Ushqim

Receta/ Si ta ktheni lëkurën e bananes në një tortë

Një tortë me banane është mjaft normale si me çdo frut tjetër. Ajo që është e vecantë është një tortë me lëkurën e bananes. Tortë, në të cilën lëkura çuditërisht e shijshme zëvendëson vetë bananet. Këtu është versioni integral i kësaj torte, i cili, me shtimin e sheqerit dhe miellit integral, bëhet i ngjashëm me kafenë. Gjithashtu ka dhe banane kafe në recetë, duke i pjekur ato sipër çdo keku, por kjo është krejtësisht opsionale.

Për këtë tortë, mbahen lëkurat e bananeve në frigorifer derisa të duhen.

Për tortën:

2 banane kafe

100 g gjalpë të kripur

250 g sheqer

3 vezë të vogla, të ndara

120 ml dhallë ose kos

200 gr miell integral i lehtë

2 lugë pluhur pjekjeje

1 lugë çaji sodë buke

Për kremin e salcës së kafesë

100 g gjalpë të kripur

150 g sheqer muskovado

40-50 ml qumësht

200-250 g sheqer pluhur.

Qëroni bananet, lërini mënjanë frutat dhe njomni lëkurat në ujë të ftohtë për një orë, duke e zëvendësuar ujin dy herë gjatë kësaj kohe. I kullojmë, i vendosim lëkurat në një tenxhere, i shtojmë ujë të freskët për ta mbuluar, më pas i lëmë të vlojnë dhe i ziejmë për pesë minuta. Kullojini, më pas përzieni lëkurat në një pure. Përziejeni gjalpin dhe sheqerin derisa të bëhet një masë kremoze.

Rrihni të verdhat e vezëve, duke i lënë të bardhat për momentin, më pas shtoni lëkurën e bananes, dhallin ose kosin, më pas miellin, pluhurin për pjekje dhe sodën e bukës.

Rrihni të bardhat e vezëve dhe më pas futini në brumin e tortës. Masën e kekut e ndajmë mes dy formateve të tortës të lyera me gjalp. Pritini bananet kafe në gjysmë për së gjati dhe vendosini me anën e prerë lart sipër brumit. E pjekim në furrë me 200C për 35 minuta, më pas e heqim dhe e lëmë të ftohet.

Për të bërë kremin, shkrini gjalpin dhe muskovadon, duke i trazuar që të shpërndahet sheqeri.

Shtoni qumështin dhe lëreni të ziejë duke e përzier vazhdimisht. Lëreni të ftohet pak dhe më pas përzieni me sheqer pluhur.

Një pjesë të tortës vendosni në një tepsi dhe sipër një të tretën e kremit. Vendoseni tortën e dytë sipër, dhe kremin e mbetur e shpërndani sipër dhe në anë, priteni dhe shërbejeni.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë