Ekonomi

Lufta tregtare/ Mes recesionit të ekonomisë globale dhe suksesit të Wall Street

Më 26 korrik 2019 indeksi S&P 500 i Wall Street e mbyllte ditën me 3.028 pikë. Në momentin e fundit u luhat tek 2.980 pikët. Kjo do të thotë që Bursa Amerikane është një hap nga rekordi i të gjitha kohërave. Për saktësim do të mjaftnte një ringritje prej 1,5% për të hyrë sërish në një territor të paeksploruar.

Bursave të tjera u mungon shumë më shumë: Në Piazza Affari (indeksi FTSE MIB) 127%, Kina 94%, Japonia82%. Më pranë Gjermania (10%) e Londra (8%).

Përkundër atyre që me muaj hipotetizojnë ardhjen e recesionit në Shtetet e Bashkuara, shkëmbimi vazhdon të mahnisë investitorët me efekte speciale: që prej fillimvitit Nasdaq, indeksi teknologjik, u rrit në 22%, S&P 500 në 20% dhe indkesi tjetër i rëndësishëm, Dow Jones në16%.

Prej prillit 2018 shpërtheu zyrtarisht lufta tregtare SHBA-Kinë. Një luftë që u përkthye si një ngadalësim i mbarëvajtjes së ekonomisë globale, në një rënie të fort të jenit kundrejt dollarit (-11%) dhe në shumë pasiguri për investitorët.

Sidoqoftë, kompanitë e listuara në Wall Street mundën pritjet e analistëve në raportet e fundit tremujore dhe kjo është përfundimisht, përveç blerjeve (riblerje të aksioneve të thesarit nga kompanitë) për të mbështetur instiktin.

Ekonomia u rrit me një normë prej 2% (vjetore në tremujorin e dytë) dhe në gusht indeksi i NVM-ve jo-prodhuese u rrit në 56.4 nga 53.7 në korrik (minimumi në tre vite). Pikërisht kjo shifër e fundit, së bashku me atë të pagave në rritje, për momentin kanë shmangur frikën e një recesioni që sipas analistëve vlerësohet në 35% të mundësië në 12 muajt e ardhshëm.

Në këtë moment, kuotimet e indeksit S&P 500 janë të shtrenjta: ato paraqesin një raport çmim / fitim të shumëfishtë me 18 herë në krahasim me shumëfishin e 15 për shkëmbimet europiane. Duhet thënë se historikisht midis dy zonave gjeografike Wall Street gjithmonë kuotohet me një çmim, për dy arsye: 1) Sh.B.A-të ende konsiderohen ekonomia e parë në botë dhe për këtë arsye Wall Street ende ka rolin e fenerit të investimeve; 2) në Europë, dividentët e shpërndarë për aksionerët janë më të larta (dhe këto zvogëlojnë vlerën e aksioneve) në krahasim me Wall Street (i cili në vend të kësaj ka tendencë të shpërblejë aksionerët me blerje dhe përmes një rritje në vlerën nominale të aksioneve).

Po thoshim, veprimet e SH.B.A.-ve janë të shtrenjta, por historikisht jo shumë të shtrenjta. Indeksi Vix - i cili mat paqëndrueshmërinë e tregut të aksioneve amerikane - gjithashtu ra nga 25 pikë në gusht në 15.8 aktualisht. Kjo do të thotë që të paktën në një afat të shkurtër është rikthyer një klimë e favorshme ndaj rrezikut.

Dhe pastaj janë bankat qendrore. Banka Qendrore Europiane mund të njoftojë një paketë të fortë të masave ekspansioniste të enjten. Sidoqoftë, duhet të thuhet se rreziku i zhgënjimit të pritjeve të larta të investitorëve (përfshirë tashmë letrat me vlerë) është më i lartë për momentin sesa mundësia për të habitur.

Nëse BQE-ja rrit likuiditetin në qarkullim, efekti indirekt i dobishëm mund të arrijë edhe në Ëall Street, indekset e të cilit vitet e fundit kanë lëvizur në një mënyrë shumë të lidhur me rritjen e likuiditetit.

Në të njëjtën kohë, shumëçka do të varet nga vendimi i Rezervës Federale të 18 shtatorit i cili mund të ulë normat bazë të interesit me 25 pikë. Por edhe në këtë rast ekziston rreziku i zhgënjimit më shumë se sa befasimi i investitorëve.

Burimi: Il sole 24 ore


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë