Nga Gazeta Si- Ekspertët e ushqimit dhe bujqësisë nga Kombet e Bashkuara lëshuan një paralajmërim për një krizë në rritje të gripit të shpendëve, mes infeksioneve të përhapura të shpendëve dhe përhapjes tek njerëzit dhe kafshët në mbarë botën. Kjo rrezikon edhe sigurinë ushqimore.
Duke folur nga Roma, zyrtarë nga FAO u thanë vendeve anëtare se duhet të monitorojnë më mirë sëmundjet, masat e biosigurisë dhe të kontrollojnë më mirë shpërthimet për të luftuar rreziqet e gripit.
Gripi i shpendëve ka qenë i përhapur në zogjtë e egër në të gjithë botën vitet e fundit, por kërcimi i virusit nga zogjtë te gjitarët, duke përfshirë një shpërthim të madh midis bagëtive qumështore në Shtetet e Bashkuara që nga viti i kaluar, ka ngritur shqetësime për sigurinë ushqimore.
“Përhapja e virusit në mesin e shpendëve po çon në ndikime serioze në sigurinë ushqimore dhe furnizimin me ushqim në disa vende, duke përfshirë humbjen e vlerave ushqyese, punët dhe të ardhurat në zonat rurale, tronditjet për ekonomitë lokale dhe sigurisht, rritjen e kostove për konsumatorët”, tha zëvendësdrejtori i përgjithshëm i FAO, Godfrey Magwenzi.
Të paktën 300 lloje shpendësh të egër janë prekur nga virusi që nga viti 2021, tha agjencia e OKB-së, duke shtuar se përveç mbikëqyrjes më të mirë të sëmundjeve dhe masave të biosigurisë, qeveritë duhet të punojnë për të kufizuar rreziqet nga gripi i shpendëve.
“Një zinxhir është po aq i fortë sa hallka e tij më e dobët”
Përtej shpendëve dhe shpërthimit te gjitarët në SHBA, virusi ka infektuar kafshët e kopshtit zoologjik, macet dhe kafshët e egra në mbarë botën.
Janë infektuar edhe disa persona. SHBA raportoi vdekjen e parë nga gripi i shpendëve në janar dhe 69 të tjerë janë sëmurë nga H5N1.
Një person në Britani u infektua me një lloj tjetër të gripit të shpendëve në janar pasi ishte në kontakt me zogj të infektuar në një fermë.
Deri më tani, nuk ka asnjë provë të transmetimit nga njeriu te njeriu dhe zyrtarët evropianë të shëndetësisë thonë se rreziku mbetet i ulët.
Megjithatë, shkencëtarët kanë identifikuar 34 mutacione gjenetike që mund ta bëjnë më të lehtë për H5N1 përshtatjen dhe përhapjen mes njerëzve.
Beth Bechdol, një tjetër përfaqësues i FAO-s, u tha vendeve se bashkëpunimi ndërkombëtar do të jetë i nevojshëm për të përmirësuar virusin dhe për të frenuar rreziqet që ai paraqet për njerëzit dhe furnizimin me ushqime.
“Një zinxhir është po aq i fortë sa hallka e tij më e dobët,” tha Bechdol.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.