të raportonin më shumë simptoma të hershme, nuk gjeti një rritje të drejtpërdrejtë të rrezikut të vetë sëmundjes së Parkinsonit, thotë Daniel van Ëamelen, lektor në neuroshkencë.
“Studimi nuk gjurmoi nëse pjesëmarrësit u diagnostikuan me Parkinson më vonë”, thotë van Ëamelen në një deklaratë.
“Megjithatë, të kesh më shumë nga këto simptoma sugjeron një rrezik më të lartë me kalimin e kohës.”
Studimi analizoi vite të të dhënave të shëndetit dhe dietës për gati 43,000 pjesëmarrës. Mosha mesatare e njerëzve në studim ishte 48 vjeç dhe asnjë nuk kishte sëmundjen e Parkinsonit në fillim të studimit. Të gjithë raportuan vetë se çfarë hëngrën çdo disa vjet, një kufizim i hulumtimit të ri pasi pjesëmarrësit mund të mos e kenë mbajtur mend se çfarë kishin konsumuar.
Ushqimet të ultrapërpunuara të matura nga studimi përfshinin pije të ëmbëlsuara artificialisht ose me sheqer, erëza, salca dhe kremra, ëmbëlsira të paketuara, ëmbëlsira me bazë kosin ose produkte qumështi, bukë dhe drithëra, dhe ushqime të kripura të paketuara.
Studimi gjeti një lidhje midis shenjave të hershme të sëmundjes së Parkinsonit dhe të gjitha llojeve të ushqimeve të ultrapërpunuara përveç bukës dhe drithërave.
Një arsye mund të jetë se ushqimet e ultrapërpunuara zakonisht kanë më pak fibra dietike, proteina dhe mikronutrientë, por kanë sheqer, kripë dhe yndyrna të ngopura ose të shtuara.
Ushqimet e ultrapërpunuara gjithashtu mund të ndikojnë në ekuilibrin e florës në zorrë, ndërsa aditivët mund të rrisin inflamacionin dhe vdekjen e neuroneve.
Simptomat e hershme shfaqen vite para se funksioni motorik të bjerë
Në studimin e ri, i botuar në revistën Neurology, studiuesit shqyrtuan fazën e hershme të sëmundjes së Parkinsonit, sinjale të hershme që shfaqen vite deri në dekada para dridhjeve, muskujve të ngurtë, ecjes së ngadaltë dhe ndryshimeve në qëndrim që janë simptoma karakteristike të sëmundjes së Parkinsonit.
Dhimbjet e trupit, kapsllëku, shenjat e depresionit, ndryshimet në aftësinë për të nuhatur ose parë ngjyrat dhe përgjumja e tepërt gjatë ditës mund të jenë të gjitha shenja të hershme të sëmundjes së Parkinsonit, sipas Fondacionit të Parkinsonit.
Studimi zbuloi se njerëzit që hanin rreth 11 racione në ditë me ushqim të ultrapërpunuar, krahasuar me njerëzit që hanin vetëm tre, kishin një gjasë 2.5 herë më të lartë për të shfaqur tre ose më shumë nga shenjat e hershme të sëmundjes së Parkinsonit.
Përveç kësaj, sipas studimit, ngrënia e më shumë ushqimeve të ultrapërpunuara ishte e lidhur me një rrezik në rritje për pothuajse të gjitha simptomat përveç kapsllëkut. Ky zbulim mbeti i vërtetë edhe pasi studiuesit morën parasysh faktorë të tjerë, siç janë mosha, aktiviteti fizik dhe pirja e duhanit, që mund të ndikojnë në rezultate.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.