Ekonomi

Pse Argjentina përballet me një tjetër krizë ekonomike sërish?

Kjo ka qenë një tablo familjare për argjentinasit. Pasi kriza financiare që ka përfshirë vendin ka hyrë në javën e katërt në fillim të shtatorit, qytetarët po mbajnë radhë në banka për të tërhequr paratë nga llogaritë e tyre, me shpresën për të ruajtur kursimet e tyre të sigurta.

Ata kanë tërhequr gati 6 mld dollarë kur qeveria e Mauricio Macri ndërmori masa emergjente. Pasi implementoi kontroll mbi monedhën, tërhoqi depozitat e dollarit në Rezervën Federale të SHBA, duke transportuar rreth 4 miliardë dollarë para të paketuara në paleta të ngjeshura dhe të mbyllura për ti mbrojtur, tha një zyrtar i lartë i qeverisë duke shtuar se ishte në dijeni të planit të urgjencës .

Pasi avionët që transportonin dollarët nga Miami dhe New York ateruan në pistë, kamionët e blinduar shpërndanin paratë në banka, të cilat zgjatën për orë të tëra që klientët në panik mund të kishin mundësi të tërhiqnin.

“Ishte një sfidë logjistike, tha zyrtari, për të siguruar se kishte mjaftueshëm cash në të gjitha degët e bankave, në mënyrë që njerëzit të qetësoheshin, dhe të shmangeshin zhurmat e paniku, shënimet në Tweeter apo postimet në mediet sociale thonë se ka mungesë dollarësh.”

Gati katër vite më vonë pasi Z. Macri mori fuqinë, Argjentina po përsërit një model që ka udhëhequr ekonominë e tretë më të madhe Latio Amerikane për më shumë se 70 vite.
Po ezauron valutën e fortë, ndërsa po përballet me një inflacion të lartë dhe tkurrje ekonomike sërish.

Vendi me 44 mln banorë me shumë mundësi nuk do të paguajë rreth 115 miliardë dollarë obligacione në valutë të huaj vetëm 18 vjet pas krizës së fundit të saj të madhe, kur dështoi me 100 miliardë dollarë. Argjentina i ka borxh të paktën 44 miliardë dollarë më shumë Fondit Monetar Ndërkombëtar, i cili do të përpiqet ta ristrukturojë shumën.

Vendi ka marrë gati 30 paketa ndihme nga FMN-së gjatë 60 viteve të fundit, shumica me kushte të rrepta shtrëngimi që shpesh i ka shkelur. Argjentina është mbërthyer në borxh të paktën tetë herë në më shumë se 200 vjet.

“Argjentina duket e futur në kurth nga vetvetja,” tha Daniel Marx, një ekonomist argjentinas i cili ndihmoi të rinegocionte borxhin e jashtëm në fillimet e 1990-ës.


Ajo që ekonomistët konsiderojnë mungesë menaxhimi të përjetshëm frymëzuan tituj të dyshimtë. Argjentina është tregu në zhvillim më i luhatshëm në botë dhe ekonomia e saj ka regjistruar nivelet më të larta të inflacionit më të lartë në historinë e fundit, një mesatare vjetore prej 220% që prej 1980, sipas vlerësimeve nga Instituti i Financave Ndërkombëtare, një shoqatë e institucioneve financiare me qendër në Uashington.
Banka Qendrore e Argjentinës ka patur 61 presidentë, vetëm një prej të cilëve ka përfudnuar mandatin në 1940-ën.

Problemi themelor i Argjentinës është se jeton përtej mundësive të saj. Qeveria harxhon më shumë sesa mbledh të ardhura përmes taksave dhe të ardhurave të tjera. Pothuajse çdo vit që nga viti 1950 (përveç në fillim të viteve 2000 kur çmimet e eksportit të sojës u ulën — Argjentina ka regjistruar një deficit të rëndë fiskal. Nën konservatorin Z. Macri, kjo ka qenë mesatarisht rreth 5% e prodhimit ekonomik vjetor.

(Vitin e kaluar qeveria amerikane kishte një deficit prej 3.9% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, që pritet të zgjerohet në 4.5% këtë vit, sipas Zyrës së Buxhetit të Kongresit. Por ka kërkesë të fortë për borxhin e qeverisë amerikane dhe SHBA mund të shtypin dollarë, monedhë rezervë globale.)

Për të bërë diferencën, Argjentina shpesh printon para që ushqen inflacionin ose huazon dollarë nga jashtë, ose të dyja bashkë. Për shkak se është një ekonomi proteksioniste e mbyllur për tregtinë e lirë dhe e shoqëruar me shumë kompani joefikase, e ka të vështirë të gjenerojë dollarë mjaftueshëm përmes eksporteve për të paguar borxhet e saj në dollarë. Kreditorët kërkojnë interesa me norma më të lehtësuara, pagesa e borxheve rritet dhe bëhet e paqëndrueshme dhe gjithçka bllokohet.

Cikli i njohur shtrembëron ekonominë e biznesit për argjentinasit si atë të Lino Stefanuto, bashkëpronar i kompanisë së motoçikletave Beta Motor Argentina SA. Në ekonomi të qëndrueshme, inventarët e mëdhenj mund të dëmtojnë përfitimin e një firme sepse inventarët e lartë rrisin kostot siç është deponimi. Në Argjentinë, kompanitë ndërtojnë inventar për të ruajtur vlerën.

Gjatë viteve të mira, Z. Stefanuto, 65 vjeç, mbush depon e tij veriore në Buenos Aires me kuti me pjesë motorësh nga India dhe Kina. "Inventari të bën të absorbosh të gjitha këto goditje nga inflacioni në mënyrë që të mos zhdukesh nga tregu," tha z. Stefanuto, i cili përpiqet të ketë një inventar që mbulon prodhimin së paku gjashtë muaj.

Ai planifikon një kolaps të shitjeve. Rreth 1.200 biçikleta janë të depozituara në fabrikën e tij, katër herë më shumë se në vitin 2017. "Të ardhurat nga kompania shkojnë në inventar," tha ai. "Ata nuk kanë investuar në asgjë tjetër."

Njerëz si Jorge Lemos kanë mësuar të jenë të kujdesshëm. Kur pati telashe këtë muaj, shitësi me pakicë i Buenos Aires qëndroi si gjithë të tjerët në radhë tek banka e tij në pritje të çeljes së saj. "I nxora të gjitha paratë që kisha në llogarinë time të kursimeve në dollarë dhe i lashë në të njëjtën bankë, por në një kuti të sigurt të depozitave," tha ai, "sepse nuk kam besim te kjo qeveri."

Rezidentët përdorin peson (monedha argjentinase) e rrënuar për transaksione themelore, por kthehen në dollarë amerikanë për kursime, për të vendosur çmimet e pasurive të patundshme ose për të kryer transaksione të pasurive - ndonjëherë me valixhe plot me dollarë.

Argjentinasit kanë 70 miliardë deri në 150 miliardë dollarë dollarë nën dyshekë ose në kuti të sigurta, vlerësojnë ekonomistët. Ata kanë rreth 500 miliardë dollarë pasuri jashtë vendit, tha Orlando Ferreres, një këshilltar dhe ish-zv / ministër i financave.

“Kërkesa për pesos është shumë e ulët për shkak të problemve me besueshmërinë,” tha Martín Redrado, një ish guvernator i Bankës Qendrore. Ai u largua nga detyra 8 muaj para se të përfundonte mandatin e tij në 2010 nga presidenti i atëhershëm, Cristina Kirchner. Të dy kishin në mendje planin e saj për të përdorur rezerva dollari për të paguar borxhin e qeverisë. Ajo dërgoi policinë federale në bankë për të parandaluar hyrjen e guvernatorit në atë kohë në zyrën e tij.

Edhe kursimi në dollarë shpesh nuk është i mjaftueshëm, kjo është arsyeja pse argjentinasit si Z. Lemos kanë tërhequr dollarët e tyre nga bankat javët e fundit. Gjatë krizës së vitit 2001, qeveria ka sekuestruar llogari bankare, duke i dhënë depozituesëve bono qeveritare ose duke i kthyer depozitat e tyre nga dollarë në pesos. Ekonomia u tkurr pothuajse 11%, u rrit varfëria, bizneset u plaçkitën dhe Presidenti i atëhershëm Fernando de la Rúa iku nga pallati presidencial me helikopter.

Kriza e tanishme mund të jetë më pak dramatike, por mund të jetë e qëndrueshme, paralajmërojnë ekonomistët. Ekonomia e Argjentinës u tkurr në fillim të viteve 2000 me një rritje të çmimeve të mallrave të eksportit, falë rritjes së Kinës. Pak ekspertë në ditët e sotme presin një lehtësim të tillë afatshkurtër.

Kontrollet valutore kufizojnë kompanitë dhe fermerët që të dërgojnë të ardhura në dollarë jashtë vendit, ndërsa lejojnë në të njëjtën kohë argjentinasit e zakonshëm të tërheqin ose transferojnë jashtë vendit deri në 10,000 dollarë në muaj.

"Argjentina ka një rrugë të vështirë përpara për ta përshkruar," tha Claudio Loser, një ekonomist argjentinas dhe ish drejtor i Hemisferës Perëndimore në Fondin Monetar Ndërkombëtar.

Zyra e Z. Macri i drejtoi pyetje Ministrisë së Financave, e cila nuk iu përgjigj kërkesave për koment. Qeveria ka thënë se kontrollet e monedhave dhe masat e tjera të fundit ishin të nevojshme për të përmirësuar paqëndrueshmërinë e tregut financiar.

Peronistët rriten

Problemi më i fundit filloi në mes të gushtit, kur z. Macri humbi një votim parësor me Peronistët e opozitës me një diferencë të madhe. Votimi tregonte se Peronistët gati të sigurtë se do të fitojnë në zgjedhjet presidenciale të 27 tetorit që shkaktoi një shitje të menjëhershme në tregjet vendore të kapitalit dhe të monedhave, në mes të një recesioni të thelluar me normat e interesit që lëvizin rreth 70%.

Kandidati peronist Alberto Fernández dhe bashkëshortja e tij, zonja Kirchner, janë zotuar të çmontojnë reformat e tregut të Z. Macri dhe masat e tij jo të drejta shtrënguese. "Bota politike dhe bota ekonomike nuk u beson atyre dhe çfarë duan të bëjnë përsëri me Argjentinën," tha z. Macri ndërsa tregjet u rrënuan ditën pas humbjes së tij në gusht. Ai më vonë kërkoi falje për ato komente…

Nën inflacionin e lartë, kostot mund të të hanë të gjallë", thotë Alejandro Bestani, i cili drejton një biznes familjar të përpunimit të ushqimit që daton nga vitet '30. "Ju humbni fokusin e biznesit."

Z. Fernández në një intervistë dhënë në selinë e tij në fund të muajit të kaluar tha: " Qeveria e Z. Macri shkaktoi dëme të ngjashme me atë që pësoi Argjentina në vitin 2001: pamundësi për të paguar borxhin, asnjë rezervë në valutë të huaj, një zhvlerësim të fort dhe varfëri të shtuar … Për ne është befasuese që bota beson se Macri është zgjidhja. "
Z. Fernández u takua me investitorët e huaj gjatë një vizite në Spanjë në fillim të këtij muaji.

Ngjarjet e ndodhura kanë ofenduar zotin Macri, i cili nga president i klubit legjendar të futbollit Boca Juniors u bë kryetar i bashkisë së Buenos Aires dhe më pas president, duke u zotuar të hapë një nga ekonomitë më të mbyllura në botë dhe të përdorë aftësitë e tij të biznesit për të kthyer faqen e paqëndrueshmërisë financiare.

Askush nuk e priste që të ishte e lehtë. Nën zonjën Kirchner dhe burrit të saj të ndjerë, Nestor Kirchner, i cili i parapriu asaj në detyrë, shpenzimet publike u rritën mbi 45% të ekonomisë së Argjentinës. Deri në vitin 2015, numri i të punësuarve publik ishte rritur me rreth 60% nga viti 2003. Sot, rreth 26% e fuqisë punëtore të Argjentinës është në sektorin publik; për krahasim, sektori publik amerikan punëson rreth 14% të fuqisë punëtore të Amerikës.

Në tre terma nga 2003 deri në 2015, Argjentinasit u mësuan të paguajnë disa nga faturat më të ulëta të energjisë elektrike në botë pasi shteti harxhoi miliarda në subvencione energjetike. Kostot e pagave dhe mirëqenies u rritën. Qeveria shpenzoi 1.3 miliardë dollarë për të transmetuar ndeshje futbolli falas.

Z. Bestani në fabrikën e tij

Shpenzimet e rënda të Peronistëve kanë tendencën të pasohen nga një kundërshtar jo-Peronist i zgjedhur për të pastruar pasojat ekonomike, që zakonisht nënkupton një program shtrëngimi të ashpër. Asnjë president jo-Peronist nuk ka mbaruar një mandat që nga vitet '60.
Kur z. Macri mori pushtetin në dhjetor 2015, ai ndërpreu shkurtimet drastike të buxhetit, duke favorizuar një qasje graduale për të ulur shpenzimet. Administrata e tij huazoi shumë para nga jashtë vendit për të mbushur hendekun e deficitit.

Vitin e kaluar, rritja e normave të interesit të ShBA-ve dhe shqetësimet për borxhin e Argjentinës bënë që Peso të rrënohej, duke bërë që qeveria të shfrytëzonte FMN-në për një ndihmë prej 57 miliardë dollarësh, më e madhja nga FMN, pa marrë parasysh inflacionin.
Në këmbim, z. Macri dyfishoi shkurtimin e buxhetit, që do të thotë vështirësi për argjentinasit si Fabián Rivera, 40 vjeç, baba i gjashtë fëmijëve. Në vitin 2016, ai ishte në mesin e 240 të shkarkuarëve nga puna në Bibliotekën Kombëtare, ku numrat e punëtorëve ishin rritur në rreth 1,050 nga rreth 300 në 2005. Këtë mars, gruaja e tij humbi punën po atje.

Z. Rivera, i cili ka bërë lloj lloj punësh, dhe gruaja e tij planifikojnë të votojnë për rivalin e Z. Macri në Tetor, me shpresën për t'i rikthyer në vendet e tyre të punës nën administratën e Fernández. "Ne nuk dimë si ta përballojmë këtë situatë ekonomike që pothuajse na ka lënë në rrugë," tha z. Rivera.

Nëse fiton, Z. Fernández është zotuar të stimulojë ekonominë duke rritur konsumin dhe pagat. Në intervistë ai tha se administrata e tij do të ndiqte disiplinën fiskale dhe një buxhet të ekuilibruar, dhe "shteti nuk do të zëvendësojë kapitalin privat."

Zakonet e argjentinasve datojnë në kohën e Juan Domingo Perón. Në vitet 1930, oficeri karizmatik u kthye nga posti i tij si atashe ushtarak i Argjentinës në Italinë e Musolinit dhe filloi të zbatojë mësimet e tij në veprim. Fashizmi në Itali dhe Gjermani çoi në "një shtet të organizuar për një komunitet të strukturuar në mënyrë të përsosur".

Si sekretar kombëtar i punës në 1943, ai krijoi politika për shëndetin, pensionet dhe strehimin me kosto të ulët dhe respektoi ligjet për punën, të tilla si indeksimi i pagës minimale. Si president, ai vuri sindikatat nën kontrollin e tij, shërbimet komunale dhe transportin publik, dhe e përdori shtetin për të industrializuar Argjentinën. Pagat u rritën, por prodhimi u ul, inflacioni u rrit dhe një revoltë popullore e detyroi atë të ndërmerrte ekzilin.

Një politikë e epokës Perón që i kërkonte shtetit të blinte produkte bujqësorë me çmime të ulëta është adoptuar për epokën moderne, me paraardhësit e zotit Macri që detyruan fermerët të paguajnë taksat e eksportit - një politikë e padëgjuar në ekonomitë moderne. Prodhimet e eksporteve gjithashtu tatohen.

Një realitet tjetër i vështirë është varësia e gjatë e Argjentinës në bujqësi. Kur çmimet e sojës dhe grurit janë të larta, ajo mund të marrë hua dollarë dhe të ripagojë.

Kur çmimet bien, banka qendrore shtyp pesos për të mbushur mangësitë e buxhetit; inflacioni rritet.

"Në aspektin ekonomik, historia e kompanisë sonë është historia e Argjentinës" tha Alejandro Bestani, 57 vjeç, i cili drejton një biznes familjar të përpunimit të ushqimit që daton nga vitet '30. "Jeta ime profesionale është shenjuar nga inflacioni".

Familja e tij zgjeroi biznesin për t'u bërë një prodhuesi kryesor i pjeshkës së Amerikës Latine, me 2.500 hektarë tokë bujqësore dhe lehtësira përpunimi. Mallrat e konservuar të markës Inca u bënë një emër i njohur. Pas dy falimentimeve, tha ai, të gjitha fermat gati janë zhdukur dhe marka është zvogëluar.

Për të mbijetuar, menaxherët rinegociojnë vazhdimisht kontratat. Çmimet duhet të ndryshojnë rregullisht, edhe pasi kompanitë të dorëzojnë produktet. Shumica e dërgesave janë të kufizuara për ata që mund të paguajnë para. Kredia është pothuajse inekzistente.

"Nën inflacionin e lartë, kostot mund t'ju hanë të gjallë," tha z. Bestani. "Ju humbisni fokusin e biznesit, nuk zhvilloni produkte të reja dhe thjesht mprehni të njëjtat numra gjatë gjithë ditës".

*Burimi: Wall Street Journal


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë