Në ditët e ftohta, me Covidin dhe gripin të pranishëm, një supë e ngrohtë është gjithmonë zgjidhja ideale.
Supa me bizele dhe proshutë pregatitet shpejt dhe është një recetë e lehtë.
Përbërësit
Për mishin:
Proshutë e tymosur
1 qepë
4 karafil
1 shkop selino
1 karotë
1 gjethe dafine
2 degë trumzë të freskët
Për supën:
2 lugë gjelle gjalpë
1 qepë e qëruar dhe e prerë në kubikë
1 karotë e qëruar dhe e prerë në kubikë
500 g bizele të thata, të plota ose të ndara
Nëse përdorni bizele të thata të plota, zhytini ato në shumë ujë të ftohtë gjatë natës.
Nëse përdorni të ndara, thjesht futini në ujë të ftohtë ndërsa përgatitni proshutën.
Përgatitja e proshutës
Vendoseni proshutën në një tigan të madh. Prisni qepën në gjysmë dhe lyeni me karafil.
Prisni selinon dhe karrotën në disa copa dhe shtoni këto dhe erëzat në tenxhere.
Gatuani proshutën
Shtoni ujë të ftohtë aq sa të mbulojë përmbajtjen e tiganit dhe lëreni të vlojë. Hiqni çdo shkumë nga sipër, ulni zjarrin dhe ziejini për rreth dy orë e gjysmë deri në tre orë, derisa mishi të jetë i butë dhe i gatuar deri në fund (nëse keni një termometër ushqimi, temperatura e brendshme duhet të jetë të paktën 60 C).
Fikni zjarrin dhe lëreni proshutën të ftohet në lëng.
Filloni bazën e supës
Kullojeni proshutën duke ruajtur lëngun e gatimit por duke i hequr perimet. Shkrini gjalpin në një tigan të madh, shtoni qepën e grirë dhe gatuajeni për rreth pesë minuta, që të zbutet. Shtoni karotën e copëtuar dhe gatuajeni edhe për pesë minuta të tjera.
Shtoni bizelet
Hidhni bizelet (të kulluara, nëse i keni lagur), i trazoni të lyhen me gjalpë dhe më pas shtoni një litër lëng proshutë (nëse nuk keni lëng të mjaftueshme për gatim, plotësoni me ujë). Lërini të ziejnë, më pas ulni zjarrin dhe gatuajeni derisa bizelet të fillojnë të shpërbëhen (bizelet e plota do të marrin më shumë kohë për t'u gatuar sesa ato të copëtuara dhe gjithashtu mund të kërkojnë më shumë lëngje).
Pritni proshutën dhe përfundoni supën
Ndërkohë, hiqni proshutën nga kockat dhe grijeni. Pasi bizelet të jenë bërë, përdorni ujë apo lëng për të holluar supën, nëse është e nevojshme.
Shtoni proshutën dhe shërbejeni
Përzieni pjesën më të madhe të proshutës së grirë në supë dhe shërbejeni me pak më shumë proshutë të hedhur sipër.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.