Analize

Putin aspiron të kapë nivelet e Perëndimit në fushën e Inteligjencës Artificiale

Disi e zorshme. Paç fat Putin!

Nga Gazeta 'Si'-Gjashtë vite më parë, përpara se dikush të kishte dëgjuar për Chatgpt, Vladimir Putin tha se vendi që udhëhoqi zhvillimin e inteligjencës artificiale (AI) do të bëhej "sundimtari i botës".

Ai i bëri jehonë kësaj në dhjetor, kur sugjeroi se Rusia duhet të "drejtojë dhe udhëheqë" marshimin e AI.

Për zotin Putin, “udhëheqja” në AI është pjesë e një beteje ideologjike me Perëndimin. Suksesi i mjeteve të tilla si Chatgpt, i zhvilluar nga një startup amerikan i quajtur Open AI, e ka bërë atë të dënojë rreziqet e mbështetjes në inteligjencën artificiale perëndimore të trajnuar në të dhënat në gjuhën angleze.

 "Modelet e mëdha gjuhësore" perëndimore mund të "anulojnë" perspektivën e Rusisë për botën, nëse nuk kundërshtohet, thotë Putin. Ata kërcënojnë gjithashtu një regjim që ka kërkuar të kontrollojë internetin rus vitet e fundit, një proces i përshpejtuar nga pushtimi i Ukrainës. Për habinë e askujt, Kremlini e ndaloi Chatgpt menjëherë pas fillimit të tij në nëntor 2022. Disa kompani ruse janë duke u përpjekur të krijojnë alternativa.

Vitin e kaluar Sber, një huadhënës i kontrolluar nga shteti me ambicie teknologjike që u ngarkua për herë të parë nga Kremlini me zhvillimin e AI në 2019, lançoi GigaChat, një chatbot që kombinon një komandë të gjuhës ruse me aftësinë për të gjeneruar kode kompjuterike dhe imazhe. Yandex, gjiganti rus i kërkimit, ka integruar një Yandex gpt -2, në shërbimin e tij virtual-asistent, i njohur si "Alice".

Modelet janë të shkëlqyera për t'iu përshtatur linjës së partisë. Alice, për shembull, refuzoi t'u përgjigjej pyetjeve të The Economist në lidhje me luftën në Ukrainë ose Alexei Navalny, lideri kryesor i opozitës ruse i burgosur në Siberi. Është më pak e qartë se ata janë të aftë të mposhtin AI-të perëndimore. Yandex pretendon se Yandex gpt -2 funksionon më mirë se gpt -3.5, modeli që qëndron pas një versioni të mëparshëm të Chatgpt, kur u përgjigjet pyetjeve në Rusisht. Por ekspertët perëndimorë të konsultuar nga The Economist nuk kanë gjetur asnjë analizë të pavarur për të konfirmuar këtë pretendim dhe nuk ka pasur krahasime publike me gpt -4, përsëritja aktuale shumë më e fuqishme e modelit të Open AI.

Rusia gjithashtu mbetet prapa Perëndimit në një sërë treguesish të inovacionit të AI. Një raport i përpiluar nga Universiteti Stanford tha se, në vitin 2022, vendi prodhoi vetëm një sistem "të rëndësishëm" të mësimit të makinerive, krahasuar me 16 në Amerikë dhe tetë në Britani. Që nga qershori 2023, Rusia mendohej se kishte vetëm shtatë nga 500 superkompjuterët më të fuqishëm në botë, në kontrast me 150 të Amerikës. Rusia gjithashtu renditej e 38-ta nga 193 vende në indeksin e fundit të gatishmërisë për ai nga Oxford Insights, një kompani konsulence; Amerika doli e para.

Për të kapur hapin, zoti Putin parashikon një strategji ambicioze të AI për të zëvendësuar një strategji të mëparshme nga viti 2019. Lista e Kremlinit me "udhëzimet" fillestare, e publikuar në janar, sugjeron se ky plan i ri do të synojë të rrisë kapacitetin e Rusisë në superkompjuter, të zgjerojë trajnimin për profesionistët e AI dhe të përmirësojë bashkëpunimin midis brics, një bllok që përfshin Kinën dhe Indinë.

Udhëzimet e zotit Putin duken joreale, për ta thënë me mirësjellje. Lufta ka bërë që shumë zhvillues dhe inxhinierë rusë të largohen nga vendi: një zyrtar i Kremlinit ka sugjeruar që 100.000 specialistë të IT-së janë larguar vetëm në vitin 2022, afërsisht 10% e fuqisë punëtore të teknologjisë. Arkady Volozh, themeluesi i Yandex, jeton në mërgim në Britani dhe Izrael pasi kritikoi pushtimin. Sanksionet kufizojnë aksesin e Rusisë në çipat e avancuar, të cilët prodhohen pothuajse ekskluzivisht nga kompani në Amerikë, Kore të Jugut dhe Tajvan, të gjitha pjesë e aleancës anti-ruse. Në ekonominë e luftës së Rusisë, investimet private në teknologji janë, çuditërisht, duke u pakësuar.

Përgjigja e zotit Putin është, si në shumicën e gjërave në Rusi këto ditë, për të shtrënguar kontrollin e shtetit mbi industrinë.

Në mbrojtje

Rusia ka bërë përparim në inteligjencën artificiale ushtarake, thotë Katarzyna Zysk nga Instituti Norvegjez për Studimet e Mbrojtjes, një institut kërkimor, veçanërisht në dronët. Por në Perëndim dhe madje edhe në Kinë, një aleat i Rusisë, eksitimi për mësimin e makinerive është nxitur kryesisht nga hapat e fundit në aplikacionet me qëllime të përgjithshme si Chatgpt , jo ato të specializuara si avionët pa pilot.

Strategët perëndimorë dhe kinezë po mbështeten në një AI civile të tillë me përmirësim të shpejtë për të dhënë një avantazh ekonomik dhe, në fund të fundit, gjeopolitik dhe ushtarak. Për sa kohë që mbetet në një bazë lufte, Rusia nuk do të bëjë shumë përparim në atë front.

Burimi: The Economist/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë