Keshilla

Lodhja kronike dhe fryrja, shenjat e para të inflamacionit. Ç’duhet të hani për t’i luftuar

Astenia, pagjumësia, dhimbja e kokës dhe fryrja janë simptoma të zakonshme të aktivizimit jonormal të sistemit imunitar. Shkaku i parë? Zakonet e këqija në tavolinë, të cilat mund të ndryshohen që në mëngjes

Gazeta Si – Lodhje, dhimbje e përhapur, pagjumësi, dhimbje koke, fryrje, dehidratim: këto janë simptoma shumë të zakonshme që mund të shfaqen në çdo moshë dhe mund të përsëriten me kalimin e kohës derisa të bëhen të përditshme.

Ato janë shenja të inflamacionit kronik të trupit, ose një gjendje e aktivizimit të vazhdueshëm dhe jonormal të sistemit imunitar që nuk duhet nënvlerësuar, sepse nëse zgjatet, me kalimin e kohës mund të predispozojë për zhvillimin e sëmundjeve.

Tani dihet se shumë sëmundje në rritje – duke përfshirë artritin, çrregullimet e tiroides, alergjitë, sëmundjet inflamatore të zorrëve, psoriazën, migrenën, por edhe çrregullimet e humorit dhe demencën – kanë një gjendje kronike inflamatore të trupit në rrënjën e tyre dhe se kjo e fundit prek rreth një të tretën e popullsisë.

Pra, pse jemi të inflamuar? Dhe si mund ta përmirësojmë këtë situatë? Shkaku kryesor i inflamacionit qëndron në zakonet e këqija të të ngrënit.

Ushqimi që fusim në trupin tonë çdo ditë komunikon me organet tona dhe ndikon në shëndetin e tyre, në një mënyrë shumë më intensive nga sa mendojmë.

Produktet e përpunuara industrialisht, si ushqimet e lehta, biskotat, krisurat, musli, salcat dhe ushqimet e lehta, transformohen gjerësisht në krahasim me lëndët e para origjinale: ato pasurohen me aditivë artificialë (konservues, emulsifikues, ngjyrues…), sheqer, niseshte dhe vajra të rafinuar dhe u mungojnë lëndët ushqyese të dobishme, si fibrat, vitaminat dhe kripërat minerale.

Konsumi i tepërt i tyre kontribuon në krijimin e çekuilibrit metabolik, mbingarkesës së toksinave dhe për rrjedhojë inflamacionit të organeve.

Çfarë duhet të bëjmë, pra? Duhet të kthehemi në një dietë më natyrale dhe të vërtetë, bazuar në produktet që na ofron natyra pa modifikime artificiale: perimet sezonale, drithërat e plota, farat dhe frutat e thata, vezët organike, bishtajoret, duhet të formojnë bazën e të ushqyerit tonë të përditshëm.

Natyra na jep gjithashtu superushqime me veti të forta anti-inflamatore, që mund të përdoren si armë të mira në favorin tonë: shembuj të këtyre janë erëzat (si shafrani i Indisë, xhenxhefili, kanella), bimët aromatike (si borziloku, sherbela, nenexhiku), hudhra dhe qepa, vaji i ullirit ekstra i virgjër, frutat e kuqe, arrat, farat e vajit, kapari.

Edhe teprica e ushqimit ndaj të cilit jemi të ekspozuar vazhdimisht, e cila shpesh na bën të hamë përtej ndjenjës së ngopjes, është një shkak i inflamacionit, veçanërisht nëse shoqërohet me një mënyrë jetese sedentare.

Pra, çdo mëngjes, çdo fillim dite, është një kohë e shkëlqyer për të përmirësuar zakonet tona pak nga pak.

Ajo që hamë për mëngjes ndikon në trendin metabolik dhe hormonal, dhe për rrjedhojë në nivelet e inflamacionit, gjatë gjithë ditës dhe është nga këtu që mund të fillojmë ta përmbysim trendin dhe të fitojmë shëndet.

Kur zgjoheni, rekomandohet të pini një gotë ujë (por edhe një çaj bimor është i mirë) për të hidratuar trupin pas pushimit të gjatë të natës.

Dhe pastaj hani mëngjes me ushqime natyrale dhe të vërteta, duke kufizuar sa më shumë produktet e përpunuara dhe sheqernat e shtuara.

Këtë muaj propozoj një bukë të thekur franceze me grurë të plotë dhe fruta të kuqe të shoqëruar me qumësht të artë, një pije e pasuruar me erëza.

Me këtë mëngjes mund të ngopeni me ushqime anti-inflamatore: shafrani i Indisë është një ilaç i vërtetë natyral kundër inflamacionit të organeve (përbërësi i tij aktiv, kurkumina, përdoret për qëllime kurative në sëmundjet kronike inflamatore si artriti), kanella ka veprim tretës, anti-fryrje, antioksidues dhe gjithashtu përmirëson kontrollin e sheqerit në gjak.

Piperi është gjithashtu një antioksidant i shkëlqyer. Dhe frutat e kuqe janë ndër perimet me vetitë më të mëdha anti-inflamatore (nga një molekulë që përmbahet brenda tyre, merret acidi salicilik, përbërësi aktiv i një prej ilaçeve më të njohura anti-inflamatore dhe qetësuese të dhimbjeve).

Pastaj, preferoni bukën e grurit të plotë. Arsyeja? Miellrat e grurit të plotë, të marra direkt nga drithërat pa procese rafinimi, janë më të plotë nga pikëpamja ushqyese dhe më të pasura me lëndë ushqyese të rëndësishme si fibrat dhe kripërat minerale.

Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë