Si të përcaktoni një mbushje? Në kuptimin e tij më themelor, është një petë e mbushur me produkte të ndryshme ose brumë në forma të vogla që duket si mbushje. Në botë kjo quhet “dumplings” dhe janë një ushqim popullor në të gjithë globin. Të thjeshta dhe komplekse, locale dhe globale, të përshtatshme për të gjithë por në rajonet e tyre cilësohen si ushqime të lira dhe të shijshme për t’u ngrënë.
Këtu janë disa nga mbushjet më të preferuara nga e gjithë bota.
Xiaolongbao

E servirur në avull në shporta bambuje, xiaolongbao duket ndryshe nga llojet e tjera të petave kineze, pasi lëkura mblidhet dhe kapet sipër në vend që të paloset në gjysmë.
Xiaolongbao është gjithashtu unike në atë që përveç mbushjes tradicionale të mishit të derrit, një copë e vogël djathi paloset në petë, e cila shkrihet kur zihet në avull.
Ravioli

Italia është, sigurisht, shtëpia globale e makaronave të mbushura dhe ravioli është një nga ofertat e saj më të famshme, aq i famshëm sa është eksportuar në të gjithë botën.
Ravioli si dhe makarona të tjera të mbushura italiane mund të shoqërohen me çdo gjë, nga mishi te djathi te perimet, ose ndonjë kombinim i tyre.
Sichuan wonton pikante
Sichuan wonton pikante, ose chao shou, vjen në tryezë i lagur me një vaj djegës pikant të aromatizuar me kokrra piper sichuan dhe një salcë uthull të zezë.
Chao shou është zier dhe recetat më të mira janë aq të rrëshqitshme sa është pothuajse e pamundur të merren me shkopinj.
Kombinimi i mishit të shijshëm, lëkurës së lëmuar dhe salcës që mpin gjuhën, krijon “rrjedhjen më të këndshme të ushqimit që keni parë ndonjëherë.
Manti

Manti vijnë nga Azia Qendrore. Ato hahen në vende të tilla si Turqia, Kina veriperëndimore, Azerbajxhani dhe Kazakistani dhe janë shumë të lidhura me variantet e petave të Azisë Lindore. Të adoptuara nga turqit që udhëtuan nëpër Azinë Qendrore gjatë Perandorisë Mongole, këto petë mund të mbushen me mish qengji, viçi, thëllëzë ose pulë ose të lihen pa mbushur. Mantat turke shërbehen me kos, erëza dhe gjalpë të shkrirë.
Bryndzové halušky

Një pjatë kombëtare në Sllovaki, bryndzové halušky është një pjatë me peta patate të servirura me bryndza, një djathë deleje sllovake dhe të mbushur me proshutë ose yndyrë derri.
Siomay

Një petë peshku e gatuar në avull, e shërbyer me perime dhe salcë kikiriku, siomay është ushqim indonezian që shitet në rrugë.
Karkaleca wonton
Karkalecat wonton në Hong Kong përbëhen nga një petë e trashë që mban karkaleca dhe mish derri të grirë. Zakonisht shërbehet me petë të holla me vezë ose më vete në një supë me ushqim deti.
Shumë debate të ndezura mbi ëonton-in më të mirë të karkalecave janë dëgjuar në vend, por nuk ka asnjëherë ndonjë debat për vendin e tij kryesor në dietën e Hong Kongut.
Pierogi

Me origjinë në Europën Qendrore dhe Lindore, pierogët mendohen si ushqim polak.
Këto peta mund të mbushen me patate, mish të grirë, djathë, fruta ose lakër turshi. Zakonisht zihen, pastaj skuqen në gjalpë me qepë.
Modak

Modak është një ëmbëlsirë nga Maharashtra, që i ofrohet Zotit Ganesha gjatë Ganesh Chathurthi, festivali që i kushtohet atij çdo vit midis gushtit dhe shtatorit.
Peta në formë loti mbushet me arrë kokosi dhe kërpudha si dhe sheqer.
Dushbara

Këto mbushje Azerbajxhani janë me mish qengji ose viçi, dhe zakonisht shërbehen në supë.
Gjithasht, si petët më të çuditshme të makaronave italiane, ato palosen me dorë, një proces që bëhet më i vështirë për shkak të madhësisë së tyre të vogël. Salca me uthull dhe hudhër e plotëson atë me një shije shtesë.
Kartoffelknoedel

Të gjendur në të gjithë Gjermaninë, kartoffelknoedel, ose petë me patate, zakonisht shoqërojnë gatimet e mishit.
Varianti bavarez kombinon patate të papërpunuara dhe të gatuara, të mbushura me kruton ose mbushje buke.
Coxinha

Ky është një ushqim popullor në rrugë në Brazil: në mënyrë efektive petë pule, të bëra nga brumi i skuqur me pulë të grirë në mes.
Ato janë të formësuara në formën e një pikë loti, që supozohet se i ngjajnë një kofshë pule pasi pjata ishte bërë fillimisht nga mishi i kofshëve. Disa shtojnë patate në brumë përpara se të skuqen.
Pelmeni

Pelmeni janë bishtaja ruse nga Siberia, me gjasë të futura në kuzhinën ruse nga mongolët.
Ngjashëm me jiaozi kinez, manti turk dhe pierogi i Europës Lindore, pelmeni dallohet për nga trashësia e petës.
Pelmeni mund të mbushet me çdo gjë, nga mishi, kërpudhat dhe djathi, por asnjëherë me ndonjë gjë të ëmbël.
Dim sim

Dim sim është një kombinim i mishit ose peshkut të përzier me lakër dhe të mbyllur në një mbështjellës. Mund të jetë i zier në avull, i skuqur ose i pjekur në skarë dhe zakonisht është shumë më i madh se një petë kineze.
Dim sims zakonisht përfshijnë si produkt dhe xhenxhefilin, një tipar i kuzhinës kineze që gjendet në Australi, Amerikën e Veriut dhe Eropë.
Brik

Fjala “brik” mendohet se rrjedh nga turqishtja, por kjo është një petë tërësisht tuniziane, një trekëndësh i shijshëm i skuqur thellë, shpesh me një vezë për një aromë më të lezetshme. Mund të mbushet me ton dhe majdanoz, ose çdo gjë nga kaperi tek djathi dhe mishi.
Banh bot loc

Banh bot loc janë petë vietnameze të derrit dhe karkalecave, me mbështjellës të bërë nga mielli.
Ekzistojnë dy variante kryesore: të mbështjella me gjethe bananeje ose të ziera me avull.
Empanada
Nëse keni qenë ndonjëherë në Argjentinë (ose në vendet fqinje të Amerikës Latine) me siguri do të keni ngrënë një empanada: pastë e mbushur me mish, peshk ose mbushje të tjera, pastaj të pjekura ose të skuqura.
Në Argjentinë, mbushjet tradicionale varen nga vendi ku jeni, ullinjtë shpesh përpunohen në mbushje në Mendoza, për shembull. Zakonisht, megjithatë, ju do të keni një zgjedhje të mishit ku pula dhe viçi janë klasike.
Tangyuan

Tangyuan është një ëmbëlsirë kineze, topa të bërë nga miell orizi që përmban një mbushje të ëmbël, si kikirikë të bluar ose pastë susami të zi, dhe të shërbyer në një tas me supë të ëmbël ose të mbështjellë në kikirikë të bluar.
Disa tangyuan shërbehen si toptha orizi më të vegjël e të bushur në një supë.
Në zinxhirët e dyqaneve të ëmbëlsirave në të gjithë Hong Kongun, tangyuan shërbehet me akullore, të mbushur me një shurup.
Kimchi mandu

ëndvështrimi korean mbi petat e mbushura është më i lidhur me manti që gjenden në kuzhinën e Azisë Qendrore sesa me petat kineze ose japoneze.
Mandu shpesh palosen në forma rrethore, një teknikë që rrallë gjendet në kuzhinën kineze.
Canederli

Kur netët e dimrit po mbylle dhe temperaturat po bien, çfarë mund të jetë më mirë se një petë e bërë nga buka me madhësi të topit të golfit, e mbushur me gjëra të tilla si speck (një lloj proshutë), djathë dhe qepë, të larë me një cisternë birre?
Italianët dynden në Alto Adige, rajoni autonom në veri të vendit, i cili ishte pjesë e Tirolit austriak deri sa u aneksua në Itali nën fashizëm, për këto mbushje tradicionale tirole.
Momo

Momo janë mbushje që gjenden në kuzhinën veriore indiane, nepaliste dhe tibetiane. Ato mund të mbushen me mish, perime ose djathë dhe zakonisht shërbehen me një salcë me domate.
Shitësi nepalezë në Katmandu gjithashtu kanë marrë përsipër mbushjen e momos me Snickers dhe Mars, veçanërisht në zonat e frekuentuara nga turistët.
Uszka

Uszka janë të ngjashme me pierogi polake. Fjala “uszka” do të thotë “veshë të vegjël” në polonisht. Ata janëzakonisht të mbushura me mish të grirë.
Uszka e mbushur me kërpudha dhe qepë të copëtuara shërbehen për vaktet e Krishtlindjeve në Poloni.
Gyoza

Gyoza japoneze bëhet me mbështjellës më të hollë dhe të mbushur me mish derri të grirë.
Gyoza e ngrirë gjendet në shumicën e dyqaneve ushqimore në të gjithë botën, por restorantet më të mira për gyoza gjithmonë rezultojnë të jenë jashtë stacioneve të metrosë së Tokios.
Ranguna e gaforres
Gjetur në menutë kineze të ushqimit në Shtetet e Bashkuara, Rangunat janë petë të skuqura që shërbehen si pjatë e dytë.
Ato janë të mbushura me krem djathi dhe mish gaforre dhe shoqërohen nga një pastë me bazë peshku.
Mund të mos jetë një pjatë autentike kineze, por dashuria për djathin e skuqur i kalon kulturat.
Teochew fun gor

Teochew zakonisht është e mbushur me kikirikë, qiqra, karkaleca të thatë, mish derri, kërpudha dhe erëza.
Mbështjellësi është bërë nga një kombinim i miellit të grurit, niseshtës së misrit dhe niseshtës së patates, duke i dhënë kënaqësisë pamjen e tejdukshme.
Njoki

Njokit janë forma të vogla dhe të trasha makaronash që mund të bëhen nga mielli i bollgurit, patatet, vezët dhedjathi ose një kombinim i tyre. Ato kanë origjinën në Italinë veriore, megjithëse hahen në të gjithë vendin sot, me receta që ndryshojnë nga rajoni në rajon.
Gnocchi-t përgatiten si pjatat e tjera të makaronave dhe mund të shërbehen në salca me bazë domate, salca pesto ose me ndonjë salcë tjetër që mund të gjeni në makarona.
Ashak

Këto peta me mbushje vegjetarianë vijnë nga Afganistani dhe janë gjithashtu të ngjashme me manti. Recetat ndryshojnë, por thelbi është një lloj mbushje që mund të jenë qiqrra, qepë soe selino.
Ashak zakonisht mbulohen me një lloj salce të zier me thjerrëza dhe kos.
Burimi: CNN. Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



