Ushqim

Kuzhina italiane e para në botë që shpallet Trashëgimi kulturore nga UNESCO

Nga Gazeta Si- Është koha për të hapur tapën e prosecco-s dhe ndoshta për të porositur një pjatë me tagliatelle al ragù për tryezën. Italia ka një arsye shumë të shijshme për të festuar: Kuzhina e saj kombëtare është bërë stili i parë gastronomik i plotë që njihet nga UNESCO, një status që e ndihmon në mbrojtjen e saj nga imituesit.

Vendimi për të përcaktuar ushqimin italian si një trashëgimi kulturore jomateriale u konfirmua të mërkurën nga kryeministrja italiane Giorgia Meloni përpara një njoftimi që pritet nga UNESCO.

“Ne jemi të parët në botë që marrim këtë njohje, e cila nderon atë që jemi dhe identitetin tonë”, tha ajo në një deklaratë. “Sepse për ne italianët, kuzhina nuk është vetëm ushqim ose një koleksion recetash. Është shumë më tepër: Është kulturë, traditë, punë dhe pasuri.”

Statusi shënon fundin e suksesshëm të një fushate tre-vjeçare nga Ministria e Bujqësisë e Italisë për të njohur mënyrën tradicionale të kombit të kultivimit, korrjes, përgatitjes dhe servirjes së ushqimit.

“Akti i gatimit në Itali tejkalon domosdoshmërinë e thjeshtë ushqyese për t’u bërë një praktikë e përditshme komplekse”, shkroi Pier Luigi Petrillo, një nga redaktorët e propozimit të Italisë.

Kjo vjen ndërsa vendi vazhdon të luftojë kundër ushqimit italian “të falsifikuar”, përfshirë një ankesë të kohëve të fundit të paraqitur në Parlamentin Europian pasi kavanoza me salcë karbonara të paketuar paraprakisht u shfaqën në raftet e tij. Italia ka luftuar gjithashtu kundër prodhimit të vajit të ullirit të falsifikuar dhe përdorimit të emrave që tingëllojnë italisht në produktet që nuk janë prodhuar në Itali.

“Njohja nga UNESCO duhet të ndihmojë në mbrojtjen e kuzhinës nga abuzime të tilla kulinare”, tha ministri i bujqësisë i vendit, Francesco Lollobrigida.

“Kjo njohje është një burim krenarie, por edhe ndërgjegjësimi për vlerësimin e mëtejshëm që do të gëzojnë produktet tona, territoret tona dhe zinxhirët tanë të furnizimit”, tha Lollobrigida në një deklaratë.

Në ofertën e saj, Italia argumentoi se “peizazhet e gjalla gastronomike” të vendit pasqyrojnë diversitetin biokulturor të kombit dhe se kuzhina i përmbahet qëndrueshmërisë, sezonalitetit dhe recetave jo-shpërdoruese. Propozimi gjithashtu theksoi se transmetimi i traditave brenda familjeve gjatë brezave krijon një lidhje sentimentale me ushqimin.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë