Më në fund erdhi koha që të lehtësojmë frymën dhe trupin, duke lënë pas nesh një periudhë të vështirë dhe disa kg ekstra të grumbulluara gjatë mbylljes: thjesht adoptoni disa rregulla në kuzhinë. Ja pesë këshilla të lehta dhe dietike.
Nuk ka më llogaritje dhe tabela: humbja e peshës dhe rikthimi në formë mund të jetë më e lehtë nga sa mendoni, gatimi në një mënyrë më të shëndetshme që është në gjendje të na japë butësi dhe shëndet edhe në tryezë.
Nga ana tjetër, nuk është mister që mirëqenia dhe ushqimi i shëndetshëm janë shokë të pandashëm, prandaj kufizimi i marrjes së kalorive të vakteve nuk është vetëm e dobishme për të kënaqur ekuilibrin, por mbi të gjitha për të garantuar shëndetin e trupit tonë.
Uji, para së gjithash: në verë, por jo vetëm, uji është një aleat i jashtëzakonshëm i shëndetit të mirë. Kur temperaturat fillojnë të rriten, pijet e freskëta dhe të ëmbla dhe koktejet e shijshme dhe alkoolike janë jashtëzakonisht tërheqëse, por duhet të shmangim dorëzimin në tundim. Sheqeri dhe alkooli janë bomba autentike me kalori, kështu që ne duhet përpiqemi të mjaftohemi vetëm me ujin për të shuar etjen. Nëse shtojmë lëng limoni në ujë, qoftë edhe pak të gazuar, do të marrim një pije që shuan etjen, e këndshme dhe miqësore për mirëqenien tonë.
Ka gatime dhe gatime: përgatitja e ushqimit është shumë e rëndësishme dhe ndër të gjitha është më mirë të zgjedhësh atë me avull. Pa shumë përgatitje, avullimi, si dhe të qenit i shpejtë dhe i lehtë, është i shkëlqyeshëm për uljen e yndyrave: jo vetëm që na ndihmon të eliminojmë vajin dhe salcat, por është i aftë të ruajmë vlerën ushqyese të ushqimit të pandryshuar.
Rroftë shija: erëzat janë një përbërës i rëndësishëm jo vetëm për gatimin ekzotik: ata janë në gjendje t’u japin aromë pjatave dhe përveç kësaj ata kanë një rol përcaktues në aromën e ushqimit. Pa iu drejtuar erëzave të rënda dhe të rafinuara, me erëza mund të aromatizojmë pjatat duke ulur sasinë e kripës që përdorim zakonisht në përgatitjet. Kripa, siç dihet, duhet të jetë e kufizuar sepse mund të ketë efekte negative në mirëqenien e trupit tonë.
Fleksibiliteti në kuzhinë: eksperimentimi mund të jetë i dobishëm dhe argëtues. Pse të mos i zëvendësoni përbërësit e recetave me të tjerët që janë me më pak kalori dhe të lehta? Për shembull, për sezonin mund ta zëvendësojmë gjalpin me vaj ulliri ekstra të virgjër, në sallata lëngu i limonit do të japë aromë edhe pa e tejkaluar me vaj ose majonezë, e shijshme, por shumë kalorike. Në fund, kushtojini vëmendje edhe panës: më mirë të përdorni qumësht të skremuar pjesërisht, të lehtë dhe të tretshëm. Shija dhe dieta janë të sigurta.
Ngjyra në tryezë: Perimet gjatë verës ofrojnë një mundësi me të vërtetë të jashtëzakonshme për të grumbulluar vitamina dhe minerale dhe të kujdesemi për shëndetin tonë. Produktet e kopshtit janë të pasura me fibra dhe pamja e tyre shumëngjyrëshe na jep gëzimin e duhur për të filluar ushqimet tona në mënyrën më të mirë. Meze të shkëlqyeshme, perimet kanë shumë pak kalori dhe na japin një ndjenjë të këndshme të ngopjes falë përmbajtjes së fibrave, si dhe kufizojnë thithjen e yndyrave. Me speca, selino, karota, domate mund t’i kënaqim sytë dhe mund të ndihemi të plotë dhe të lehtë.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



