Nga Gazeta Si- Shkencëtarët kanë zbuluar se shija e një ‘gin me tonik’ mund të ndikohet nga ndryshimet klimatike.
Modelet e paqëndrueshme të motit, të bëra më të mundshme nga prishja e klimës, mund të ndryshojnë shijen e dëllinjës, që është produkti kryesor që i jep xhinit shijen e tij dalluese.
Shkencëtarët nga Qendra Ndërkombëtare për Prodhimin e Birrarisë dhe Distilimin (ICBD) e Universitetit Heriot-Watt kanë zbuluar se ndryshimi i motit mund të ndryshojë përbërësit e shijes në dëllinjë.
Kokrrat e dëllinjës kanë sezonin e tyre tipike, ashtu si vera, në varësi të reshjeve dhe diellit sipas gjetjeve të botuara në ‘Journal of the Institute of Birrary’.

Shkencëtarët distiluan kokrrat e dëllinjës nga rajone të ndryshme në të gjithë Europën, duke përfshirë Shqipërinë, Bosnjën, Maqedoninë, Malin e Zi, Serbinë, Kosovën dhe Italinë, si dhe nga vite të ndryshme korrjeje. Ata analizuan pijet që dolën nga dëllinja, duke matur nivelet e përbërësve kryesorë të shijes.
Ata zbuluan se kokrrat e dëllinjës nga secili rajon kishin profile të dallueshme kimike, dhe ndryshimet ndikonin në shijen e pijes.
Sasia e reshjeve në një vit të caktuar ndikoi ndjeshëm në shijen e kokrrave të dëllinjës. Moti më i lagësht nënkuptonte se nevojiteshin periudha më të gjata tharjeje për kokrrat, gjë që ndryshoi bollëkun e kimikateve të tretshme në ujë.
Prof. Annie Hill, mbikëqyrësja e studimit, tha se përbërësit më pak të tretshëm në ujë preken më shumë nga tharja pas korrjes.
“Për distiluesit, kjo do të thotë që profili i shijes mund të ndryshojë në varësi të kushteve të vjeljes. Për një industri multimiliardëshe e cila është gjithnjë e më e përqendruar në qëndrueshmëri dhe cilësi për konsumatorët e saj të kujdesshëm, kjo përfaqëson një rrezik.”
Prodhuesit e xhinit premium i zgjedhin me kujdes dëllinjat e tyre nga rajone të caktuara për të ruajtur një shije dhe stil të veçantë të prodhimit, por kjo mund të ndërpritet nga ndryshimi i modeleve klimatike dhe nga disa zona që kanë më shumë reshje shiu se të tjerat.
Mattheë Pauley, profesor, thotë se një vit i lagësht mund të zvogëlojë kokrrat me rreth 12% krahasuar me një vit të thatë.
“Kjo ka implikime të drejtpërdrejta për karakteristikat shqisore që e bëjnë xhinin të ketë atë shije.”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.