Treg

Nga nafta tek peshku, arma e re e gjeopolitikës

Aksesi dhe konkurrenca ndaj burimeve natyrore ka qenë përherë një nga shkaktarët më të zakonshëm të konflikteve të mundshme. Gjatë shekujve, vendet dhe komunitetet kanë luftuar për toka bujqësore produktive, rrugë tregtare, erëza, tekstile, opium dhe vaj (për të përmendur veç disa). Por beteja mbi një burim natyror siç është peshku, ka qenë anashkaluar gjithmonë.

Duke qenë se tendencat e industrisë botërore reflektojnë gjithmonë e më shumë sektorin naftënxjerrës si dominues në nxitjen e luftrave, peshku mund të kthehet si bujtësi i fundit në listën e burimeve natyrore që drejtojnë konkurrencën gjeopolitike.

Janë pesë paralele mes naftës dhe peshkut që diktojnë rritjen e qëndrueshmërisë për industrinë e peshkut, ose ne mund ta gjejmë veten duke u përballur me atë çfarë Kapiteni i Gardës së Rojës Bregdetare Jay Caputo quante “një luftë botërore për peshq”.

Një furnizim i koncentruar

Pothuajse gjysma e prodhimit të përgjithshëm të naftës në botë në vitin 2017 erdhi nga vetëm pesë vende dhe gati gjysma e papërpunuar rezulton në Lindjen e Mesme. Ndërsa popullsia rritet dhe ekonomitë zhvillohen, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC), kërkesa e projekteve globale për naftë bruto do të rritet me 15% deri në vitin 2040. Varësia globale dhe nevoja për të siguruar furnizime kanë nxitur vendet për luftë; që nga viti 1973, nafta lidhet me gati 25% deri në 50% të të gjitha konflikteve ndërshtetërore në mbarë botën.

Ngjashëm, afërsisht 60% e peshkut ton të botës gjendet në rajonin gjeografik të Oqeanin Paqësor Perëndimor dhe Qendror. Si i tillë, Paqësori mund të jetë Lindja e Mesme e peshkut ton, ku kombet e uritura konkurojnë për burimet e vlefshme. Konflikti mbi peshkun mund të gjendet tashmë në Azinë Jugore dhe Verilindore, Amerikën Qendrore dhe Jugore, si dhe në ujërat afrikane.

Një mjet si fuqi politike

Nga embargot e naftës arabe në vitet 1970, deri në Rusinë që i ndaloi furnizimet me gaz armiqve të saj në vitet 2010, energjia po rritet si një armë gjeopolitike. Për shembull, Moska e përdori “petro-fuqinë” e saj për të siguruar energji të subvencionuar në Ukrainë, kur ajo u drejtua nga presidenti i përkushtuar rus, Kuçma. Nën presidentin miqësor perëndimor Jushçenko, Rusia ndërpreu furnizimet dhe vendosi çmime ndëshkuese.

Dekadat e politikës dhe pozicionimit në Gjirin Arab vazhdojnë të përqëndrohen në naftë. Pas rigjallërimit të mosmarrëveshjeve midis Shteteve të Bashkuara dhe Iranit lidhur me programin bërthamor të këtij të fundit, Administrata Trump rivendosi sanksionet dhe u zhvendos për t’i dhënë fund dërgesave të naftës nga Irani. Irani zhvilloi kohët e fundit stërvitje ushtarake në Ngushticën e Hormuzit, e cila mban rreth 20% të naftës të tregtuar në mbarë botën, për të demonstruar aftësinë e saj për të bllokuar rrjedhën kritike të lumenjve.

Ngjashëm, si një nga speciet më të vlefshme të peshkut në botë, përqendrimi i peshkut ton në Paqësor, ka bërë sovranitetin e këtyre ujërave dhe aksesin ndaj tyre jashtëzakonisht të vlefshëm. Me 22 shtete dhe territore të vogla ishullore brenda rajonit të Paqësorit Perëndimor dhe Qendror, mbizotërimi dhe grindjet për aksesin dhe të drejtat e peshkimit janë të zakonshme. Kontrolli politik i Komisionit Perëndimor dhe Qendror të Peshkimit (WCPFC), i cili u krijua nëpërmjet një marrëveshjeje ndërkombëtare për të menaxhuar peshkimin e rajonit, është shumë e kërkuar paskëtaj, dhe barazia mes anëtarëve është një shqetësim i vazhdueshëm.

Kina, një anëtar i Komisionit Perëndimor dhe Qendror të Peshkimit dhe vendi më i varur nga peshqit në botë, përdor flotën e saj të peshkimit, sipas Departamentit të Mbrojtjes, si një krah i tretë i marinës së saj. Në raportin e saj vjetor 2017 në Kongres për zhvillimet ushtarake në Kinë, Pentagoni deklaroi se “Kina po ndërton një flotë të peshkimit në pronësi të shtetit për forcën detare të milicisë në Detin e Kinës Jugore.” Duke dërguar flotën e saj të peshkimit në ujërat e diskutueshme, Kina mund të përdorë ato anije si një justifikim për të vendosur rolet bregdetare të saj për të mbrojtur anijet e “pashpresa” të peshkimit. Kina ka kërcënuar me luftë nëse ndonjë komb tjetër, përfshirë Shtetet e Bashkuara, përpiqet t’i pengojë  nga ujërat përreth. Nuk është një shtrirje për të menduar se strategjia kineze e udhëheqjes me flotën e saj të peshkimit do të zbatohet në rajone të tjera të pasura për peshkim, si Paqësori.

Një burim i fundëm

Ndërsa furnizimi global i rezervave të qëndrueshme të naftës është parashikuar të përmbushë kërkesën globale në mes të këtij shekulli, nafta është një burim i fundëm i fosileve që nuk mund të rimbursohet, gjë që e bën të pamundur që varësia jonë ndaj naftës të jetë e qëndrueshme në një periudhë afatgjatë. Në mënyrë të ngjashme, ndërsa peshqit teknikisht janë një burim i rinovueshëm, e ardhmja e tyre është e pasigurt. Pothuajse 90% e rezervave të peshkut në botë janë shfrytëzuar plotësisht ose janë mbishfrytëzuar, dhe disa shkencëtarë vlerësojnë se në 30 vitet e ardhshme mund të ketë pak ose aspak ushqim deti në dispozicion.

Ndërsa prodhimi i peshqve, kryesisht i nxitur nga akuakultura, pritet të rritet 17% deri në vitin 2025, nuk do të jetë në të njëjtin ritëm me kërkesën, e cila parashikohet të rritet me 21%. Në të njëjtën kohë, forcat e jashtme si ndryshimet klimaterike, etj  po kërcënojnë peshkimin global. Dhe ndërsa rritja e akuakulturës mund të ndihmojë në adresimin e mungesës globale të peshkut, ajo nuk është domosdoshmërisht e qëndrueshme dhe përballet me disa sfida serioze. Derisa nuk ka gjasa që ne të pajtohemi me mbarimin e peshkut si burim natyror, në të ardhmen e afërt, peshqit e egër të kapur mund të tingëllojnë si një gjë e së kaluarës.

Një mall kritik

Nafta është produkti më i tregtuar në botë dhe karburant primar, duke furnizuar 33% të të gjithë energjive tona. Për më tepër, ekonomia e fortë globale dhe popullsia e botës në rritje pritet të rrisin kërkesën për naftë në vitet e ardhshme. Produktet petrokimike janë pjesë përbërëse e çdo gjëje, nga i kuqi i buzëve tek elektronika e deri tek aspirina; nënproduktet e naftës përdoren në prodhimin e plastikës, lubrifikantëve, dyllit, pesticideve dhe plehrave. Në vitin 2015, industria e naftës dhe gazit ofroi 10.3 milionë vende pune dhe kontriboi me më shumë se 1.3 triliard dollar në ekonominë amerikane.

Në mënyrë të ngjashme, një miliard njerëz aktualisht varen nga peshqit për të përmbushur nevojat e tyre ushqyese – dhe ky numër do të rritet ashtu siç po rritet popullsia, veçanërisht në botën e zhvilluar. Peshku është produkti ushqimor më i tregtuar në botë. Përveç rreth 100 milion ton që konsumohen për ushqim çdo vit, peshqit gjithashtu sigurojnë vaj peshku, ushqim për kafshët, pleh, dhe luajnë një rol në rritje në kërkimet biomjekësore. Pa llogaritur sektorin e akuakulturës, peshkimi detar ofron rreth 260 milionë vende pune në mbarë botën. Nëse sektori bie për shkak të praktikave të paqëndrueshme dhe të paligjshme të peshkimit, ajo do të ketë pasoja katastrofale për shoqëritë në mbarë botën.

Një ekonomi e paligjshme në rritje

Ndërsa vlera e prodhimit të naftës bruto është vetëm 1.7 triliard dollar, rreth 133 miliardë dollar (ose rreth 8%) përfundojnë në tregun e zi çdo vit. Tregtia ilegale e naftës shkatërron biznesin, minon qeveritë dhe dëmton mjedisin. Autorët janë gjithnjë e më shumë të lidhur me sindikatat transnacionale të krimit të organizuar dhe organizatat terroriste. Për shembull, ISIS bëri 3 milionë dollarë në ditë pasi mori kontrollin e kapacitetit të prodhimit të naftës në Siri dhe Irak.

Industria e prodhimeve të detit është dukshëm më e vogël, me rreth 150 miliard dollarë në shitje çdo vit. Por peshkimi i paligjshëm, i papërshtatshëm dhe i parregulluar (IUU) vlerësohet deri në 36 miliardë dollarë në vit – ose rreth 25% e tregut ligjor. Ashtu si nafta, organizatat kriminale transnacionale shfrytëzojnë peshqit për të financuar aktivitetet e tyre të tjera: Kartelet e drogës meksikane, për shembull, diversifikojnë të ardhurat e tyre duke trafikuar peshqit totoaba, velëzat e të cilave shiten për 20,000 $ për kilogram.

Në tregun e paligjshëm shumë elastik, anijet e peshkimit përdoren për të trafikuar drogë të paligjshme, armë e madje edhe njerëz. Kriminelët mund të shfrytëzojnë asetet e tyre ekzistuese, sidomos anijet, për të lëvizur mallra në mënyrë të paligjshme nëpërmjet zinxhirëve të vendosur të furnizimit global. Në vitin 2016, marina amerikane konfiskoi 1.500 pushkë Kalashnikov, 200 hedhëse granatash, dhe 21 mitralozë nga një varkë e vogël peshkimi në Detin Arab që kontrabandonin armë nga Irani në Jemen. Ish komandanti amerikan i Flotës së Pestë, Zv. Administrator Kevin M. Donegan, tha se “peshkatarët jashtë punës” po lëvizin të gjitha llojet e mallrave ilegale në të gjithë rajonin. Dhe Rojet bregdetare të SH.B.A.-ve kohët e fundit morën më shumë se 8000 kg kokainë, me vlerë rreth 260 milionë dollarë, nga katër anije peshkimi jashtë brigjeve të Amerikës Qendrore dhe Jugore. Ndërsa rezervat e peshkut vazhdojnë të bien, peshkatarët do të gjejnë gjithnjë e më tërheqës  përdorimin e anijeve të tyre për të kontrabanduar mallrat ilegale.

Është e qartë se ekzistojnë dallime të mëdha midis naftës dhe peshkut dhe se si aktorët kombëtarë dhe jo-shtetërorë i përdorin ato si mjete të ekonomisë dhe të fuqisë. Megjithatë, hendeku nuk është aq i gjerë sa politikëbërësit dhe publiku mund të mendojë.

Sot, Shtetet e Bashkuara shpenzojnë shumë pak – rreth 800-900 milion dollarë, varësisht nga mbështetja në menaxhimin e peshkimit dhe zbatimin e ligjit. Ushtria amerikane shpenzon më shumë se 60 miliardë dollarë në vit vetëm për të ruajtur një prani ushtarake në Gjirin Persik vetëm, pjesërisht për të mbrojtur aksesin në burimet e saj të naftës. Ndërsa vlera strategjike e peshkut vazhdon të rritet, menaxhimi dhe siguria e industrisë së peshkimit meriton më shumë vëmendje politike dhe politika më të zgjuara për të siguruar një të ardhme më të qëndrueshme dhe të sigurt. /Burimi: World Economic Forum në bashkëpunim me Wilson Center/ *Sabina Veizaj


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë