Shendet

Nga dhimbjet e muskujve tek mungesa e humorit/ Vitamina D: Çfarë ndodh kur e keni me pakicë në trup

Rreziqet e thyerjes së kockave, dhimbje muskujsh apo rënie imuniteti. Mungesa e vitaminës D duhet të vlerësohet nga mjeku juaj ose një endokrinolog, nëpërmjet një testi specifik gjaku.

Kockat e brishta

Vitamina D është një hormon që prodhohet kur ne ekspozohemi ndaj rrezeve të diellit (rrezet UVB). Sasi të vogla mund të konsumohen në dietë, për shembull duke konsumuar salmon, peshk në vaj, vezë, qumësht dhe produkte qumështi dhe disa lloje mishi (si mëlçia e derrit dhe viçit). Kjo vitaminë siguron përthithjen nga zorrët e kalciumit dhe fosforit, të cilët luajnë një rol kyç në shëndetin e kyçeve, muskujve, dhëmbëve dhe kockave (parandalimi i osteoporozës). Njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D duhet ta plotësojnë atë me suplemente. Çdo mangësi matet me një analizë të thjeshtë gjaku dhe më pas është mjeku i familjes (ose mjeku specialist endokrinolog) që vendos terapinë, nëse është e nevojshme. Është shumë e rëndësishme të maten nivelet e vitaminës D tek gratë shtatzëna, për të parandaluar frakturat e brishtësisë gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji.

Dhimbje muskulare

Vitamina D është e përfshirë në aftësinë e muskujve për t'u kontraktuar. Simptomat e zakonshme të hipovitaminozës D janë mialgjia, ose dhimbja e muskujve dhe ulja e forcës. Mungesa e kësaj vitamine rrit stresin oksidativ dhe çon në një rritje të radikaleve të lira të oksigjenit, dhe atrofi të muskujve. Në shumë njerëz, mungesa e vitaminës D është asimptomatike. Një mangësi serioze në vend të kësaj shkakton rakit tek fëmijët dhe osteomalacia (e karakterizuar nga një defekt në mineralizimin e kockave) tek të rriturit.

Sistemi imunitar

Disa studime kanë supozuar se vitamina D është thelbësore jo vetëm për metabolizmin e mineraleve të kockave dhe kalciumit, por edhe për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Prandaj, hipovitaminoza D mund të shoqërohet me disa sëmundje: megjithatë, ka mungesë të provave shkencore që na lejojnë të arrijmë në përfundime përfundimtare. Sipas disa studimeve, vitamina D biologjikisht aktive, kalcitrioli, mund të pengojë përhapjen e qelizave tumorale. Disa hetime epidemiologjike kanë treguar një rrezik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë tek njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D. Prandaj, kalcitrioli do të ishte në gjendje të ndikojë në funksionimin e sistemit imunitar, por ne nuk e dimë se cilat doza janë të nevojshme për të përfituar. Megjithatë, deri më sot, mund të themi se administrimi i vitaminës D është i paefektshëm për parandalimin kardiovaskular dhe cerebrovaskular dhe për parandalimin e tumoreve. Është gjithashtu i paefektshëm në mbrojtjen kundër Covid dhe infeksioneve të frymëmarrjes në përgjithësi.

Ndjeheni pa humor

Sipas disa studimeve, vitamina D ndihmon në ruajtjen e niveleve të duhura të serotoninës (“hormoni i lumturisë”), një neurotransmetues i implikuar në humor, dhe tek gjumi. Disa kërkime kanë treguar ekzistencën e një lidhjeje midis mungesës së vitaminës D dhe të ashtuquajturës "sindroma emocionale sezonale", pra depresioni dimëror, i shkaktuar nga mungesa e dritës së diellit.

Lodhje kronike

Vitamina D ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji. Nëse vuani nga lodhja kronike, një nga arsyet mund të jetë asimilimi i dobët i lëndëve ushqyese nga ato që hani, ndër të tjera për shkak të niveleve të ulëta të vitaminës, thelbësore për funksionimin e duhur të mitokondrive ("qendrat e energjisë" të qelizat).

Teprica e vitaminës D

Vitamina D tenton të grumbullohet në trupin e njeriut. Marrja e tij për periudha të gjata në doza të larta mund të shkaktojë efekte serioze shëndetësore, për shembull hiperkalcemi (nivele të larta të kalciumit në gjak) dhe nefrolitiazë (gurë në veshka). Për këto arsye është e rëndësishme të kontaktoni mjekun tuaj përpara se të merrni medikamente me bazë vitaminën D dhe të ndiqni dozën e përshkruar. Një mbidozë e vitaminës D gjatë gjashtë muajve të parë të shtatzënisë mund të ketë efekte toksike në fetus: edhe në këtë rast, marrja nuk mund të bëhet pa recetë mjekësore.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë