Ushqim

Pulë e mbushur me gështenjë, mollë, sherebelë dhe qepë… Ç’të hash!

Kur bën pulë të mbushur me gështenjë, mollë, sherebelë dhe qepë, pula nuk do të shijojë kurrë si më parë.

Blogerja Rachel Roddy tregon se për herë të parë këtë pjatë e bëri për Krishtlindje para 10 vjetësh, kur i dhanë një gjysmë gjeli dhe i këshilluan ta mbushte.

“Zhgënjimet e gatimit, për mendimin tim, janë si lojërat në terren dhe kanë dy rezultate: mësim (të mos e bëj më kurrë atë gjë) ose vendosmëri (derisa ta kuptoj siç duhet, do vazhdoj të provoj)”, thotë Roddy.

Receta mund të përshtatet për gjoksin, lëkurën, të mbushur dhe të lidhur. Ose mbushja mund të përdoret thjesht me një pulë të plotë, ose e mbushur brenda ose e pjekur dhe e shërbyer anash.

Roddy rekomandon një pjesë pule me kocka pasi ato i japin më shumë shije së bashku me gështenjat, mollën, sherebelën, kumbullën dhe qepën, duke e mbajtur gjithçka të butë, të prerë në feta mjeshtërisht.

RECETA për 4-5 persona:

1 pulë afërsisht 1.7 kg, me kocka

1 qepë e vogël, e qëruar dhe e prerë në kubikë

1 katror gjalpë, plus shtesë për lyerje

2 lugë gjelle vaj ulliri

100 gr gështenja të grira

50 gr kumbulla të thata, të buta, të grira

50 gr mollë e qëruar dhe e prerë në kubikë

1 degë trumzë e freskët, e grirë

3 gjethe sherebele, të grira

Rigon

Kripë dhe piper të zi

100 ml verë të bardhë

Skuqni qepën në gjalpë dhe vaj ulliri derisa të bëhet e butë dhe e tejdukshme. Shtoni gështenjat, kumbullat e thata, mollët, trumzën dhe sherebelën, pak kripë dhe shumë piper të zi dhe ziejini edhe për disa minuta. Hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet për disa minuta.

Hapni pulën në një tavë dhe fusni në të mbushjen dhe më pas mbylleni dhe lidheni pulën me një fije kuzhine për të formuar muret e mbushjes.

Pulën lyejeni me vaj ulliri, aromatizojeni dhe vendoseni me gjoksin lart në tepsi që të piqet më mirë.

Lëreni në furrë për një orë, duke e hedhur verën në fund të enës pas 30 minutash.

Provoni duke futur një shkop në mes të mishit: nëse shkopi futet lehtë, është gati; nëse jo, kthejeni në furrë për pesë minuta dhe provojeni përsëri.

Kur të jetë bërë, mbulojeni me letër, lëreni të pushojë për 15 minuta, më pas priteni në feta të trasha dhe shërbejeni me një lugë nga lëngu i gatimit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë