Ne rrjet

Kuba në një krizë pa fund, mungon qumështi dhe mielli. Qeveria kërkon ndihmë nga OKB-ja

Pasojat e Covid-it dhe sanksioneve të SHBA-së bëjnë që çmimet të shumëfishohen. Për herë të parë Havana i bën thirrje Kombeve të Bashkuara

Gazeta Si - Në Kubë, deri dy ditë më parë, çmimi i benzinës ishte më i ulëti në botë: 25 pesos për litër, rreth 20 qindarka në euro me kursin zyrtar.

Tani është rritur me 500%, ka ndërprerje të energjisë elektrike njëra pas tjetrës dhe madje ka mungesë buke.

Për fat të mirë, nuk ka Marie Antoinette që i fton njerëzit të hanë briosh dhe makinat e bukura të cilësisë së mirë, të mbajtura gjallë me kujdes obsesiv, vazhdojnë të qarkullojnë për kënaqësinë e turistëve të huaj.

Qeveria e Havanës ka pranuar se i mungon mielli i grurit për të garantuar furnizimin e shportës së subvencionuar deri në fund të muajit dhe, për herë të parë në historinë e saj, ka kërkuar ndihmë "urgjente" nga Programi Botëror i Ushqimit për të garantuar shpërndarjen e një kilogram qumësht në muaj për të gjithë fëmijët nën 7 vjeç.

OKB-ja flet për një "krizë të thellë ekonomike", e cila muaj më parë bëri që autoritetet e ishullit të trokasin në agjencinë humanitare.

Kuba po përpiqet të rikuperohet nga recesioni, i hapur tre vjet më parë nga shtrëngimi i mëtejshëm i sanksioneve të SHBA-së dhe pandemia.

Në fund të vitit 2023, qeveria nisi një paketë masash ekonomike “për të korrigjuar shtrembërimet”, e cila megjithatë shkaktuan një spirale inflacioniste dhe pakënaqësi publike.

Ministri i Ekonomisë e pagoi çmimin: presidenti Miguel Díaz-Canel e “liroi nga përgjegjësitë”, duke emëruar në vend të tij Presidentin e Bankës Qendrore. Receta e masave shtrënguese, megjithatë, nuk mund të ndryshojë.

Kuba importon 80% të produkteve që konsumon dhe vitet e fundit ka nënshkruar marrëveshje të reja me vendet aleate, si Rusia, për të garantuar ardhjen e miellit.

Por furnizimet janë të pakta dhe nga pesë fabrika në ishull vetëm një ka mbetur në funksion, në Cienfuegos, i cili prodhon vetëm 250 tonë miell në ditë, kur më shumë se dyfishi i kësaj sasie do të nevojitej vetëm për të pjekur bukë shtetërore.

Për sa i përket qumështit, ndër kontratat e importit që duhet të garantojnë “konsumin social”, është edhe ajo që për blerjen e 500 tonëve në SHBA, “në bazë të përjashtimeve (nga embargos) të vendosura nga ajo qeveri... me pagesë të menjëhershme dhe me para në dorë”.

Përveç benzinës - një serbator plot tani kushton pak a shumë 40 euro, kur paga mesatare e shtetit është 32 me kursin zyrtar - çmimi i ujit, energjisë elektrike dhe transportit po rritet.

Kështu, Havana shpreson të riaktivizojë ekonominë që mbylli vitin 2023 me një tkurrje prej 2%, por ndërkohë numri i kubanëve që përpiqen të emigrojnë po rritet dhe demonstratat e pakënaqësisë dhe protestat nuk mund të përjashtohen, si ato që do të ndodhnin në vitin 2021, të cilat përfunduan me qindra arrestime.

“Vendi ynë po përjeton periudhën më të vështirë të viteve të fundit”, pranon historiani Ernesto Limia, nënkryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve Uneac dhe një revolucionar i bindur.

Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë