Australianët janë shumë mbrojtës për tortën e tyre kombëtare dhe me të drejtë, por kush e bën më të mirën?
Lamingtons janë një nga ato gjëra që australianët krenohen por pavarësisht përpjekjeve, nuk janë aq të njohur në disa vende.
Thuhet se është emëruar pas, ose, nga ata më pak të njohur me aftësitë e kuzhinës së aristokratit mesatar Victorian, të shpikur nga një ish guvernator i Queensland, gjithashtu është përvetësuar, jo në mënyrë të pakontestueshme, nga Zelanda e Re (shkrimtarja e ushqimit Irina Georgescu thotë se e njëjta tortë është gjithashtu shumë e popullarizuar në mesin e komunitetit swabian në Rumani dhe Gjermani).
Lamingtons janë, në thelb, ëmbëlsira të thjeshta në kubikë të vegjël. Barbara Skein nga Shoqata e Grave në Canberra Country, e cila i ka bërë ato që kur ishte fëmijë, thotë se “ka dy mënyra për të bërë lamintona. Ju mund të përdorni një tortë “sfungjer” ose një përzierje tortë me gjalpë”.
Ne priremi të përdorim fjalën sfungjer për t’iu referuar shumicës së ëmbëlsirave si sfungjer. Torta me gjalpë është më e rëndë në yndyrë dhe kështu kërkon pluhur për pjekje. Gjithashtu është më e butë dhe më e shkrifët dhe shumë më e shijshme.
Skein favorizon këtë të fundit për ëmbëlsirat e saj dhe pamja e jashtme është po aq e rëndësishme sa shija. Duhet të pritet, të zhytet nnë krem, të mbështillet me kokos dhe kështu duket edhe e bukur.
Recetat që përmbajnë sasi minimale të gjalpit rezultojnë më të fuqishme, por më të pashijshme se sa homologët e tyre me shumë gjalp dhe qumësht.
Kuzhinieri Dan Lepard i bën tortat duke përdorur shumë vezë, akull, krem të thartuar dhe vaj vegjetal.
Pothuajse të gjithë i shtojnë tortes së tyre edhe vanilje
Një lamington tradicional nuk përmban asnjë lloj mbushjeje por gjithsesi kuzhinierët i shtojnë krem, recel apo cokollatë.
Kjo rezulton shumë e popullarizuar dhe është e preferuara e të gjithëve, përvec atyre që e dua tortën tradicionale.
Lampingoni perfekt
Përgatitja 40 min
125g gjalpë në temperaturën e dhomës, plus shtesë për lyerje
160 g sheqer
2 vezë të rrahura
½ lugë ekstrakt vanilje
210 g miell të thjeshtë
2 lugë pluhur pjekje
¼ lugë kripë e imët (sipas dëshirës)
150 ml dhallë, ose qumësht
Për kremin
450 g sheqer pluhur
50 g pluhur kakao
1 lugë shurup të artë
25g gjalpë
¼ lugë kripë e imët (sipas dëshirës)
250 g kokos
Rrihni gjalpin dhe sheqerin për rreth pesë minuta, derisa të bëhen një masë, pastaj gradualisht rrihni me vezët dhe ekstraktin e vaniljes derisa të kombinohen mirë.
Shtoni miellin dhe pluhurin për pjekje në një tas, përzieni kripën, pastaj, me një lugë të madhe, shtoni ngadalë gjysmën e tij në përzierjen e brumit. Shtoni dhe gjysmën e qumështit ose dhallës, pastaj përsërisni të njejtën gjë me miellin e mbetur dhe dhallën, derisa gjithçka të jetë një masë. Nëse përdorni qumësht, derdhni vetëm rreth 100 ml për të filluar, pastaj shtoni vetëm aq sa brumi të bjerë nga luga.
Hidheni përzierjen në tepsi dhe piqeni për rreth 30 minuta, derisa të marrë ngjyrë të artë dhe të jetë e bukur.
Hiqeni, lëreni të ftohet për 10 minuta, pastaj kalojeni në frigorifer dhe lëreni të ftohet plotësisht.
Pritini tortën në kube 4 cm katrorë, transferojeni në një fletë pjekje dhe ngrijeni për rreth dy orë.
Pasi të jetë ngrirë, hiqeni nga frigoriferi dhe filloni me kremin. Vendosni një tenxhere me ujë të ziejë.
Shtoni sheqerin pluhur dhe pluhurin e kakaos në një tas të papërshkueshëm nga nxehtësia, i përshtatshëm për vendosjen në një tigan me ujë të nxehtë, pastaj shtoni përbërësit e mbetur të kremës dhe ujë të nxehtë për t’i dhënë përzierjes një pamje të ngjashme me atë të një kremi.
Vendoseni kremin mbi një tigan me ujë të zier për ta mbajtur të ngrohtë, duke e trazuar herë pas here nëse fillon të trashet. Vendoseni kokosin në një pjatë dhe përhapeni dhe afër lini një pjatë.
Merrni një kub lamington me një pirun, zhyteni atë në krem. Pastaj rrokulliseni në arrat e kokosit, vendoseni në pjatë që të thahet dhe më pas futeni në ngrirje.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.