OBSH ka përditësuar udhëzimet e saj për yndyrën totale, yndyrën e ngopur dhe karbohidratet, bazuar në provat më të fundit shkencore.
Tre udhëzimet e reja, marrja e acideve yndyrore të ngopura dhe acideve trans-yndyrore për të rriturit dhe fëmijët, marrja totale e yndyrës për parandalimin e shtimit të pashëndetshëm në peshë tek të rriturit dhe fëmijët dhe marrja e karbohidrateve për të rriturit dhe fëmijët, përmbajnë rekomandime që synojnë të reduktojnë rreziku. e shtimit të pashëndetshëm në peshë dhe sëmundjeve jo të transmetueshme të lidhura me dietën, si diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe disa lloje të kancerit.
Me udhëzimet e saj për yndyrën dietike, OBSH vëren se sasia dhe cilësia janë të rëndësishme për një shëndet të mirë. OBSH ripohon se të rriturit duhet të kufizojnë marrjen totale të yndyrës në 30% të marrjes totale të energjisë ose më pak. Yndyrat e konsumuara nga të gjithë 2 vjeç e lart duhet të jenë kryesisht acide yndyrore të pangopura, me jo më shumë se 10% të energjisë totale të marrjes që vjen nga acidet yndyrore të ngopura.
Acidet yndyrore të ngopura dhe trans-yndyrore në dietë mund të zëvendësohen me lëndë ushqyese të tjera si acidet yndyrore të pangopura, acidet yndyrore nga burimet bimore ose karbohidratet nga ushqimet që përmbajnë fibra dietike natyrale, të tilla si drithërat, perimet, frutat dhe bishtajoret.
Acidet yndyrore të ngopura mund të gjenden në mishin e yndyrshëm, produktet e qumështit dhe yndyrnat dhe vajrat e forta si gjalpi, vaji i palmës dhe vaji i kokosit dhe acidet yndyrore trans në ushqimet e pjekura dhe të skuqura, ushqimet e para-paketuara, mishi dhe ushqimet e qumështit nga kafshët ripërtypëse, të tilla si lopët ose delet.
Së bashku me udhëzimet ekzistuese të OBSH-së për të kufizuar marrjen e sheqernave, udhëzimi i ri për marrjen e karbohidrateve thekson rëndësinë e cilësisë së karbohidrateve për një shëndet të mirë. OBSH-ja jep një rekomandim të ri që marrja e karbohidrateve për të gjithë 2 vjeç e lart duhet të vijë kryesisht nga drithërat, perimet, frutat dhe bishtajorët. OBSH rekomandon që të rriturit të konsumojnë të paktën 400 gram perime dhe fruta dhe 25 gram fibra dietike natyrale në ditë. Në udhëzimet për herë të parë për fëmijët dhe adoleshentët, OBSH sugjeron marrjen e mëposhtme të perimeve dhe frutave:
2-5 vjeç, të paktën 250 g në ditë
6–9 vjeç, të paktën 350 g në ditë
10 vjeç e lart, të paktën 400 g në ditë
Dhe marrjen e mëposhtme të fibrave dietike natyrale:
2-5 vjeç, të paktën 15 g në ditë
6–9 vjeç, të paktën 21 g në ditë
10 vjeç e lart, të paktën 25 g në ditë.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.