Ne rrjet

Ndershmëria e NATO-s për Ukrainën mund të shmangë konfliktin me Rusinë

Bisedimet SHBA-Rusi të së hënës(10 janar) mbi krizën e Ukrainës zgjidhën pak. Megjithatë, ata zbuluan mosmarrëveshjen thelbësore që nxit tensionet më të rrezikshme: çështjen e aspiratave të Ukrainës për anëtarësim në NATO.

Pas takimit, Sergei Ryabkov, kryenegociatori i Rusisë, tha se ishte thelbësore që Ukraina "kurrë, kurrë, kurrë të mos bëhet anëtare e NATO-s".

Wendy Sherman, Zëvendës Sekretarja e Shtetit e SHBA, u kundërpërgjigj: "Ne nuk do të lejojmë askënd të përplasë politikën e dyerve të hapura të NATO-s, e cila ka qenë gjithmonë qendrore për aleancën e NATO-s."

Wendy Sherman, Zëvendës Sekretarja e Shtetit e SHBA

Dallimi duket i papajtueshëm. Për NATO-n, kërkesa e Rusisë, siç është formuluar, nuk është fillestare.

Por NATO nuk e ka ftuar Ukrainën të bashkohet dhe aleatët nuk kanë ndërmend ta bëjnë këtë. Nëse mund ta zbusë këtë krizë, aleanca duhet të përshkruajë politikën e saj aktuale, në vend që të vazhdojë të përplaset me Moskën për parime abstrakte.

Mosmarrëveshja për Ukrainën ka një vjelje të gjatë. Që në vitin 1997, ish-ministri i Jashtëm rus, Yevgeny Primakov, u tha homologëve të tij se pranimi i Ukrainës nga NATO do të kalonte një "vijë të kuqe".

Yevgeny Primakov, ish-ministri i Jashtëm rus

Kur ofertat e anëtarësimit të Ukrainës dhe Gjeorgjisë filluan të dukeshin më të besueshme në vitet 2000, kundërshtimi i Rusisë u bë më i zëshëm. Kjo krijoi një rreth vicioz. Sa më shumë protestonte Moska, aq më të vendosur bëheshin kryeqytetet perëndimore për t'i mohuar Rusisë atë që shihej si një veto mbi vendimmarrjen e aleancës.

Çështja nuk ishte më merita e ofertave të Kievit dhe Tbilisit për anëtarësim, por perceptimi se Rusia mund të përcaktonte politikën e aleancës.

Ngjarjet arritën kulmin në samitin e NATO-s në Bukuresht në vitin 2008. Administrata e Xhorxh W Bush kishte bërë presion të madh për t'i dhënë Ukrainës dhe Gjeorgjisë Plane Veprimi për Anëtarësimin (MAPs), udhërrëfyes për anëtarësimin eventual. Gjermania dhe Franca besonin se Ukraina dhe Gjeorgjia nuk ishin gati, por të gjithë aleatët donin të mos shiheshin si përkulje ndaj presionit rus.

Në një kompromis të pazakontë, udhëheqësit aleatë deklaruan në një komunikatë të samitit se Ukraina dhe Gjeorgjia "do të bëhen" anëtarë të NATO-s, pa thënë se kur.

Pas samitit, u bë e qartë se kjo deklaratë ishte më e keqja nga të gjitha botët. Ai nuk ofroi siguri të shtuar për Ukrainën dhe Gjeorgjinë, por përforcoi pikëpamjen e Moskës se NATO ishte vendosur t'i inkorporonte ato.

Që nga Bukureshti, pohimi se dy ish-republikat sovjetike "do të bëhen" anëtarë është kalcifikuar në dogmën e NATO-s, kryesisht sepse Rusia vazhdon ta refuzojë atë me kaq ashpërsi.

Udhëheqësit e përsërisin atë në çdo samit. Por realiteti është se NATO nuk ka plan për t'i ofruar anëtarësim Ukrainës apo Gjeorgjisë.

NATO nuk mund dhe nuk duhet të pranojë t'i thuhet se çfarë të bëjë nga Rusia. Por retorika nxitëse e Moskës nuk duhet të shkëpusë nga fakti se NATO nuk është e përgatitur t'i ofrojë Ukrainës anëtarësimin. Nëse një veprim i tillë mund të shmangte një luftë, pse të mos gjeni një mënyrë për të thënë me zë të lartë atë që çdo zyrtar i NATO-s do të thoshte pas dyerve të mbyllura: se anëtarësimi i Ukrainës në NATO nuk po konsiderohet?

Disa kundërshtojnë se një hap i tillë do të shkelte parimin e "të drejtës së një shteti për të zgjedhur lirisht marrëveshjet e veta të sigurisë". Megjithatë, edhe nëse Rusia nuk do të grumbullonte një forcë të madhe në kufijtë e Ukrainës, është e pasinqertë që NATO të insistojë në këtë parim, ndërkohë që nuk dëshiron t'i japë Kievit zgjedhjen e tij. Vazhdimi për ta bërë këtë mes tensioneve aktuale nuk ndihmon Ukrainën dhe mund t'i përkeqësojë gjërat.

Pavarësisht, NATO nuk do të vepronte në kundërshtim me këtë parim nëse do të deklaronte se, ndërsa Ukraina është e lirë të ndjekë anëtarësimin, aleanca nuk po i ofron anëtarësimin aktualisht. Kjo është një deklaratë faktikisht e saktë.

Një deklaratë e tillë kufizimi nuk do të ishte e paprecedentë.

Në dhjetor 1996, aleatët e NATO-s deklaruan se nuk kishin "asnjë qëllim, asnjë plan dhe asnjë arsye për të vendosur armë bërthamore në territorin e anëtarëve të rinj" - të ashtuquajturat "tre jo". Kjo deklaratë u bë përpara se ndonjë prej anëtarëve të rinj të bashkohej me aleancën. Nëse ishte e pranueshme që NATO të bënte një angazhim të tillë për vetëpërmbajtje 25 vjet më parë, do të ishte e pranueshme sot.

Një deklaratë se aleanca nuk ka ndërmend t'i ofrojë Ukrainës anëtarësimin aktualisht duhet të bëhet vetëm në këmbim të një tërheqjeje të prekshme të forcave ruse në kufi.

Ajo nuk pranon asgjë për të deklaruar se NATO nuk po planifikon të bëjë diçka që nuk ka ndërmend ta bëjë gjithsesi. Nëse pranimi i këtij realiteti shmang një konflikt që mund të shkatërrojë Ukrainën dhe të destabilizojë Europën, kjo duket si një çmim i vogël për t'u paguar.

Burimi: Financial Times/ Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë