Keshilla

Nga vjen pagjumësia?

Rreth 15% e popullsisë vuan nga pagjumësia. Njerëzit kanë nevojë për rreth 8 orë gjumë të mirë çdo natë për të mbështetur gjendjen normale të shëndetit fiziologjik dhe psikologjik.

 Studiusit kanë zbuluar asryet e pagjumësisë dhe kanë gjetur metoda efektive të luftuar atë.

Duke ndjekur rekomandimet e thjeshta ju do të jeni në gjendje të harroni përgjithmonë pagjumësinë dhe të gëzojnë ëndrrat e bukura çdo natë.

Skleroza e shumëfishtë

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë zhvilluan një studim që tregoi një lidhje midis sklerozës së shumëfishtë dhe pagjumësisë. Kishte 2,300 njerëz me sklerozë të shumëfishtë dhe 70% e tyre kishin një çrregullim gjumi.

Së bashku me ndjenjën e lodhjes (një tipar dallues i sklerozës së shumëfishtë) një person nuk mund të bie në gjumë për të paktën 30 minuta. Ata shpesh duhet të marrin pilula për të luftuar pagjumësinë e tyre. Njerëzit e moshës prej 20 deri në 50 vjeç janë në grupin e rrezikut.

Stresi

Rezultatet e një studimi nga Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit tregojnë se stresi mund të shkaktojë pagjumësi. Thomas Roth dhe kolegët e tij janë të sigurt se mënyra se si një pacient merret me një situatë është shumë e rëndësishme. Sa më shumë që mund të shkëpusin dhe distancohen nga burimi i stresit, aq më mirë.

Pijet energjike

Konsumi i pijeve energjetike është rritur gjatë viteve të fundit. Një studim 4-vjeçar i kryer nga ekspertët e Universitetit Camilo José Cela (UCJC) ka vlerësuar efektet pozitive dhe negative të pijeve të energjisë në njerëz. Pjesëmarrësit pohuan se ata kishin më shumë fuqi dhe qëndrueshmëri, por ata bëheshin më nervozë dhe kishin pagjumësi.

Pasojat negative lidhen me kafeinë në pije, gjë që stimulon sistemin nervor qendror.

Astma

Një ekip hulumtuesish nga Universiteti i Pitsburgut ka zbuluar se pagjumësia është shumë e përhapur tek të rriturit me astmë. 37% e subjekteve që kishin probleme të frymëmarrjes gjithashtu kishin çrregullime gjumi. Pjesëmarrësit me pagjumësi e kanë gjetur më të vështirë të merren me gjendjen e tyre dhe vuajnë nga depresioni dhe simptoma të tjera.

Shkencëtarët mendojnë se është shumë e rëndësishme për pacientët me astmë duhet te trajtojne pagjumësinë e tyre sa më shpejt që të munden.

Goditja në tru

Një studim i kryer nga shkencëtarët nga Universiteti i Surrey tregon se pacientët që kishin një goditje në tru gjithashtu kanë probleme gjumi që ndikojnë në cilësinë e jetës, në përgjithësi. Hulumtuesit besojnë se problemet e gjumit të përjetuara nga pacientët me goditje në tru janë për shkak të një numri faktorësh kontribues, siç janë tendosja më e madhe psikologjike, dhimbja dhe siklet, si dhe nivelet e reduktuara të aktivitetit fizik.

Rëndësia e gjumit gjatë periudhës së rimëkëmbjes nuk duhet të nënvlerësohet sepse gjumi ndihmon një person të mbajë mirëqenien fizike dhe psikologjike.

Alkooli

4,970 të rritur kanë marrë pjesë në një studim në Universitetin John Hopkins. Pjesëmarrësit i thanë shkencëtarëve numrin e ditëve kur kishin pirë 4 ose më shumë pije në një ditë për 3 muajt e fundit. Përgjigjet u përdorën për të llogaritur numrin mesatar të ditëve kur pjesëmarrësit kishin pirë alkool. Pjesëmarrësit pohuan gjithashtu se kishin probleme me gjumin. Rezultatet tregojnë se njerëzit që pijnë 2 ose më shumë herë në javë shpesh janë më të ndjeshëm ndaj problemeve me gjumin.

Menopauza

Dihet se gratë shpesh kanë pagjumësi. Studimi i ri në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë sugjeron që gjatë menopauzës, rreziku i pagjumësisë rritet disa herë. Ankesat më të njohura janë vështirësitë që bien në gjumë dhe rënia në cilësinë e përgjithshme të gjumit.

Nga 3,302 pjesëmarrës, më shumë se një e treta kishin pagjumësi. Ata raportuan të zgjoheshin gjatë natës.

Sistem imun të dobët

Dr Eamonn Mallon nga Universiteti i Leicester tregoi se sistemi imunitar mund të jetë gjithashtu një arsye për pagjumësi. Biologu thotë se keqkuptimi popullor është se kur jemi të sëmurë, ne flemë më shumë. Megjithatë, studimi që ai kreu tregoi se pagjumësia e shkaktuar nga një sëmundje është shumë e përhapur.

Një sistem i dobët imunitar mund të çojë në çrregullim gjumi.

Shikimi i shfaqjeve televizive

423 persona të moshës 18-25 vjeç morën pjesë në një studim në Universitetin e Miçiganit. Ata përfunduan një studim online që vlerësonte shikimin e rregullt të televizionit, shikimin e qafës, cilësinë e gjumit, lodhjen, pagjumësinë dhe vigjilencën para fjetjes. Vëzhgimi i përshpirtshëm u përcaktua si "të shikosh episode të njëpasnjëshme të të njëjtës shfaqje televizive në një të ulur në një ekran". Autorët e studimit pohojnë se për shkak se shfaqjet televizive zakonisht janë pezulluese.

Si rezultat, një ndërveprim i tillë intensiv me përmbajtjen e televizorit mund të kërkojë një periudhë më të gjatë shërimi. Kjo mund të shkaktojë pagjumësi.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë