Gazeta Si – “Tesla Diner”, restoranti i ushqimit të shpejtë i Elon Musk, u hap në Hollivud, Los Anxheles, disa javë më parë.
I njoftuar në vitin 2018, supozohej të ishte si “futuristik” ashtu edhe “retro”, sipas pronarit të tij. Megjithatë, deri më tani, është përballur me probleme dhe kritika, me pritje të gjata, produkte që mungojnë ose janë më pak bindëse dhe inovacione futuriste të zbuluara në hapje që më pas u tërhoqën.
Për momentin, një numër i mirë fansash të Musk, shikuesish kuriozë dhe pronarësh të Tesla-s (të cilët kanë korsi preferenciale për shërbim), kanë vazhduar ta frekuentojnë vendin pavarësisht ndërprerjes, por ka dyshime në rritje për suksesin e ardhshëm të restorantit.
“The Guardian” e përmblodhi përvojën kështu: “Projektet speciale të Musk, shpesh zhvillohen në një klimë kaosi. Ai tenton të bëjë premtime të mëdha dhe të mos i mbajë plotësisht. Kjo është e vërtetë edhe për një restorant të vogël të ushqimit të shpejtë”.
Të tjerë, si “Bloomberg”, kanë vlerësime më pozitive për ushqimin, ndërsa ende thonë se restoranti “nuk është perfekt”. Ndërsa “New York Times” e quan Tesla Diner “një ushtrim marketingu viral”, ku “nuk ka arsye për t’u kthyer”.

Restoranti u hap më 21 korrik në Santa Monica Boulevard, një nga rrugët më të famshme dhe më të njohura të Hollivudit.
I parë nga lart, i ngjan një anijeje kozmike, por dizajni dhe mobiliet përziejnë aludime të një të ardhmeje teknologjike me referenca ndaj të kaluarës së ushqimit të shpejtë të Amerikës.
Parkingu ka tetëdhjetë vende për makina Tesla, të cilat mund të karikohen, ndërsa klientët hanë. Dy ekrane gjigante, të projektuara për të evokuar imazhin e makinave Tesla me makinë të viteve 1960, shfaqin filma klasikë si E.T., episode të Star Trek dhe reklama të produkteve Tesla.
Një nga risitë më të publikuara ishte prania e robotëve humanoide Optimus, të cilët shërbenin kokoshka në ditën e hapjes, por më pas ndaluan së punuari ditën e dytë.
Ata mbeten në vitrinat e ekspozimit sipër, për zhgënjimin e shumë klientëve që erdhën për t’i marrë pasi i panë në veprim në mediat sociale.

Kjo nuk është e vetmja gjë që ka ndryshuar që nga dita e hapjes, kur u formuan radhë të mëdha, pjesërisht për shkak të një reagimi entuziast nga fansat e Teslës dhe Musk, pjesërisht për shkak të problemeve teknike.
Ushqimi mbërriti në kuti kartoni në formën e Cybertrucks, kamionetit shumë të njohur në formë katrore të Teslës.
Ato ishin shumë të njohura dhe, sipas “Guardian”, ishin “e vetmja gjë që ia vlente”. Ato mbaruan pas disa ditësh, të zëvendësuara nga kuti standarte hamburgerësh.
Restoranti ka një tarracë të hapur, nën diellin e Los Anxhelosit. Tavolinat ishin të mbuluara me çadra të pazakonta, të sheshta dhe shumë të gjera. Në fillim, njëra prej tyre ra mbi një klient dhe që atëherë janë hequr. Për momentin, tavolinat janë ende nën diell.

Restoranti u reklamua si i hapur 24 orë në ditë. “New York Times” raporton se kjo vlen vetëm nëse zotëroni një Tesla dhe porosisni nga aplikacioni, duke ju dërguar ushqimin në makinë.
Për të tjerët, restoranti mbyllet, zyrtarisht vetëm në mesnatë, por ditët e fundit kuzhina është mbyllur disa herë rreth orës 8 të mbrëmjes për shkak të mungesës së stokut. Porosia e pronarëve të Tesla-s përmbushet e para, prandaj pritjet për të tjerët mund të jenë mjaft të gjata.
Sot, aspekti “futuristik” i restorantit reduktohet në faktin se porosisni nga një ekran dhe pastaj e merrni në një banak, një veçori që ka qenë e pranishme në shumicën e restoranteve të ushqimit të shpejtë për vite me radhë.
Në ditët e para, radhët ishin kaotike dhe të organizuara dobët, me ata që prisnin jashtë që shpesh bllokonin daljen e atyre që kishin mbaruar.

Pritjet zgjatën me orë të tëra. Në fundjavë, është e zakonshme të gjesh protestues para restorantit me karikatura të Musk-ut ose tabela që shkruajnë: “Ky hamburger ka shije fashizmi”. Banorët vendas janë ankuar tashmë se rihapja ua ka vështirësuar shumë jetën.
Për të menaxhuar ushqimin, Musk punësoi Bill Chait dhe Eric Greenspan, dy pronarë restorantesh dhe sipërmarrës të famshëm që krijuan zinxhirë të suksesshëm në Shtetet e Bashkuara, si Tartine dhe MrBeast Burger, për Tesla Diner.
Inxhinierët e Tesla-s kanë shpikur dhe patentuar një makinë shtypëse speciale për të bërë hamburgerë të thyer, hamburgerë me një kore krokante dhe restoranti ofron disa alternativa qëllimisht mishngrënëse ndaj patateve klasike të skuqura: patate të skuqura të mbuluara me spec djegës, të bëra nga viçi Waigu (një racë e çmuar japoneze e viçit); ose Epic Bacon, shirita proshute të skuqura dhe të vendosura në enë për patate të skuqura.
Vetë Epic Bacon ishte subjekt i një postimi që u bë viral në mediat sociale për shkak të mospërputhjes midis imazhit të premtuar dhe realitetit: produkti që atëherë është listuar si “i padisponueshëm”.
Por kjo nuk është e vetmja gjë që nuk ishte e disponueshme. Kur ajo vizitoi Diner, recensentët e “New York Times” mungonin: sallata, hamburgerë vegjetarianë, sanduiçe klubi, bukë e thekur me avokado, patate të skuqura në dhjamë viçi (një lloj kroket patateje), biskota, ëmbëlsira, akullore dhe milkshake, përveç proshutës.
Ajo nuk ishte vetëm e pafat: gazetarë të tjerë dhe shumë klientë raportuan gjithashtu një menu të kufizuar, duke e bërë të pamundur parashikimin se çfarë do të ishte në dispozicion.
went today and here’s how it actually looks https://t.co/f5ry9NzPAn pic.twitter.com/SfkdITYF8e
— Madame Bovary Summer (@youwouldntpost) July 25, 2025
Opinionet janë të ndara për cilësinë e ushqimit: disa thonë se mbërriti i ftohtë; të tjerë theksojnë se inovacionet (hamburgeri i shkrirë dhe waigu me speca djegës) nuk bëjnë ndonjë ndryshim dhe të tjerë, nga ana tjetër, e vlerësuan atë.
Megjithatë, për shumë klientë, kjo nuk duket se ka shumë rëndësi: ata thanë se e vlerësuan “përvojën” mbi të gjitha dhe shpesh shtonin mallra nga kompanitë e Musk në porositë e tyre të ushqimit (të cilat ishin pak më të shtrenjta se restorantet e tjera të ushqimit të shpejtë të nivelit të lartë në zonë).
Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



