Shendet

Kur duhet t’u jepen fëmijëve kikirikët që të shmangin alergjinë

Një studim i ri tregon se një ndryshim në udhëzimet mjekësore rreth alergjenëve ushqimorë ka dhënë fryte.

Një dekadë pasi studimi historik vërtetoi se ushqyerja e foshnjave të vogla me produkte kikiriku mund të parandalonte zhvillimin e alergjive kërcënuese për jetën, një studim i ri zbulon se ky ndryshim ka qenë domethënës.

Rreth 60,000 fëmijë amerikanë kanë shmangur zhvillimin e alergjive ndaj kikirikut pasi udhëzimet e lëshuara për herë të parë në vitin 2015 ndryshuan praktikën mjekësore duke rekomanduar futjen e alergjenit tek foshnjat që në katër muaj.

Udhëzimet janë në përputhje me standardet europiane. Në vitin 2021, Akademia Europiane e Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike rekomandoi që foshnjave katër deri në gjashtë muajsh t’u prezantohen kikirikë. Mbretëria e Bashkuar dhe Franca kanë lëshuar udhëzime të ngjashme.

Studimi i ri, i botuar në revistën mjekësore Pediatrics, tregon se ndryshimi ka dhënë fryte.

“Në fakt, mund të vij tek ju sot dhe t’ju ​​them se ka më pak fëmijë me alergji ushqimore sot sesa do të kishte nëse nuk do ta kishim zbatuar këtë përpjekje të shëndetit publik”, tha Dr. David Hill, alergolog dhe studiues.

Hill dhe kolegët e tij analizuan të dhënat shëndetësore nga dhjetëra praktika pediatrike në SHBA për të ndjekur diagnozat e alergjive ushqimore tek fëmijët e vegjël para, gjatë dhe pas lëshimit të udhëzimeve.

Studiuesit zbuluan se alergjitë ndaj kikirikut tek fëmijët deri në moshën tre vjeç ranë me më shumë se 27 për qind pasi udhëzimet për fëmijët me rrezik të lartë u lëshuan për herë të parë në vitin 2015 dhe me më shumë se 40 për qind pasi rekomandimet u zgjeruan në vitin 2017.

Pse ndryshuan rekomandimet

Alergjia ndaj kikirikut shkaktohet kur sistemi imunitar i trupit gabimisht identifikon proteinat në kikirikë si të dëmshme dhe lëshon kimikate që shkaktojnë simptoma alergjike, duke përfshirë urtikarie, probleme të frymëmarrjes dhe nganjëherë anafilaksinë kërcënuese për jetën.

Për dekada të tëra, mjekët kishin rekomanduar shtyrjen e ushqyerjes së fëmijëve me kikirikë dhe ushqime të tjera që ka të ngjarë të shkaktojnë alergji deri në moshën tre vjeç.

Por në vitin 2015, Gideon Lack në King’s College London publikoi studimin inovativ “Mësimi i Hershëm Rreth Alergjisë ndaj Kikirikut” (LEAP).

Lack dhe kolegët e tij treguan se futja e produkteve të kikirikut në foshnjëri uli rrezikun e ardhshëm të zhvillimit të alergjive ushqimore me më shumë se 80 për qind. Analizat e mëvonshme treguan se mbrojtja vazhdoi në rreth 70 për qind të fëmijëve deri në adoleshencë.

Studimi menjëherë nxiti udhëzime të reja që nxisin futjen e hershme të kikirikëve, por zbatimi i tyre në praktikë ka qenë i ngadaltë.

Konfuzioni dhe pasiguria në lidhje me mënyrën më të mirë për të futur kikirikët në menu në moshë të re çuan në vonesë, sipas një komenti që shoqëroi studimin. Në fillim, ekspertët mjekësorë dhe prindërit vunë në dyshim nëse praktika mund të përvetësohej jashtë mjediseve klinike të kontrolluara rreptësisht.

Studimi i ri thekson udhëzimet aktuale, të përditësuara në vitin 2021, të cilat kërkojnë futjen e kikirikëve dhe alergjenëve të tjerë kryesorë ushqimorë midis katër dhe gjashtë muajve, pa shqyrtim ose testim paraprak, tha Hill.

“Nuk duhet të jetë shumë ushqim, por pak shije gjalpi kikiriku, kosi me bazë qumështi dhe kosi me bazë soje,” tha Hill.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë